Lifestyle

Wat te doen tijdens een tussenjaar?

Tegenwoordig is het heel gewoon om na je studie even niks te doen. Nadenken over wat je nu eigenlijk wilt. Wil ik gaan studeren of wil ik gaan werken? Een tussenjaar is de perfecte manier om hierover na te denken, maar wat kan je nou allemaal doen tijdens dat tussenjaar? Wij geven jou tips en ideeën voor het perfecte tussenjaar!

Een (wereld)reis maken
Het maken van een (wereld)reis is één van de meest gekozen activiteiten tijdens een tussenjaar. Reizen is een goede manier om jezelf te ontdekken. Wie ben ik en wat wil ik? Je kunt ervoor kiezen om alleen te reizen, dit klinkt misschien een beetje scary voor sommigen, maar je wordt hier zelfstandig en onafhankelijk van! Er zijn ook verschillende organisaties die georganiseerde reizen aanbieden, zo ga je én niet alleen én ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen.

Vrijwilligerswerk in het binnen- of buitenland
Wil je graag nieuwe ervaringen opdoen en tegelijkertijd iets goeds doen voor de wereld? Dan is vrijwilligerswerk echt iets voor jou! Je kunt vrijwilligerswerk doen in het buitenland, maar ook in ons eigen kikkerlandje zijn genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan het bejaardentehuis of misschien wel een peuterspeelzaal. Toch liever naar het buitenland? Er zijn projecten en mogelijkheden in landen over de gehele wereld. Wie weet kun jij wel helpen met het bouwen van een school in Afrika.

Werken in Nederland
Als je graag geld wilt verdienen (bijvoorbeeld met het oog op je studiekosten) dan kan het een goed idee zijn om te gaan werken. Misschien heb je al een bijbaantje waar je fulltime kan gaan werken of wie weet is die ene leuke kledingzaak wel op zoek naar een leuke verkoopster. Veel winkeliers zijn altijd op zoek naar jonge mensen die graag willen werken. Je kunt bijvoorbeeld ook via een uitzendbureau werk zoeken. Het voordeel hiervan is dat dit vrijwel altijd om tijdelijke baantjes gaat, zo zit je dus nergens aan vast! 

Werken in het buitenland
Wil je toch liever in het buitenland werken? Die mogelijkheid is er zeker! Werken als au pair is een veelgekozen (tijdelijke) baan voor meiden die een tussenjaar hebben. Meer over het werken als au pair lees je hier. Toch op zoek naar een ander soort baantje? Veel toeristische hotspots zoeken naar (tijdelijke) werknemers. Het is wel belangrijk dat je realiseert dat werken in het buitenland meer geld kan kosten dan dat het oplevert. Denk aan vluchtkosten, verzekeringen, huisvesting en alle dagelijkse boodschappen. Maar tegelijkertijd krijg je hier een geweldige ervaring voor terug.

Een cursus volgen
Weet je al een beetje welke richting je op wilt gaan qua studie? Dan is het een goed idee om een (voorbereidende) cursus te volgen. Je kunt natuurlijk ook een andere willekeurige cursus volgen. Altijd al Spaans willen spreken? Dan is dit je kans! Wie weet kan je dit dan ook nog combineren met een leuk baantje in het Spaanse zonnetje ;-).

Een doel bereiken
Je rijbewijs halen, een sportdoel behalen, meer tijd doorbrengen met familie of vriendinnen… Allemaal doelen die je misschien nog niet hebt kunnen behalen. Now is the time to change! Sommige doelen kan je ook combineren met de tips hierboven.

 
Reisboek Floortje Dessing  /  Lonely planet best in travel 2016

Wat vind jij van deze tips? Heb jij zelf nog leuke ideeën voor een tussenjaar? 

Bedankt voor de tip, Wiske B.!