News

Waarom praten we in onze slaap?

Word je ‘s ochtends heerlijk wakker, hoor je ineens van jouw bedgenoot dat je ‘s nachts hebt gepraat in je slaap! Uiteraard weet je hier helemaal niks meer van en slaan de woorden die je hebt gezegd helemaal nergens op. Praten in je slaap: iedereen doet het weleens. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Girlscene zocht het voor je uit.

Praten in je slaap blijft iets geks. Je hebt blijkbaar hele conversaties die meestal nergens op slaan en de volgende dag weet je er helemaal niks meer van. Best eng, want je hebt helemaal geen controle over wat je zegt. Gelukkig kan praten in je slaap geen kwaad. Behalve dat je jouw bedgenoot wakker maakt, is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Maar waarom praten we eigenlijk in onze slaap? Het is niet de bedoeling van ons lichaam om dit te laten gebeuren, het is een foutje. Als je regelmatig praat in je slaap dan heb je een stoornis: somnilquy. Als je slaapt dan komen er twee stoffen in onze hersenen vrij, glycine en gamma-aminoboterzuur. Deze stoffen zorgen ervoor dat we een soort van verlamd zijn. Als je droomt dat je achterna gezeten wordt en wegrent, dan ben je niet daadwerkelijk aan het rennen door deze stoffen.

Het is dus ook de bedoeling dat je stembanden tijdelijk verlamd zijn in je slaap. Maar als je praat in je slaap, dan weet je te ontsnappen aan deze stoffen. Praten in je slaap doet iedereen weleens, maar het komt vaker voor bij kinderen en bij mannen. Waarom dat zo is, hebben de wetenschappers nog niet kunnen achterhalen. Er zijn wel dingen die praten in je slaap kunnen triggeren. Stress, alcohol en depressieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat je praat in je slaap. Als je dus niks geks wilt zeggen in je slaap, dan weet je wat je moet vermijden ;-).

Praat jij weleens in je slaap?

Bron

Must reads 👀