News

Krimpt je maag echt als je minder eet?

Wil je afvallen? Mensen adviseren vaak dat je ‘gewoon’ minder moet gaan eten, dan krijg je vanzelf minder honger doordat je maag krimpt. Het is één van de vele uitspraken die je regelmatig hoort, maar waarvan je eigenlijk niet weet of het wel waar is. Want krimpt je maag echt als je minder eet?! Girlscene helpt een mysterie de wereld uit!

Het klinkt zo simpel. Je eet een tijdje wat minder waardoor je maag krimpt en er daardoor minder eten in past. Das makkelijk afvallen, want je kan gewoonweg niet zoveel eten als voorheen. Maar klopt deze theorie eigenlijk wel? 

In praktijk blijkt het minder simpel. Een studie van the American Journal of Clinical Nutrition heeft uitgewezen dat de magen van obesitaspatiënten wel degelijk met 27% kunnen krimpen. Je zou denken dat het dus klopt, totdat je hoort hoe weinig calorieën je hiervoor moet eten. De patiënten kregen slechts 600 calorieën per dag binnen. Dat is natuurlijk véél te weinig en absoluut niet aan te raden. 

Als je een gezond aantal calorieeën per dag binnenkrijgt krimpt je maag dus niet tot minimaal. En zelfs zou je maag een klein beetje krimpen, dat wil niet meteen zeggen dat het een goed teken is. Maag- en darmarts James Lee legt uit dat een kleine maag niet gelijk staat aan minder eten. “Een kleinere maag die sneller gevuld is betekent niet noodzakelijk dat je minder hongerig bent door de dag heen”, zegt dokter Lee. Een ander onderzoek van het tijdschrift Gastroenterology claimt dat de magen van mensen met obesistas en overgewicht niet veel verschillen van de magen van mensen met een normaal gewicht. 

Kortom: de maag is niet zo rekbaar als we denken. Als je wilt afvallen dan raadt dokter Lee je een andere methode aan. “In plaats van tegen je eigen lichaam te vechten, kan je beter hongerregulerende hormonen tevreden houden door veel vezels en eiwitten te eten. Zorg er ook voor dat je maag nooit zo leeg is dat je rammelt van de honger, zo ga je overeten tegen”, adviseert Lee. “Eet liever 5 kleine maaltijden per dag dan 3 grote, en zorg daarnaast ook voor genoeg slaap om je hongerhormonen onder controle houden.”

Geloofde jij in deze theorie?

Bron

Must reads 👀