Food

6 gezonde toetjes die je in een handomdraai kunt maken

Wat doe je als je suikervrij door het leven gaat, maar opeens enorm zin krijgt in chocola of een grote punt cheesecake? Niks mis met er soms aan toegeven, maar wist je dat je ook gezonde versies van je lievelingstoetjes kunt maken (die natuurlijke suikers bevatten)? Rauwe brownies of avocadomousse klinken eerst misschien een beetje intimiderend, maar ze zijn verrassend lekker! Lees snel verder voor meer gezonde toetjesrecepten die super makkelijk na te maken zijn.

Rauwe brownies

Ingrediënten:
– 7 dadels
– 2 eetlepels cacao
– Handje pecannoten

Mix de dadels in een keukenmachine, gevolgd door de noten (in fijne stukjes gehakt) en tenslotte het cacaopoeder (als je rauwe cacao kunt vinden, krijg je een extra gezondheidsboost – die zit namelijk vol antioxidanten). Als je dit 30 seconden hebt gemixt, kan je het verdelen in brownie-vierkanten. Je hoort het goed: zonder de oven of magnetron te hoeven gebruiken kun je binnen ongeveer 2 minuten een brownie naar binnen werken!

Pindakaas ijs

Ingrediënten:
– 4 rijpe bananen
– 2 eetlepels honing
– 3 eetlepels (biologische) pindakaas
– Pure chocola (optioneel)

Hak de bananen in stukjes en stop ze voor een paar uur in de vriezer. Laat ze daarna 20 minuten op temperatuur komen voordat je ze gaat gebruiken – dat maakt ze wat zachter. Pureer de bananen samen met de honing en pindakaas in een blender (check dat deze hier tegen kan) of met een staafmixer. Hierna kan je bolletjes maken van het ijs, ze in een bakje doen en garneren met kleine stukjes pure chocola.

Rauwe cacao mousse

Ingrediënten:
– 1 avocado
– 2-3 eetlepels (rauwe) cacaopoeder
– Kokossuiker om te strooien

Meng de avocado met het cacaopoeder en een klein beetje kokossuiker (gezonder dan gewone suiker) in een blender en je hebt een heerlijk smeuïge mousse.

Oatmeal-raisin koekjes

Ingrediënten:
– 270 gram haver
– 4 rijpe bananen
– 3 eetlepels honing
– 150 gram sultanas
– 4 rode appels (ongeveer 550 gram)
– 2 theelepels kaneel

Verwarm de oven voor op 200C. Rasp de appels en prak de bananen fijn. Verwijder het overtollige vocht van de geraspte appels met behulp van een vergiet. Meng dit daarna met alle andere ingrediënten in een kom. Vet een bakplaat in met kokosolie. Pak steeds een eetlepel uit de mix en druk deze op de bakplaat plat zodat het een koekjesvorm krijgt. Probeer steeds dezelfde hoeveelheid rozijnen in ieder koekje (je hebt er uiteindelijk ongeveer 25) te krijgen. Bak nu de koekjes 30 minuten totdat ze goudbruin zijn – haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.

Pindakaas mousse

Ingrediënten:
– 1 blik kokosmelk
– 4 eetlepels (biologische) pindakaas
– 4 eetlepels maple syrup

Simpeler kan het niet: mix alles in een blender totdat je een romige, mousse-achtige consistentie krijgt.

Rauwe cacao en walnoot truffels

Ingrediënten (voor 25 truffels):
– 2/3 van een beker met walnoten
– 2/3 van een beker met hazelnoten
– 3 eetlepels (rauwe) cacao
– 1 eetlepel amandelpasta
– 3 eetlepels kokosolie
– 2 bekers met dadels
– 2 eetlepels kaneel
– 2 eetlepels agavesiroop
– 1 eetlepel chiazaden

Doe de ingrediënten in een keukenmachine en mix alles ongeveer 5 minuten totdat je een plakkerige massa krijgt. Pas op dat de walnoten en hazelnoten niet helemaal glad worden in het mengsel zodat je nog een crunchy textuur overhoudt. Maak nu met je handen kleine balletjes van het mengsel en laat de truffels een nacht in de koelkast staan voordat je ze opeet.


Chiazaad


Kaneel


Sultana


Biologische pindakaas

 

Welk recept ga jij proberen?