Lifestyle

Met deze tips haal jij altijd jouw deadlines!

Langzaam gaan we al weer richting het einde van het schooljaar, time flies. Voordat we het weten is het alweer zomervakantie… Nog even doordromen, want zover is het nog niet. Allereerst hebben we nog een paar maanden vol tentamens, opdrachten, huiswerk, toetsen en deadlines. Aaargh! Gelukkig heeft Girlscene een aantal tips verzameld waardoor jij deze periode heel makkelijk doorkomt en al jouw deadlines haalt.

1. Schrijf deadlines op
Misschien denk je dat je superieur bent en alles kunt onthouden, maar let’s face it: je gaat nooit al die deadlines onthouden. Vooral als het gaat om tentamens, praktijkopdrachten en verslagen. Schrijf daarom deze deadlines op. Begin ermee om ze op te schrijven in een agenda. Hierdoor krijg je direct een overzichtelijk overzicht. Gebruik je een online agenda? Schrijf dan de deadlines op een los blaadje. Het helpt namelijk om de deadlines fysiek ‘te zien’. Door de deadlines op te schrijven maak je je hoofd leeg en verdwijnt de chaos. Deadlines hoeven niet altijd school gerelateerd te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om het kopen van een cadeautje voor een vriendin. 

2. Vertel over je deadline
Weet je nu al dat je je niet gaat houden aan je deadlines? Licht dan je familie of vrienden in. Zo kunnen zij jou helpen en rekening houden met jouw deadlines. Ook kunnen zij jou controleren. Heb je namelijk wel tijd om te gaan shoppen? Moet je niet huiswerk maken… Daarnaast worden de deadlines nu nog echter omdat je ze gedeeld hebt met anderen.

3. Wat zijn de consequenties
Ga voor jezelf na wat de consequenties zijn wanneer je de deadline niet haalt. Wat gebeurt er als je die ene opdracht niet inlevert? Krijg je dan een onvoldoende? Blijf je misschien zitten? Hetzelfde geldt voor andere deadlines. Het lijkt nu misschien heel verleidelijk om lekker warm binnen op de bank te blijven zitten, maar je voelt je later heel stom omdat je niet een geweldig cadeautje voor je BFF gekocht hebt. Door de deadlines op deze manier te zien krijg je meer perspectief en weet je precies wat de consequenties zijn van jouw daden.

4. Beloon jezelf
Hoera! Je hebt je deadlines gehaald. Natuurlijk moet dit iets vanzelfsprekends zijn en geen uitzondering ;-). Heb jij echt veel moeite gedaan om al je deadlines te halen? Beloon jezelf dan. Ben je bijvoorbeeld klaar met je tentamenweek of proefwerkweek? Ga dan lekker de stad in en koop iets wat je altijd al wilde kopen. Spreek met jezelf af wat dit is voordat je begint aan je deadlines. Zo heb je direct een goede motivatie.

5. Maak een planning
De beste resultaten bereik je met een planning. Het klinkt allemaal erg logisch en dat is het ook. Een planning hoeft helemaal niet ingewikkeld of groot te zijn. Neem er even de tijd voor en schrijf alle deadlines onder elkaar. Zet vervolgens precies onder elkaar wat je voor elk vak moet doen. Splits grote onderdelen op in kleine onderdelen. In plaats van slechts alleen ‘verslag’ op te schrijven zou je daarom bijvoorbeeld meerdere taken kunnen opschrijven zoals ‘bronnen zoeken’, ‘verslag nakijken’, ‘vormgeving’ et cetera.

Ga bij jezelf na hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent voor elke deadline. Als het goed is zou je nu een realistisch schatting kunnen maken omdat je precies weet wat er gedaan moet worden. Plan nu de dagen in. Bekijk dit wel realistisch. Heel leuk dat je elke dag bijvoorbeeld 30 bladzijdes wilt gaan lezen van een boek, maar als je elke dag pas om vijf uur thuis bent kan dit wel eens lastig worden. Maar misschien ben je wel elke woensdagmiddag vrij, plan het lezen dan bijvoorbeeld in.

Zorg er ook voor dat je niet te veel druk legt op jezelf. Let ook op dat je altijd wat dagen vrij laat voor de deadlines. Mocht je echt een keer geen zin of onverwachts geen tijd hebben dan kom je tenminste met je planning niet in de problemen. Schuif het dan één dagje op.

6. Verwijder afleidingen
Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt terwijl je bezig bent met je deadlines. Zeg daarom dag tegen je telefoon voor de aankomende paar uur. Want voordat je het weet zit je drie jaar terug op Instagram terwijl jij eigenlijk bezig was met een marketingplan… Oeps!

 

 

Vind jij het lastig om je aan deadlines te houden?