DIY: batik

Fashion door Redactie

Zijn jullie bekend met de term shibori, beter bekend als batik? Deze Japanse term staat voor verschillende verfmethodes met doek. En dan hebben we het niet over gewone verfmethodes…! Maar door het doek te binden, te stikken, te vouwen, te vlechten, te verdraaien of samen te persen creëer je een apart, bohemian en dynamisch patroon. En laat dat nu net populair zijn! Je hoeft er niet eens veel geld voor neer te leggen, want ben je creatief aangelegd? En wil je graag wat tijdverdrijf? Ga dan zelf aan de slag en maak de mooiste batik items.

Zoals je hierboven wel hebt kunnen lezen, bestaan er genoeg verfmethodes. Deze gaan we echter niet allemaal behandelen, we hebben de drie populairste uitgekozen. Ben je benieuwd? Lees dan hieronder hoe je te werk moet gaan...

Benodigdheden:

- keien
- oude kledingstukken, minimaal drie en het liefst in het wit
- sterk touw
- palen, van dik naar dun (hout of PVC)
- twee palen met een elk een platte kant
- dikke/brede elastieken
- indigo

Maak voordat je begint eerst het indigo mengsel klaar voor gebruik. Heb je dat gedaan? Begin dan met de verschillende verfmethoden.

1. Arashi (ook wel 'de storm' genoemd). Pak in dit geval een wit shirt bij de hand en een dunne paal. Leg het shirt op een vlakke ondergrond plat en uitgestreken neer. Leg de paal in horizontale richting op de bovenkant (de hals) van het shirt. Rol het shirt diagonaal van boven naar beneden om de paal heen, en zorg dat het shirt uiteindelijk strak om de paal zit. Heb je dit gedaan? Pak dan het touw en bind het shirt strak vast.

2. Kumo is een draai- en bindtechniek. Dus pak een kledingstuk en wat keien bij de hand. Het is de bedoeling dat je de stof strak om een kei bindt en deze paar keer draait. Heb je dit gedaan? Zet het dan weer vast met touw. Wanneer je de keien dicht bij elkaar in de buurt bindt, krijg je uiteindelijk het mooiste effect.

3. Itajime is een vervormingtechniek. Pak weer een kledingstuk bij de hand en de twee palen met elk een platte kant. Vouw in dit geval de mouwen van het shirt naar binnen en zorg dat het op een vlakke ondergrond ligt. Heb je dit gedaan? Vouw dan het shirt vanaf de bovenkant (de hals) naar beneden als een soort van accordeon en sandwich het geheel tussen de twee platte kanten van de palen. Pak dan het elastiek bij de hand en bindt het geheel strak vast.

Heb je alles goed vastgebonden? Dan ben je klaar om te gaan verven...

Zorg dat je de indigo bij de hand hebt en maak de gebonden items eerst met water nat. Breng ze dan pas in aanraking met de indigo. Laat het even oxideren, om het vervolgens 20 minuten te laten drogen. Wil je graag een donkerdere kleur, dan moet je deze stappen herhalen tot het gewenste resultaat. Je moet je wel realiseren dat wanneer de stof nog nat is, de kleur donkerder uitvalt.

Heb je de gewenste kleur bereikt? Spoel dan het gebonden geheel met gewoon water af en maak het los om het uiteindelijke resultaat te bekijken.

Zie hierboven de eindresultaten van de drie verfmethodes: Arashi, Kumo en Itajime. Er bestaan nog zoveel verschillende manieren om uit te proberen. Dus mocht je de smaak te pakken hebben? Ga dan vooral op onderzoek uit! Het mengsel van indigo blijft enkele dagen houdbaar en je kunt er in totaal zo'n 15 kledingstukken mee verven.

Deze trend is ook bij de celebs niet onopgemerkt gebleven… Kijk hieronder mee welke celebs in deze trend gespot zijn en misschien kun je er nog wat inspiratie uit halen…

Ashley Tisdale draagt hier een asymmetrisch batik jurkje, schattig!

Dakota Fanning draagt hier een stoere skinny jeans met uitgebeten batik vlekken.

Fergie draagt hier een stoere batik jeans.

Rihanna en Ciara mogen net als Fergie ook aan de batik jeans geloven, wat vinden jullie van de batik jeans?

Lauren Conrad draagt hier een grijs shirt, bewerkt met witte batik cirkels.

Lauren loves batik! Hier draagt ze een maxidress met een vrolijk gekleurde batikprint.

Lindsay Lohan met een ripped, batik shorts. Lekker casual en stoer.

Victoria Justice draagt hier een stoere, donkere batik jeans goed gecombineerd met een ripped shirt. Erg leuk!

Bron: honestlywtf.com

door Danique