Food

9 geniale tips om kleinere porties te eten

Het liefst eten we de hele dag door, maar het moet ook nog wel een beetje gezond blijven. Alles waar ‘te’ voor staat is eigenlijk al niet meer goed. Velen van ons gaan de fout in als het gaat om porties. In plaats van een bordje patat wordt het al vaak een groot bord helemaal vol met patat. Het is niet nodig om te stoppen met ongezond eten, want wij geven je in dit artikel de beste tricks om je porties te controleren.

1. Schep één lepel minder op
Vroeger waren de porties echt niet zo groot als de meeste porties nu. Ga daarom terug in de tijd en schep eens wat minder op. Het is vanzelfsprekend dat een bord met minder eten, minder calorieën bevat. Probeer tijdens het eten ook eens na te denken over de vraag: heb ik nog echt honger of eet ik omdat ik het lekker vind? 

2. Let op de ‘gezonde’ trucjes
Wanneer wij de woorden ‘low-fat’, ‘glutenvrij’ en ‘organic’ zien staan worden wij al snel gelukkig. Deze woorden refereren wij aan gezond voedsel, maar niks is minder waar. Het kan dan wel zo zijn dat deze producten inderdaad laag in vet zijn, maar check voor de zekerheid wel even de rest van het label. Wie weet zitten er wel heel veel (verborgen) suikers in. Grappig feitje; er is eens een onderzoek geweest waar ze mensen gewone alcohol en ‘hart-vriendelijke’ alcohol lieten drinken. Tijdens dit onderzoek dronken de mensen die dachten dat ze ‘hart-vriendelijke’ alcohol dronken wel 50% meer! Shocking

3. Eet een klein ontbijt
Waarschijnlijk denk jij dat je juist een groot en stevig ontbijt moet nemen. Dit hoeft niet altijd waar te zijn! Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die ‘s ochtends een klein ontbijt eten, minder eten gedurende de dag dan mensen die de dag beginnen met een groot en stevig ontbijt. Probeer tijdens het ontbijt wel genoeg proteïnen en vezels te eten zodat je een vol gevoel hebt. 

4. Eet van een kleiner bord
Wanneer je een kleine portie op een groot bord legt ziet het er misschien onaantrekkelijk uit, of het lijkt zelfs weinig. Verander daarom eens van bord! Doe je portie eten op een kleiner bord en je zult zien dat het ineens veel meer lijkt omdat je bord helemaal vol ligt.

5. Snijd je pizza in kleinere stukjes
Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je je pizza in 16 stukjes snijdt in plaats van 8, je er minder van eet. Je hoofd denkt ook in stukjes. Je hoofd en lichaam hebben sneller het idee en het gevoel dat je vol zit omdat je meer stukjes hebt gegeten. Terwijl je pizza net zo groot is. Handig!

6. Soms is het oké om je bord flink vol te scheppen
Een bord helemaal vol met eten is visueel al zeer aantrekkelijk, maar het is ook zeker geen ramp als je dit doet. Let er alleen op waarmee je je bord helemaal volschept. Fruit en groente mag altijd! Maak bijvoorbeeld een gigantische schaal salade, maar wil je dan echt goed bezig zijn, laat die vette dressing dan achterwege of kies voor een magere variant.

7. Eet rustig
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste van het hele rijtje. Wist jij bijvoorbeeld al dat je hersenen pas na 30 minuten het seintje krijgen dat je lichaam genoeg heeft gegeten? Nu begrijpen wij het ook wel als jij niet 30 minuten, of langer, over je maaltijd wil of kan doen, maar probeer wel je eettempo naar beneden te halen. 

via GIPHY

8. Koop kleinere verpakkingen
Wij zijn al gauw geneigd om de grootste verpakkingen van eten te kopen, vaak ook omdat deze in verhouding veel goedkoper zijn. Doe het eens anders en koop een kleinere verpakking. Zo kun je onmogelijk meer eten, of grotere porties maken, want er is gewoonweg niet meer! 😉

9. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken
Over het algemeen eten we het gezondst als wij zelf in de keuken staan. Probeer die afhaalmaaltijden dus zo veel mogelijk te vermijden. Het is bewezen dat wij over het algemeen gezonde keuzes maken wanneer wij zelf het eten moeten bereiden. Het is ook leuk en handig om zelf te koken, zo weet je precies wat er uiteindelijk allemaal op tafel staat! No surprises!

 
Chickslovefood  /  Jamie’s superfood

Wat doe jij om je porties te controleren? Heb jij nog handige tips?

Bron, bron, bron 

Must reads 👀