Real life

Girls Issues: Ik begrijp mijn ouders niet

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die haar ouders niet begrijpt.

Beste Girlscene,
Er is een probleem waar ik al een tijdje tegenaan loop. Ik heb moeite met het omgaan met de cultuurverschillen tussen mij en mijn ouders. Ze hebben hele andere opvattingen en ideeën dan ik. Het is erg lastig voor mij om in deze maatschappij opgevoed te worden door ouders die niet eens Nederlands spreken. Ik heb altijd moeite gehad met het bespreken van mijn problemen doordat ik nooit echt goed de taal heb beheerst die mijn ouders spreken.

Mijn ouders vinden het natuurlijk ook lastig om begrip te tonen doordat mijn verwachtingen heel anders zijn. Mijn moeder is strenggelovig en wilt mij ook zo opvoeden. Ik mag bijvoorbeeld geen vriendje, drinken of blote kleren dragen. Ik mag ook niet uitgaan. Ik word daardoor erg beperkt in mijn leven, mijn moeder controleert dit heel erg. Ze begrijpen ook niet waarom ik bepaalde dingen wil die voor de meeste mensen gewoon normaal zijn.

Momenteel heb ik het erg moeilijk. Ik ben onzeker, heb moeite met school en het leggen van sociale contacten. Ik weet dat ik mijn ouders niet kan veranderen of omruilen voor andere. Maar op dit moment weet ik gewoon even niet wat ik moet doen en hoop dat jullie tips hebben.

Liefs,
Anoniem

 

Lieve Anoniem,

Wat zit jij in een lastige situatie zeg. Natuurlijk is het vervelend, maar probeer je eens voor te stellen hoe het voor je ouders is. Jij gaat naar school en leert zo de Nederlandse taal. Je ouders gaan niet meer naar school, misschien werken ze, maar ze zijn vooral omringd door mensen in een soortgelijke situaties. Het kan daarom erg lastig zijn om goed te communiceren, zeker als je daar al probelemen mee had. Je zou kunnen voorstellen om elkaars taal te leren. Voor jou erg leuk om de taal van je familie te leren en zo begrijp je ze ook beter. Vraag daarom of zij jou les kunnen geven, desnoods met Google Translate ernaast, maar zo laat je zien dat je bereid bent je aan te passen. Geef hierna jouw ouders Nederlandse lessen terug. Zo leren jullie beide van elkaar.

Het is moeilijk voor te stellen, maar niet iedereen heeft dezelfde opvattingen en ideeën. Probeer daarom je ouders jouw opvattingen te laten zien op een goede manier. Ze hoeven echt niet goed te keuren dat jij meteen elk weekend gaat stappen in crop tops, maar je kunt ze wel uitleggen dat jouw vriendinnen uitgaan en dat dat normaal is. Misschien kun je zelfs je ouders andere ouders laten ontmoeten zodat ze het een keer van de andere kant zien.

Je moet je ouders niet veranderen en hun opvattingen respecteren. Uiteindelijk hebben zij het beste met jou voor. Alleen doordat ze anders zijn opgevoed denken ze anders dan jij. Laat ook weten dat je van je vrienden afgezonderd wordt en probeer het langzaam op te bouwen. Waarschijnlijk vinden je ouders het ook lastig om jou volwassen te zien worden.

Ga dus vooral praten met je familie. Heb je misschien broertjes, zusjes of nichtjes en neven die dezelfde problemen hebben? Steun kan ook enorm helpen Kom je er nu echt niet uit met je familie, schakel dan iemand van buitenaf in. Een mentor is al voldoende. Vertel je verhaal en wie weet kan hij/zij jou verder helpen.

Succes ermee!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Must reads 👀