Lifestyle

Zo krijg je meer energie na school of werk

Woehoe! Je hebt de hele dag gewerkt of je bent naar school geweest en nu ben je eindelijk vrij. Tijd om leuke dingen te doen, om te sporten, om af te spreken, om… Nou, eigenlijk heb je na een dag werken of school helemaal geen energie meer over om nog iets te doen. Heb jij dat ook? Geen zorgen, daar komt vanaf nu verandering in. Met deze tips krik je jouw energielevel weer op en heb je de hele dag energie.

Vaak ben je je er niet van bewust dat je bepaalde gewoontes hebt die meer energie kosten dan ze opleveren. Een voorbeeld hiervan is je eetpatroon. Je denkt dat het daar niet aan zal liggen, maar juist dat soort gewoontes hebben invloed op je energielevel. Een ander voorbeeld is je instelling ten opzichte van een vak of deel van je werk. Door kleine veranderingen aan te brengen is het heel makkelijk om energieker te worden.

Gezond eten
Gezond eten gaat niet om het naar binnen werken van superfoods of iets dergelijks. Het gaat om de manier waarop je eet. Eet je bijvoorbeeld zes broodjes per dag, maar neem je er twee ’s ochtends en vier ’s middags? Dan kan het zijn dat je ’s middags een enorme dip krijgt, omdat je lichaam dan veel energie nodig heeft om het eten te verwerken. Gezond eten geeft veel meer langdurige energie dan bijvoorbeeld snoep of koek. Kijk goed naar wat voor jouw lichaam werkt. Door meerdere eetmomenten in te lassen, blijft je energielevel de hele dag door ongeveer gelijk. Het kan ook zo zijn dat je simpelweg te weinig eet. Als je echt niet weet hoe het voor jou zit kun je ook de hulp van een professional inschakelen.

Powernap
Wat is er fijner dan lekker dutten op de bank of even twintig minuten onder de dekens kruipen als je terug komt van school of werk? Precies, helemaal niets! Maar hoe lang moet je nu eigenlijk een dutje doen voor een optimaal resultaat? Volgens slaapwetenschappers ligt dat aan het doel wat je ermee wil bereiken. Om je alertheid en dus energie te verhogen is tien à twintig minuten genoeg. Als je een uur lang ligt te dutten kun je beter gezichten plaatsen en feiten onthouden. Het nadeel hiervan is dat een uur dutten je juist slaperiger maakt.

Focus!
Door je vaker te focussen op één taak tegelijk krijg je veel meer energie. Natuurlijk kost het gefocust raken flink wat energie, maar als je eenmaal in de flow zit kun je beter niet gestoord worden. In de flow zitten zorgt er namelijk voor dat je je gelukkig en competent voelt, en efficiënter werkt. De kwaliteit van je werk gaat daardoor omhoog, terwijl je minder energie verbruikt. Als je constant onderbroken wordt door bijvoorbeeld je telefoon, laptop, mail of andere dingen, moet je elke keer opnieuw gaan focussen en dat kost juist extra energie. Stop die telefoon tijdens de les of op je werk in je tas of kluis, zodat je niet afgeleid wordt.

Switch
Het kan zijn dat je geen energie hebt omdat je niet doet wat je leuk vindt. Heb je er al eens over nagedacht om te switchen van baan of opleiding? Als je in een positie zit waarin dat kan, zoek dan naar iets wat je leuker lijkt of waar je hart sneller van gaat kloppen. Denk hier uiteraard goed over na. Het kan geen kwaad om je huidige baan of opleiding aan te houden tot je wat beters hebt gevonden. Soms kan het zoeken naar iets anders je bewust maken van hoe leuk of goed je het nu eigenlijk hebt en ook dat zorgt voor energie.

Verander je instelling
Ben je niet in de positie om van opleiding of baan te wisselen? Verander dan je instelling. Als blijkt dat switchen geen optie is moet je dit accepteren. Daarmee bedoelen we dat je er écht vrede mee moet hebben dat je dit het komende jaar nog moet doen. Door het te accepteren verwijder je een barrière voor jezelf en kun je er iets positiefs van maken. Zoek uitdaging in wat je nu hebt of waar je heen kan. In je werk zou je bijvoorbeeld efficiënter kunnen werken of nieuwe taken erbij kunnen nemen. Stel jezelf een doel of missie, of het nu groot of klein is. Door jezelf uit te dagen creëer je nieuwe energie.

Leeg hoofd
Vaak kom je thuis na een lange dag en kan je eindelijk even niet bezig zijn met school of werk, maar blijf je toch met van alles in je hoofd zitten. Neem even de tijd om dat waar je mee bezig was los te laten. Dat kun je doen door te gaan zitten, aan je werk- of schooldag denken en deze gedachten vervolgens los te laten. Makkelijker is misschien als je er even met iemand over kunt praten. Als je hoofd leeg is kun je weer verder met je dag en zal je merken dat je weer frisse energie hebt.

Ben jij vaak futloos na school of je werk?

bron, bron