Lifestyle

Complimenten geven: zo doe je dat!

Wij Nederlanders zijn niet zo goed in het geven van complimenten, wij zijn nóg slechter is het ontvangen van complimenten. Meestal wuiven we een compliment meteen weg. “Ach, dit truitje? Al super oud!”, of “Deze broek? Slechts €20!”. Toch kan een compliment wonderen doen. Een compliment is namelijk een teken van goedkeuring en waardering. Vandaag is het nog eens extra bijzonder, het is namelijk complimentendag. Tijd om al die complimentjes eens in ontvangst te nemen. Komt u maar! 

Complimenten geven werkt beter dan feedback of kritiek. Kritiek kan al snel voelen als een afwijzing en zorgt er vaak voor dat de persoon in kwestie zich enkel nog gaat focussen op negatieve punten, in plaats van te focussen op positieve punten. Een compliment is eigenlijk een andere vorm van feedback die kan helpen om bewust te worden van je gedrag.

Door een compliment laat je merken aandacht te hebben voor de ander. Daarnaast laat je zien dat je interesse hebt en betrokken wilt zijn in wat hij/zij doet. Want complimenten maken je werk een stuk leuker en uiteindelijk ook beter. De sfeer op de werkvloer bijvoorbeeld is nu eenmaal een stuk beter wanneer er op een positieve manier feedback wordt gegeven. Daarnaast zorgt een waarderende en positieve manier van benadering ervoor dat iemand meer werkt vanuit zijn sterktes en kwaliteiten en meer gericht is op kansen. Een compliment is daarom goed voor het zelfvertrouwen. Wanneer je complimenten krijgt ben je zelf ook beter in het geven van complimenten. Just so you know ;-).

Complimenten kun je het beste geven op het gedrag van een ander, bijvoorbeeld: “Dat doe je goed!”. Dit zorgt ervoor dat mensen dit gedrag voortzetten. De persoon weet nu dat jij dit belangrijk vindt en dat het goed gaat.

Een goed complimentje bevat de volgende punten: 
– Accuraat: de feiten kloppen met wat de persoon in kwestie gedaan heeft, ga niet liegen.
– Betrouwbaar: het is geloofwaardig en realistisch, ga het niet overdrijven.
– Constructief: de ander heeft er wat aan.

Geef je complimenten in de vorm van feedback, let er dan op dat je het gedrag benoemt op het moment dat het speelt. Geef je drie weken later positieve feedback, dan is het al te laat. Vermijd complimenten die concurrentie opwekken zoals: “Jij doet het een stuk beter dan hij”. Geef ook alleen complimenten als je het echt meent.

Weet je niet zo goed wat je moet zeggen als je een compliment krijgt? Enkel “Dankjewel,” is al genoeg.

Geef jij vaak complimenten?

Bron, bron