Lifestyle

Samenwonen? Zo voorkom je oorlog met je lover

Misschien ben je er nog helemaal niet aan toe of kun je juist aan niets anders meer denken de laatste tijd: samenwonen met je vriend. Of je nu een Carrie (op jezelf wonen tot ver in de dertig) of een Charlotte (woont praktisch samen na een eerste date) bent, je gaat een keer samenwonen. Waar moet je dan rekening mee houden en hoe houd je jouw relatie net zo goed als daarvoor? Kortom, hoe zorg je ervoor dat dagelijkse huishoudelijke sleur geen effect heeft op je relatie? Nou, zo dus!


Alles in één keer
Deze tip is echt goud waard. Als jij je ergert aan zijn rondslingerende boxer, kun je dat elke keer zeggen. De kans bestaat alleen dat het na verloop van tijd wordt ontvangen als gezeur en dus niet meer wordt gehoord. Beter kun je het één keer goed zeggen door het er echt even over hebben.

Dompel het in humor
Mocht bovenstaande gebeuren, probeer de boodschap dan met humor te brengen. Zeg bijvoorbeeld dat je laatst uitgleed over zijn boxer maar gelukkig zacht landde, omdat er nog twintig omheen lagen. Zo zorg je ervoor dat je geen muur opwerpt en dus niet tegenover elkaar staat.

Zeg sorry
Samenwonen betekent dat je soms sorry moet zeggen, ook als jij denkt dat het nergens over gaat. Soms kun je de ander onbedoeld kwetsen of irriteren. ‘Sorry’ betekent niet dat de ander gelijk heeft en jij dus niet, maar dat je begrijpt dat de ander het niet prettig vond.

Zeg dankjewel
Dankjewel is soms echt een toverwoord. Door af en toe dankjewel te zeggen laat je de ander weten hoe fijn je het vindt dat hij iets heeft gedaan. Ook laat je dan weten dat je ziet wat de ander heeft gedaan en dan is het voor die persoon ook de moeite waard om het nog een keer te doen ;).


Doe eigen dingen
Blijf vooral je eigen dingen doen. Als hij iets voor zichzelf wil doen, maar jij wil samen op pad, houd dan rekening met elkaar. Als hij niet wilt, ga je gewoon alleen. Het is ook belangrijk om je eigen dingen te behouden, zodat je niet constant op elkaars lip zit en je iets leuks kunt vertellen aan de ander.

Houd je eigen spullen
Het is daarnaast ook belangrijk om je eigen spullen te hebben. Als jij je verzameling van tijdschriften sinds 2005 wil meenemen, kan dat gewoon. Houd er wel rekening mee dat hij dan ook dit soort dingen in te brengen heeft.

Doe samen leuke dingen 
Het is makkelijk om samen elke avond op de bank te zitten en nog even RTL Late Night te kijken voordat je je bed induikt. Leuker is om nog even iets te gaan doen. Drink ergens een drankje, al is het een kop thee, of loop een rondje samen. Dat hoeft ook niet elk vrij moment, maar af en toe is het wel leuk.

Sluit of begin de dag samen
Als je allebei een druk leven hebt, zorg dan dat je samen opstaat of elkaar ziet bij het avondeten en voordat je gaat slapen. Natuurlijk lukt het niet altijd, maar door moeite te doen om de ander te zien, houd je op een simpele manier de liefde levend.

Verrassing!
Verras de ander eens met iets groots of iets kleins. Dat kan een heerlijke maaltijd zijn die al klaarstaat als hij thuiskomt of kaartjes voor een voetbalwedstrijd als jij een weekend weg bent. Hoe groot of klein ook, het laat de ander zien dat je aan hem denkt.


Doe wat je (het) leuk(st) vindt
Als jij een keukenprinses bent en hij een echte opvouwprins, is daar helemaal niets mis mee. Doe ook wat je leuk vindt in het huishouden, want zo voorkom je ergernissen die alleen al kunnen ontstaan omdat jij iets moet doen wat je niet leuk vindt.

Opruimkwartiertje
Als er klusjes overblijven die jullie allebei niet leuk vinden, stel dan elke week een opruimkwartiertje in. Door samen op te ruimen, verdeel je de stomme klusjes en ben je veel sneller klaar.

Zoek oplossingen
Mochten er echt dingen zijn waar je niet aan toekomt of die je simpelweg echt niet leuk vindt, zoek dan oplossingen. Een schoonmaakster scheelt je voor ongeveer veertig euro per maand geen gedoe meer over het huishouden. Maar ook een kruimeldief kan helpen met kleine rotklusjes.


Rekeningen
Als je samen gaat wonen, kan het handig zijn om een gezamenlijke rekening te hebben. Zo is er meer overzicht over het geld en het is makkelijker dan alles wat hij of jij betaalt constant te splitten. Stellen kiezen er steeds vaker voor om samen een rekening te openen. Het is namelijk relatief makkelijk om samen een rekening te openen en scheelt een hoop gedoe.

Uitgaven
Bespreek in detail wat je wel en niet samen gaat betalen. De huur of hypotheek en boodschappen zijn uitgaven waar jullie beiden gebruik van maken. Maar als hij op een dag zes saucijzenbroodjes eet en jij elke dag bij de Coffee Company zit, hoeft dat niet per se van jullie geld. Wanneer jij fulltime werkt en hij studeert, kan het ook eerlijk zijn dat jullie bijvoorbeeld dertig procent van je inkomsten gebruiken voor gezamenlijke uitgaven.

Spaarpotje
Samen sparen is leuk! Niet alleen voor je toekomstige luxe bank, maar ook voor bijvoorbeeld vakanties. Het is in ieder geval makkelijk om geld achter de hand te hebben. Je kunt elke week automatisch een klein bedrag overmaken. Daar merk je niets van, maar het spekt je spaarrekening wel lekker.

Woon jij al samen? Wat is jouw gouden tip?

bron, bron, bron