Lifestyle

9 tips om je rijexamen in één keer te halen

11

Super spannend, je mag rijexamen doen! Maar dit betekent ook een heleboel stress, arghh! Keep your head cool and relax, het is namelijk heel normaal om nerveus te zijn. Bijna niemand slaagt de eerste keer voor zijn rijexamen, ook ondergetekende niet ;-). Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het zo snel mogelijk haalt? Nou zo dus, door dit artikel te lezen. Girlscene zet namelijk een aantal handige tips op een rijtje. 

1. Heb vertrouwen
Geloof in jezelf. Je instructeur laat je echt niet zomaar afrijden als hij denkt dat je er nog niet klaar voor bent. Ga er dus vanuit dat je de kwaliteiten beheerst die nodig zijn om te gaan slagen. Let er wel op dat je niet té zelfverzekerd bent en daardoor nonchalant gaat rijden.

2. Les voor het examen
Het is handig om op de dag zelf ook nog een les te nemen, het liefst direct voordat je examen doet. Zo kun je vast een beetje wennen aan het idee en zit je er al een beetje in. Ook kun je zo alvast het verkeer een beetje bekijken. Is het druk op de weg, zijn er wegen afgezet? Zo ben jij goed voorbereid.

3. Rijd in je eigen auto
Zorg ervoor dat je examen doet in je eigen auto, want deze auto ken jij namelijk door en door. Het kan best zijn dat een andere auto iets heftiger reageert of gevoeliger is. Door je eigen auto te nemen sta je niet voor verrassingen.

4. Laat je instructeur meerijden
Het kan fijn zijn om iemand mee te hebben die je al kent. Daarnaast kan deze persoon met je examinator praten zodat jij niet al te erg wordt afgeleid. En niet geslaagd? Dan weet je instructeur ook meteen waar hij op moet letten.

5. Houd je hoofd koel 
Het belangrijkste tijdens het examen is om kalm te blijven, hoe moeilijk dit misschien ook is. Weet je van jezelf dat je last hebt van faalangst? Vraag dan een faalangstexamen aan. Dit examen is wat duurder dan een normaal examen, maar het heeft voordelen. Zo mag je onder andere tijdens het examen stoppen en word je door de examinator op een andere manier behandeld.

6. Fouten maken mag
Het is absoluut niet erg om fouten te maken, zolang jij deze fouten maar goed oplost. Mis je een afslag? No problem, neem gewoon de volgende afslag. Probeer goed op het verkeer te letten en alert te zijn.

7. Kies de juiste schoenen
Kies voor schoenen waarmee je al eens gereden hebt en waarvan je weet dat je er goed mee kunt rijden. Ga bijvoorbeeld niet met schoenen met een dikke hak afrijden, terwijl je normaal altijd op sneakers lest. 

8. Overdrijf niet
Rijd zoals je altijd rijdt. Ga daarom niet opeens heel overdreven kijken of extra lang je knipperlicht aan laten staan. Rijd zoals je altijd rijdt, want dat doe je goed.

9. Keep going
Is het helaas toch niet gelukt, don’t worry. Blijf vooral doorlessen! Het is zo zonde om na één tegenslag op te geven. Plan daarom meteen een nieuw examen en blijf tussendoor lessen.

Wil je nog meer stress verminderen? Lees dan snel dit artikel! Good luck!

Heb jij al je rijbewijs?

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

11 reacties

 • 3 jaar geleden SupremeBitch

  Kheb er nog 2:

  1: Maak niet uit hoe lang je er over doet, als je het maar veilig doet! Al moet je 100x insteken, als je om je heen blijft kijken dan is er niks aan de hand.

  2: Ik had geluk dat de examenroute die ik had ik al heel vaak had gereden met rijles. Als je rijinstructeur weet hoe de examenroutes lopen, kan je vragen of je die een keer mag rijden. Als je van te voren de aankomende wegsituaties al kent, scheelt dat echt zóó veel.

  3. als je zakt wordt je altijd vertelt waarom. neem die feedback mee voor nog een paar rijlessen extra en probeer die punten te verbeteren

 • 3 jaar geleden Pinklover24

  Géén les nemen voor je examen. Mijn rij instructeur liet me dat juist niet doen, anders heb je die fouten die je maakt nog in je hoofd en dan ben je nog zenuwachtiger. Hij liet me wel zelf er naar toe rijden, maar zei alleen welke kant ik op moest en als ik écht iets verkeerd deed zei die er wat van.

 • 3 jaar geleden Gothic Lunacy

  9 tips om je rijbewijs in één keer te halen

  Tip 9: Als je hem toch niet in één keer haalt

 • 3 jaar geleden Nina

  @Kelly, ik weet niet of je in België of in Nederland hoort, maar in België is het ontzettend moeilijk om je rijbewijs in één keer te halen... (ik zeg het maar even, omdat het niet voor iedereen evident is) (: Voor de rest goed artikel!

 • 3 jaar geleden Kelly

  Pff wat een onzorgvuldig artikel. Het merendeel haalt wel gewoon in één keer zn rijbewijs. Je doet nu net alsof het halen van een rijbewijs voor een enkeling mogelijk is. Daarnaast mag niet zomaar iedereen meenemen naar je examen. Het is zelf al niet meer vanzelfsprekend dat je instructeur mee gaat tijdens het examen en als hij dat al doet is dat zeker niet om je examinator af te leiden. En dat je bij een faalangst examen anders behandelt wordt klopt ook niet. Je mag alleen een pauze nemen en je krijgt vooraf langer de tijd om je op je gemak te voelen. Het is echt niet zo dat ze tijdens het examen opeens liever zijn of soepeler qua ingreep. Je kan het of je kan het niet, tuurlijk kunnen er onverwachte dingen gebeuren maar als jij daar op een goede manier mee om gaat is er niks aan de hand!

 • 3 jaar geleden Moonlight

  Vanochtend geslaagd voor mijn rijbewijs!

 • 3 jaar geleden hasnadima

  Ik heb volgende maand mijn ttt, dus dit komt goed van pas

 • 3 jaar geleden Chocolateduck

  Tips helpen inmiddels al niet meer.. Ik ben nu drie keer gezakt, volgende maand de vierde keer

 • 3 jaar geleden IHeartVS

  Waarschijnlijk is het over 1,5 maand voor mij zover. Blijft spannend!

 • 3 jaar geleden Anna

  Ik moet volgende maand afrijden!!!!!!!!! dus de tips komen wel mooi op tijd

 • 3 jaar geleden Poppin wbu :$

  Bij mijn eerste rijles vergat ik bijna m'n gordel hahaha

 1. 1