DIY: breien

Fashion door Redactie

Wil jij graag je eigen sjaal, trui, vest of wat anders breien, maar weet je niet hoe dat moet? Dan kun je het beste eerst goed oefenen met de basissteken.

Belangrijk is om de goede naald bij de wol te nemen. Wanneer je een bolletje wol koopt, zit er altijd een wikkel omheen. Daar staat dan de naam op, maar ook wat algemene informatie. Deze informatie staat bij elkaar, elk onderwerp als afbeelding in een vierkantje. Zo staat erbij of je de wol kunt wassen, maar ook de dikte van de naald. Dit wordt aangegeven met twee naalden en daarboven cijfers. Deze kunnen variëren van twee tot en met tien, dit zijn de meest gangbare dikte naalden. Hoe hoger het cijfer, hoe dikker de naald.

De dikte van de naald kun je zien aan het uiteinde van de naald. Daar zit een plastic uiteinde aan, waarin het cijfer is gegraveerd. Verder staat er ook een vierkantje bij met de steekverhouding. Hierin zie je een mini breiwerkje, waar dan tien centimeter horizontaal en verticaal bij staat, met daar nog twee cijfers bij. Dit houdt het aantal steken per tien centimeter in. Als er bijvoorbeeld horizontaal 18 staat en verticaal 22 staat, dan moet je 18 steken opzetten om tien centimeter te krijgen en 23 naalden breien om tien centimeter hoog te krijgen.

Na deze algemene informatie, heb je de juiste naalden bij de juiste wol en kun je beginnen met opzetten. Dit vergt wel enige oefening, want dit is het lastige gedeelte van het basis breien, maar dan heb je in ieder geval het moeilijkste gedeelte al gehad.

breien1.jpg

Stap 1: Bij het opzetten heb je maar één naald nodig. Afhankelijk van wat je gaat maken, moet je rekening houden met het aantal steken, hoe meer je erop zet, des te groter stuk draad je moet pakken. Je trekt dus eerst, als je bijvoorbeeld een trui maakt, een meter draad af en daarna zet je pas op omdat je in principe twee draden nodig hebt voor het opzetten. Wanneer je dat gedaan hebt, doe je de draad om je duim en je wijsvinger heen zoals op de afbeelding.

breien1.jpg

Stap 2: Vervolgens pak je je naald, haal je de naald onder de draad door tussen de duim en de wijsvinger en trek je de draad naar je toe, zoals te zien op de afbeelding. Dit kan je het beste doen door met je andere wijsvinger de draad vast te pakken, maar dit is op de afbeelding niet te zien, omdat het beeld zo beter uitkomt. Je zet dus eigenlijk de steken op met je andere hand.

breien1.jpg

Stap 3: Hierna ga je met de naald onder het lusje door van je duim en krijg je het resultaat zoals op de afbeelding.

breien1.jpg

Stap 4: Dit doe je vervolgens ook bij het lusje bij je wijsvinger, je doet de naald onder het lusje van je wijsvinger door, dus eroverheen, dan door het lusje en dan kom je weer bij het midden uit, zoals te zien op de afbeelding.

breien1.jpg

Stap 5: De laatste stap is dat je het lusje van de duim over de naald heen doet en dan de twee draden aantrekt, totdat je twee lusjes krijgt. Bij de eerste keer opzetten krijg je altijd eerst twee lusjes.

breien1.jpg

Stap 6: Wanneer je de stappen weer herhaald, krijg je dit keer één lusje, zoals te zien is op de afbeelding. Eén lusje die op de naald komt, is één steek. Dus zo kun je tellen wanneer je er genoeg hebt.

Nu alle steken op de naald staan, is het tijd om echt te gaan breien. Je begint, zoals ze dat noemen, aan de goede kant. Dit wordt dan de voorkant van je breiwerk. Meestal brei je deze rechts, wat weer resulteert in het v-vormige patroon. Rechts breien gaat als volgt:

breien1.jpg

Stap 7: Je breid nu met twee naalden en je werkt met één draad. Bij rechts breien houdt je deze draad telkens achter het werk, zoals op de afbeelding ook te zien is. Vervolgens steek je de naald waar in het begin niets op staat voor in het lusje.

breien1.jpg

Stap 8: De volgende stap is dat je, nadat de naald door het lusje is gestoken, met je draad 1 keer om de naald heen gaat, van onderen erover heen, zoals te zien is op de afbeelding.

breien1.jpg

Stap 9: Vervolgens moet je het lusje wat je intussen vasthoudt om de naald heen slaan, zodat je weer een nieuw lusje op de naald krijgt, maar dit keer op de andere naald.

breien1.jpg

Stap 10: Zo werk je alle steken op de naald af en krijg je als je op de goede naald rechts breid en op de verkeerde naald links dit resultaat.

Als de steken op de naald zijn afgebreid, draai je de naald om, waardoor je weer dezelfde positie krijgt. Deze kant is dan de verkeerde kant, en wordt dan bijvoorbeeld de binnenkant van je trui. Om een mooi v-vormig patroon te krijgen, moet je bij de verkeerde kant links breien.

breien1.jpg

Stap 11: Links breien gaat als volgt. Dit keer houdt je je draad aan de voorkant van je breiwerk en steek je je naald aan de achterkant van het lusje.

breien1.jpg

Stap 12: Vervolgens moet je na het lusje insteken, weer de draad eromheen slaan. De draad gaat er achterlangs en vervolgens om de naald heen.

breien1.jpg

Stap 13: Tenslotte moet je het lusje weer om de naald heen halen en heb je weer een nieuwe steek op de andere naald. Als je alle steken op de naald weer afbreit, kun je je werk weer omdraaien en ben je weer aan de goede kant. Deze naald moet je natuurlijk weer rechts breien. Wanneer je zo doorgaat krijg je een lapje en dat is ideaal om mee te oefenen en te beginnen.

breien1.jpg

Stap 14: Uiteindelijk gaat de achterkant van je werk er zo uitzien

Mocht je nog vragen hebben over de steken of het opzetten, stel ze dan gerust hieronder, of op het forum!

Door Joyce