Lifestyle

6 signalen dat je een ongezonde vagina hebt

De vagina, oftewel va-jay-jay hoe wij het op de redactie graag noemen ;-), is best een gecompliceerd lichaamsdeel. Veel meiden weten niet goed hoe ze de vagina moeten verzorgen, maar hoe kun je ook weten dat er misschien iets mis is daaronder? Je kan er natuurlijk ook niet met iedereen makkelijk over praten. We hebben 6 signalen op een rij gezet die jou vertellen dat je beter even langs de dokter kunt gaan. 

Voordat je zelf al een oordeel velt over je gezondheid: je kunt niet al te snel conclusies trekken. Dat je één van deze signalen herkent betekent niet gelijk dat je ongezond bent. Maar het is wel een goed idee om er op te blijven letten en eventueel langs de dokter te gaan. 

1. Je hebt een droge vagina
De droog- of natheid van je vagina wisselt constant, maar als je merkt dat je vagina lange tijd alleen maar droog is, kun je het beste even langs de dokter gaan. Een droge vagina kan heel vervelend zijn, ook op seksueel gebied. Maar zelfs als je loopt is het fijn om een iets vochtige vagina te hebben, zodat de vaginawanden soepel over elkaar kunnen glijden. Een droge vagina kan een heleboel oorzaken hebben. De dokter kan je helpen de oorzaak te vinden. 

2. Te veel afscheiding
Afscheiding is heel normaal, het hoort bij het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam. De kleur van normale afscheiding is doorzichtig of wit en kan soms een beetje geel opdrogen. Als je duidelijk merkt dat je ineens veel meer last hebt van afscheiding en als dit langdurig doorgaat, kan dit met de gezondheid van je vagina te maken hebben. Om je vagina en je afscheiding gezond te houden moet je oppassen met: wassen met zeep (dit kan de zuurgraad in je vagina verstoren), wassen met te warm water, inlegkruisjes (dit veroorzaakt een broeierig klimaat) en vochtig toiletpapier. 

3. Een vieze geur
Als je iedere keer tijdens het plassen een niet zo’n prettige geur ruikt, dan komt die geur waarschijnlijk uit je vagina. Weet dat een gezonde vagina altijd een beetje zuur ruikt, maar niet zo erg dat je het van een afstand kunt ruiken. Als de nare geur niet weggaat na bijvoorbeeld je menstruatie is er iets niet goed. Tips om geurtjes te voorkomen: draag katoenen ondergoed en verwissel deze iedere dag, eet zoet fruit, was je vagina goed met niet te warm water, verwissel na iedere twee uur je tampon en pas op met het afvegen na een bezoek aan het toilet: je wilt geen poepbacteriën op je vagina. 

4. Branderig gevoel (tijdens het plassen)
Als je vagina echt pijn doet tijdens het plassen en het je een branderig gevoel geeft moet je echt even langs de dokter gaan! Dit hoort absoluut niet en wil je zo snel mogelijk oplossen. Het kan meerdere oorzaken hebben en heeft dus ook verschillende oplossingen. 

5. Afscheiding in een andere kleur
Als je afscheiding ineens sterk is veranderd qua kleur of structuur is dit niet iets wat je aan je voorbij moet laten gaan. Het kan heel onschuldig zijn, maar beter neem je het zekere voor het onzekere en laat je er even naar kijken. 

6. Abnormaal bloeden
Is je menstruatie ineens veel heftiger dan anders of bloed je ook na de seks? Dit is ook een goede reden om even over de gezondheid van je vagina na te denken. Bloeden na seks kan zelfs een symptoon van chlamydia of baarmoederhalskanker zijn. 

Lees hier tips over hoe je jouw vagina het beste kunt verzorgen. 

 
 

Vind jij het lastig om jouw vagina met anderen te bespreken? Ben je wel eens langs een gynaecoloog geweest? 

Bron, bron, bron, bron, bron, bron 

Must reads 👀