Health

17 tips die jou motiveren om buiten te sporten

Waarschijnlijk ken je het wel, je bent de hele dag naar school geweest of je hebt de hele dag gewerkt. Je bent moe, je kan die bak ijs bijna niet weerstaan, je wilt het liefst de hele avond op de bank Netflixen en het regent ook nog eens. Sporten is dus echt wel het allerlaatste waar je zin in hebt, laat staan buiten in de regen! Soms heb je even dat ene zetje in de rug nodig. Vandaag geven wij jou de beste motivatietips dus lees maar snel verder.

1. Het maakt je hoofd leeg
Heb je een hele drukke dag achter de rug of misschien wel juist een hele drukke dag voor de boeg? Dan kan het een heel goed idee zijn om lekker naar buiten te gaan om te sporten. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen buiten let dan eens extra goed op de omgeving. Focus eens op de geluiden om je heen. Op deze manier verleg je je aandacht en dit in combinatie met de frisse lucht zorgen voor een fris hoofd. Heerlijk rustgevend!

2. Denk aan je gezondheid
Bewegen is goed voor de mens en dit is bij de meesten ook wel bekend. Goed bewegen zorgt voor een goede doorbloeding, het laat je stofwisseling zijn werk doen en het maakt je meestal ook nog eens gelukkig. Dit laatste komt doordat je tijdens het sporten het stofje endorfine aanmaakt. 

via GIPHY

3. Music on, world off!
Sportkleding aan, oordopjes in, je workout-playlist aan en je bent helemaal ready to go! Muziek kan je helemaal in die sportmodus brengen. Zoek een lekkere playlist uit met echte powermuziek. Op Spotify vind je verschillende playlists voor verschillende sporten, er is voor ieder wat wils! Je kan er uiteraard ook voor kiezen om je eigen playlist samen te stellen zodat je alleen muziek hebt die jij echt wilt horen.

4. Zorg voor afwisseling
Het kan zijn dat het helemaal je ding is om drie keer per week 5 kilometer hard te lopen, maar misschien is dit ook wel totaal niet wat jij wilt. Zorg daarom voor afwisseling in je trainingsschema. Verander het aantal kilometers en wissel af en toe eens van sport. Ga je altijd hardlopen? Kies er dan bijvoorbeeld eens voor om te gaan zwemmen of fietsen. 

5. Maak er een gewoonte van
Probeer zoveel mogelijk op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip te gaan sporten. Maak er een gewoonte van. Wanneer het een gewoonte is geworden zit het dus zo in je systeem dat je eigenlijk niet beter weet. 

6. Zoek de uitdaging op
Kan je al moeiteloos een 5 kilometer rennen of zwem je met weinig moeite 30 baantjes? Ga dan eens de uitdaging met jezelf aan. Ga trainen voor de 10 kilometer of push jezelf om eens 10 baantjes extra te zwemmen. Stel voor jezelf een doel en ga de uitdaging aan door dit doel binnen een bepaalde tijd te behalen.

via GIPHY

7. Denk aan de resultaten
Of je nu graag die paar extra kilo’s weg zou willen hebben of dat je nu juist probeert aan te komen door middel van sport… Wat je gewenste resultaat ook is, denk hieraan wanneer je motivatie tekort komt. Zorg bijvoorbeeld voor een doel, zoals je bij tip 6 al kon lezen. 

8. Zoek een sportmaatje
Samen sporten kan veel gezelliger zijn dan in je eentje sporten. Het kan ook voor de nodige motivatie zorgen want als jij totaal geen zin hebt, dan in je sportmaatje de reddende engel die jou motiveert. Je kan ervoor kiezen om een keer af te zeggen, maar te vaak de sportafspraak af te zeggen kan ervoor zorgen dat je sportmaatje er ook een keer klaar mee is.

9. Ga gewoon
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is misschien wel het beste om tegen jezelf te zeggen. Moet je sporten van jezelf? Heb je echt geen zin, maar moet je gewoon echt? Ga! Zet alle twijfels opzij, trek je sportkleding aan en begin. Ga niet de voor- en nadelen naast elkaar zetten, gun jezelf geen tijd om dit te doen want meestal eindig je dan alsnog op de bank. Want die nieuwe aflevering van Pretty Little Liars is veel belangrijker, we know. 😉

10. Beloon jezelf zodra je klaar bent
Je hebt zojuist kilometers lang lopen strijden in de regen en de wind. Sowieso dat jij jezelf nu echt wel mag belonen, maar let wel op waarmee. Ben je aan het sporten omdat je graag wat kilo’s kwijt zou willen? Grijp dan niet direct naar die bak ijs waar je al steeds over droomt, maar beloon jezelf met een avond bankhangen en serie kijken. Maak een lekkere, en misschien wel gezonde snack, voor jezelf en geniet van je avond. 

11. Zie het als iets leuks
Is sporten voor jou echt een verplichting? Kan je er totaal geen plezier in zien? Probeer dit dan juist wel te zien. Zorg dat je een (buiten)sport kiest waar je echt enthousiast over bent. Jezelf elke keer maar weer moeten motiveren is niet leuk en heeft ook geen zin. Natuurlijk is dat kleine stukje motivatie wat je nodig hebt helemaal prima, maar het moet zeker niet altijd voelen als een verplichting. 

12. Koop nieuwe sportkleding 
Goedzittende sportkleding is heel belangrijk. Nog belangrijker is dat je sportkleding hebt die past bij de soort sport die je doet en al helemaal bij het weer waarin je gaat sporten. Je wilt immers niet in een korte broek hardlopen wanneer het 5 graden is, toch? Dus wat is een beter excuus om lekker te gaan shoppen, dan voor nieuwe sportkleding? 
 

13. Ga online op zoek naar motiveren quotes
De online wereld staat helemaal vol met inspirerende en motiverende quotes en plaatjes. Open je Instagram en zoek eens naar deze quotes en plaatjes. Gegarandeerd dat jij nu staat te popelen om die workout te voltooien. 

14. Vertel tegen iedereen dat je gaat sporten
Op deze manier is er echt geen weg meer terug. Je hebt tegen iedereen gezegd dat je gaat sporten dus nu moet je wel gaan. Je wilt je toch niet schamen dat je niet bent gegaan? En nee, zeggen dat je hebt gesport terwijl je dit niet hebt gedaan telt niet mee. 😉

15. Doe het voor de voldoening achteraf
Ken je dat gevoel wanneer je gesport hebt? Je voelt je energiek, voldaan en gewoon goed. Denk aan dit gevoel wanneer je motivatieproblemen hebt en probeer je hiermee juist te motiveren. 

16. Sporten in de regen/kou? Beloon jezelf met een warme douche/bad na afloop
Dit kan toch wel de ultieme motivatie zijn. Wat is het genieten wanneer je na het sporten in de regen lekker onder die warme douche kan springen? Kijk hier naar uit vanaf het moment dat je de deur uitstapt. 

17. Wees je eigen motivatiebron
Schrijf het gevoel dat je hebt na je workout eens op. Doe dit elke keer en bewaar deze briefjes in een pot. Op deze manier word jij je eigen motivator, lees de briefjes namelijk op momenten wanneer je er echt totaal geen zin in hebt. 

Wil je meer weten en meepraten over sporten en gezondheid? Klik dan hier voor het forum van Girlscene.

 
Korte hardloopbroek  /  Hardloopsokken

Wat vind jij van deze motivatietips? Heb jij nog goede tips?

Bron, bron