Food

5 zuivelvrije ontbijtrecepten die het proberen waard zijn

Tegenwoordig eten steeds meer mensen glutenvrij, suikervrij en ook zuivelvrij! Zuivelvrij eten is super lastig, maar het kan al schelen om één zuivelvrije maaltijd per dag te eten. Het skippen van zuivel in een maaltijd heeft meerdere voordelen, zo kan het een oplossing zijn wanneer je darmproblemen hebt. Tijdens het ontbijt zijn wij al snel geneigd om naar dat bakje kwark te grijpen. Daarom vind je in dit artikel vijf heerlijke, zuivelvrije recepten voor een lekker ontbijt.

Als je aan zuivel denkt denk je waarschijnlijk meteen aan lactose. Lactose is een melksuiker en het zit voornamelijk in dierlijke producten verwerkt. We beginnen meteen maar even met een shocking feitje: In Nederland heeft circa 2,5 miljoen van de inwoners lactose intolerantie! Dit komt neer op bijna 1 op de 7 mensen. Weinig van hen weten eigenlijk dat zij lactose intolerant zijn. Zij lopen jarenlang rond met darmklachten en buikpijn zonder dat zij weten waarom. Je zou het misschien niet verwachten, maar hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op lactose intolerantie. Naarmate je ouder wordt maak je namelijk lactase aan. Lactase heb je nodig om lactose te verteren. Misschien weet je het niet of ben je niet lactose intolerant, het kan geen kwaad om eens een ontbijtje te nemen zonder zuivel. 😉

Ontbijtbakje met appel, banaan en amandel
Benodigdheden

– 1 rijpe banaan
– 2 eieren
– 1 theelepel vanillesuiker
– 1/4 groene appel
– 1-2 eetlepels amandelpasta
– 1-2 eetlepels gedroogde kokosvlokken
– 1 theelepel kaneel
– Kokosolie

Prak de banaan plat en meng het met de eieren en de vanillesuiker. Doe wat kokosolie in een (kleine) koekenpan en zet deze op het vuur. Doe het mengsel in de koekenpan en bak het tot een mooi goudbruin geheel. Blijf tijdens het bakken roeren, zoals bij een roerei. 

Doe de creatie vervolgens in een bakje en maak het geheel af met de appel, amandelpasta, kokosvlokken en de kaneel. Lekker!

Bananenkruimeltaart

Benodigdheden
Voor de taart:
– 260 gram bloem
– 3 theelepels bakpoeder
– 1 theelepel zout
– 3 rijpe bananen
– 120 ml kokosolie op kamertemperatuur
– 250 gram geraffineerde suiker
– 90 gram bruine suiker
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille extract
– 240 ml sojamelk

Voor de topping:
– 125 gram bloem
– 65 gram geraffineerde suiker
– 60 gram bruine suiker
– Een mespuntje zout
– 120 ml gesmolten kokosolie
– 150 gram pecannoten (optioneel)

Taart als ontbijt? Waarom niet! Dit recept kun je in het weekend maken en dat scheelt ‘s ochtends veel tijd. Zo heb je toch een lekker ontbijtje.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Neem een springvorm van 24 centimeter en vet deze goed in. Mix in een grote kom de bananen en de kokosolie totdat je een glad mengsel hebt. Voeg vervolgens de eieren, de suiker, de melk en het vanille extract toe. Als je dit ook tot een glad mengsel hebt gemixt is het tijd om bloem, bakpoeder en zout toe te voegen. Meng dit nog even goed door elkaar heen en doe dit vervolgens in de ingevette springvorm.

Om de topping te maken hoef je alleen maar alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom te doen. Kneed dit vervolgens met je handen tot één geheel. Maak er zelf een soort kruimels van en strooi dit over de taart.

Zet de taart in de oven en laat het vervolgens 50 minuten bakken. Vergeet niet om de taart eerst een tijdje af te laten koelen voordat je de springvorm losmaakt.

In bacon gewikkelde eitjes

Benodigdheden
– 16 strookjes bacon
– 8 eieren 
– Peper
– Zout 
– Muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg een groot stuk aluminiumfolie op een bakplaat en leg hier volgens de strookjes bacon op. Bak de bacon in de oven totdat het vet uit de bacon komt. Laat het hierna afkoelen. 

Bedek de binnenkant van de muffinvormpjes met twee plakjes bacon. In totaal krijg je dus acht muffinvormpjes. Breek vervolgens in elk muffinvormpje een ei open. Strooi wat peper en zout over het geheel.

Zet de vormpjes 10 tot 15 minuten in de oven. Laat het vervolgens afkoelen en dan is het tijd om te smullen!

Groene smoothie met appel en avocado
Benodigdheden

– 3/4 handen spinazie
– 1 groene appel
– 400 ml kokoswater
– 1 avocado
– 1 bevroren banaan
– 3 eetlepels chiazaad
– 1/2 theelepels honing

Doe de spinazie, de appel en het kokoswater in de blender en blend dit tot een glad mengsel. Vervolgens doe je de overige ingrediënten erbij, even blenden en klaar! Een super easy en ook nog lekker ontbijtje. 

Vanille milkshake

Benodigdheden
– Ongeveer 70 gram tofu
– 240 ml vanille sojamelk
– 1 bevroren banaan
– Een halve eetlepel pindakaas
– Optioneel: kokosvlokken
– Optioneel: kaneelpoeder

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Blend het geheel net zo lang tot er geen stukjes of klonten meer in zitten. Klaar!

 
All day breakfast kookboek  /  Gluten- & zuivelvrij kookboek
 

Wat vind jij van deze zuivelvrije recepten? Heb jij zelf nog lekkere zuivelvrije recepten?

Bron, bron, bron, bron, bronbron