Lifestyle

Goede voornemens voor iedereen die op zoek is naar een baan of stage in 2016

Het einde van het jaar nadert en voor je het weet ga je al feestend 2016 in. Nog een paar dagen en dan is 2015 écht voorbij, maar wat zijn eigenlijk jouw goede voornemens voor 2016? Om ervoor te zorgen dat 2016 jouw jaar wordt op het gebied van stage lopen en/of werken zet Girlscene de nodige goede voornemens voor je op een rij. Lees maar mee!

Is 2016 voor jou het jaar dat je stage gaat lopen of misschien het jaar waarin je op zoek gaat naar je eerste ‘echte’ baan? Dan hebben we nuttige tips voor je! Deze tips helpen je om goed van start te gaan en het begint allemaal bij je online profiel: LinkedIn.

Hoe vind je een stage of eerste baan met LinkedIn?

1. Creëer je eigen professionele merk
Wist je dat inmiddels meer dan 6 miljoen Nederlanders een profiel op LinkedIn hebben? Dat is zo’n 80% van de beroepsbevolking. Een volledig ingevuld LinkedIn-profiel met een professionele foto is dus heel belangrijk in je zoektocht naar een stage of eerste baan! Vermeld welke studie én afstudeerrichting je volgt, wat je scriptie onderwerp is en wanneer je verwacht af te studeren. Zorg daarnaast ook voor een originele headline en duidelijke samenvatting zodat toekomstige werkgevers kunnen zien wat jij kunt en wat je wilt. Op die manier vergroot je de kans op die ene baan of stage.

Supertip: laat zien wat jou onderscheidt van de rest.

2. Bouw aan je netwerk
Een sterk netwerk is belangrijk. Connect op LinkedIn met mensen die je kent en vertrouwt, zoals studiegenoten, vrienden en collega’s van je bijbaan. Je kunt je netwerk gebruiken voor aanbevelingen of om in contact te komen met een mogelijke werkgever of stageplaats. Laat aan veel mensen weten dat je een stage zoekt, want de kans is groot dat je via je netwerk interessante dingen voorbij ziet komen. Wie weet helpt je collega van je bijbaan je op die manier wel aan dé stage! 

Supertip: begin nu al met het vergroten en versterken van je netwerk.
 

3. Netwerk ook in real life
Heb je een feestje van je werk, stage of studievereniging? Grijp dan je kans om te netwerken. Bedenk van tevoren wie je wil spreken en kijk op LinkedIn alvast welke connecties of interesses jullie gemeen hebben. Zo kan je een persoonlijk tintje geven aan het gesprek. Wat ook slim is, is om een gedeelde connectie jou te laten introduceren bij die persoon. Ben je bang voor ongemakkelijke stiltes? Zorg dan dat je een aantal gespreksonderwerpen achter de hand hebt, omdat je zo laat zien dat je een natuurlijke prater bent die ook nog eens makkelijk in de omgang is. En als je nog geen connectie hebt met de personen die je hebt gesproken, is een uitnodiging op LinkedIn de volgende dag een goede manier om contact te houden.

Supertip: blijf niet de hele avond bij je vrienden hangen, maar probeer op z’n minst een paar onbekenden aan te spreken. Hoe eng dat misschien ook is!

4. Word lid van een studie- of studentenvereniging
Lid zijn van een studie- of studentenverenigingen hoeft niet alleen maar lang leve de lol te betekenen. Doe je een bestuursjaar of word je lid van een commissie? Dan ben je al goed bezig! Zo ontwikkel je organisatorische vaardigheden, leer je samenwerken en word je communicatief vaardig(er). Aan toekomstige werkgevers laat je hiermee zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en dat staat ontzettend goed op je cv.

Supertip: beschrijf je werkzaamheden op LinkedIn en laat behaalde resultaten zien.

5. Ga er even tussenuit
Een stage of studie in Spanje, vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en zelfs die backpackreis in je eentje door Australië… Ook dit zijn waardevolle toevoegingen aan je cv. Maar hoe laat je dat zien? Zorg dat op je cv en je LinkedIn-profiel duidelijk is wat je van je buitenlandse ervaring hebt geleerd. Hiermee laat je aan werkgevers en recruiters zien dat je lef hebt, zelfstandig bent en jezelf kunt redden in onbekende situaties. Goed excuus om nu die trip naar Zuid-Oost Azië te boeken dus!

Supertip: licht toe hoe je door deze buitenlandse ervaring(en) wijzer bent geworden over jouw vakgebied.

6. Vermeld alle relevante bijbaantjes op je LinkedIn-profiel
Recruiters zijn dol op mensen die veel bijbaantjes hebben gehad. Ook stages vallen hieronder, dus vermeld alles wat je gedaan hebt. Heb je als psychologie student bijvoorbeeld op een psychiatrische afdeling gewerkt? Dan ben je veel van jouw medestudenten een stapje voor. Vermeld dit op je LinkedIn-profiel, omdat het veel over over jouw talent en passie zegt.

Supertip: op je LinkedIn-profiel kun je met beeld en video goed laten zien aan welke projecten jij (succesvol) hebt gewerkt.

7.  Ga bloggen
Heb je een vlotte pen? Mooi, want er zijn verschillende manieren om te laten zien dat je daar goed in bent, zoals het schrijven van een blog bijvoorbeeld. Bloggen is een slimme manier om aan je personal brand (je eigen merk) te bouwen. Als je een online functie of een creatieve baan wil krijgen is het al helemaal slim om een blog te starten. Daarmee vergroot je je online zichtbaarheid, wat betekent dat je makkelijk vindbaar bent. Bovendien kun je door je blog veel mensen ontmoeten waar je later nog iets aan hebt. Zie je blog als de etalage voor jouw vakkennis en laat zien dat je bezig bent met je beroep.

Supertip: op LinkedIn kun je zelf blogposts schrijven en op je profiel plaatsen. Dit is niet alleen zichtbaar voor je connecties maar ook voor mensen daarbuiten. Super leuk én leerzaam.

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2016?

*Dit is een advertorial

Must reads 👀