Lifestyle

Oudste, middelste, jongste of enig kind? Dit zegt het over jou!

Heb je een oudere broer of juist een jongere? Of ben je gezegend met allebei? Misschien denk je er helemaal niet zo over na, maar het kan zomaar zijn dat je altijd de leiding neemt doordat je de oudste bent. En misschien is er wel een verband tussen jouw liefde voor uitgaan en jongste kind zijn. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de geboortevolgorde en wat blijkt? Het kan veel over je persoonlijkheid zeggen. 

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de geboortevolgorde. Volgens veel onderzoekers bestaat er een verband tussen je geboortevolgorde en je persoonlijkheid. Maar wat zegt het precies over jou? Girlscene heeft de resultaten van een aantal onderzoeken voor je op een rijtje gezet.

Oudste kind
Als oudste kind ben je meestal slimmer dan je broertje of zusje. Veel scheelt het niet, het gaat maar om één of twee IQ-punten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je als oudste kind vaker betrokken wordt bij volwassen gesprekken. Je ouders gingen waarschijnlijk vaker uit eten toen ze alleen jou hadden dan toen je broertje er was. Je zat al vroeg bij volwassenen aan tafel, hoort hun gesprekken en dat is goed voor je ontwikkeling. Ben je meer een soort tweede moeder voor je broertje en zusje? Onderzoek wijst uit dat oudste kinderen zich erg verantwoordelijk voelen. Ook wil je alles graag goed doen en ben je erg ijverig. Je onderneemt graag nieuwe dingen om jezelf te blijven ontwikkelen. 

Middelste kind
Middelste kinderen hebben de neiging om zich terug te trekken. Je hebt tijd voor jezelf nodig en hoeft niet zo nodig in de spotlight te staan. Je eist de aandacht niet zo op als de oudste of jongste. Doordat je overal tussenin zit – je bent nog niet zo volwassen als de oudste maar ook niet zo schattig als de jongste – kan je het gevoel hebben dat je niet wordt gezien. Je ouders hebben tenslotte minder tijd voor je. Maar middelste kind zijn heeft ook genoeg voordelen. Uit recent onderzoek blijkt dat de nadelen uit je jeugd later juist in je voordeel werken. Je hebt meer kans om succesvol te zijn dan je broer en zusje, want je hebt van jongs af aan geleerd om empatisch, onafhankelijk, gelduldig, welbespraakt en creatief te zijn. En je bent een sterke onderhandelaar!

Jongste kind
Als Benjamin ben je gewend om in de watten gelegd te worden en je vindt het dan ook fijn om verwend te worden. Je hebt de minste verantwoordelijkheden en daarom sta je relaxter in het leven dan je oudere broer en zus. Je maakt je niet zo snel druk. Dat is misschien ook de reden waarom je de rebel van de familie bent en van feestjes houdt. Ook al doe je soms dingen die niet mogen, je bent warm, extravert en je hebt goede sociale skills. Je staat open voor nieuwe dingen en gaat een uitdaging niet snel uit de weg. En je bent heel creatief! Jonge kinderen blijken vaak grappig te zijn. Toch voel je ook de drang om serieus genomen te worden. Je wil graag aan anderen bewijzen dat je het kan. 

Enig kind
Als enig kind word je niet vergeleken met andere kinderen en daarom ben je niet heel competitief en sneller tevreden. Uit onderzoek blijkt dat enig kinderen ook minder sprankelend zijn wat betreft creativiteit. Je staat minder open voor nieuwe ervaringen. Omdat je alle aandacht van je ouders hebt, word je ook meer gestimuleerd en ben je intelligenter dan leeftijdsgenoten met broertjes en zusjes. 

 
Uw persoonlijkheid ontwikkelen  /  Reflecteren de basis

Ben jij het oudste, middelste, jongste of enig kind? Herken jij je in de beschrijvingen?

Bron, bron, bron, bron, bron