News

Dit is hoe vaak je ECHT moet douchen

Met een temperatuur rond het vriespunt is er waarschijnlijk één ding wat je wil in het leven: warm blijven. En dat doen we door onder de dekens te kruipen of te douchen. Heel. Heet. Douchen. Sterker nog, als het kan springen we er misschien wel ‘s ochtends én ‘s avonds onder. Maar dat schijnt dus helemaal niet goed te zijn… Onderzoek wijst uit hoe vaak je écht moet douchen.

Douche jij iedere dag of zelfs vaker? Dan doe je het helemaal verkeerd volgens de wetenschappers aan de universiteit van Manchester, Lancaster, Southampton en Edinburgh. Hun onderzoek wees uit dat driekwart van de respondenten – die iedere dag in bad of onder de douche springen – het helemaal fout doen. Huh?!

Het is een gewoonte om iedere dag jezelf te wassen onder de douche, maar schijnbaar is dit dus helemaal niet goed voor je huid en kun je je huid op die manier zelfs uitdrogen. Volgens de wetenschappers doen veel mensen aan ‘overshowering‘ wat in het Nederlands simpelweg betekent dat je te vaak doucht. Een ander onderzoek wijst weer uit dat 4 van de 5 vrouwen juist niet iedere dag doucht en dat een derde zelfs drie dagen zonder douchen kan. Als jij iemand bent die iedere dag doucht vind je deze uitslag waarschijnlijk shocking. Maar hoe kan het dat er zo’n verschil in zit en wat is nu echt het beste voor je huid?

Het antwoord is dat je moet douchen wanneer het nodig is. Uh ja, lekker vaag. Door marketing en advertenties in de afgelopen 50 jaar is het idee ontstaan dat men iedere dag moet douchen, maar dat is dus te vaak volgens de wetenschap. Grote kans dat jij niet wil stinken – dat is niet sociaal geaccepteerd – en dat je daarom steeds onder de douche gaat. Maar één wetenschapper stelt dat je lichaam vooral een vieze geur produceert onder je oksels en in het gebied rondom je lies. Als je die gebieden netjes bijhoudt en om de dag onder de douche staat schijnt dat volgens de wetenschap genoeg te zijn om je huid niet te beschadigen door het warme water. Weten we dat ook weer!

Hoe vaak douche jij?

Bron

Must reads 👀