Lifestyle

7 tips om te dealen met lastige buren of huisgenoten

Vervelende buren of huisgenoten: op een bepaald punt hebben we allemaal een keer met hen te maken. Die buurjongen die constant zijn muziek hard heeft staan of die huisgenoot beneden die rookt onder jouw raam, terwijl jij niet echt gek bent op de geur. Hoe los je dit op of beter zelfs: hoe voorkom je deze problemen? Girlscene heeft een aantal tips die je hierbij helpen.

De tips om met vervelende buren of huisgenoten om te gaan kun je in het beste in deze volgorde toepassen. Werkt het ene punt niet? Probeer dan de volgende. Het beste is natuurlijk als je de situatie in zijn geheel kunt voorkomen, dus daarom beginnen we met die tips. Als je tips wilt over het wonen met huisgenoten dan vind je die hier

1. Stel jezelf voor
Als je nieuw bent in een gebouw of buurt, stel jezelf dan voor wanneer je een buurt- of huisgenoot tegenkomt. Door regelmatig gedag te zeggen bouw je een band op, al is het maar klein. Hetzelfde geldt wanneer je ziet dat iemand anders nieuw is. Op deze manier creëer je al een positieve band met de buren. Stel dat diegenen vrienden over de vloer hebben dan denken ze wel twee keer na voordat ze luidruchtig de gang opgaan.

2. Jij bent ook een buurt-/huisgenoot
Stel dat je buurt- of huisgenoot een hele avond muziek aan heeft staan en er veel mensen over de vloer komen. Dat is irritant toch, als je het niet wist dat iemand een feestje geeft? Licht je buren van tevoren in als je een feestje geeft of er (spontaan) veel mensen over de vloer komen. Op deze manier creëer je begrip voor de situatie en houdt de ander dit in gedachte voor de volgende keer dat het bij hem of haar gebeurt.

3. Wees open minded
Soms kunnen we ons snel druk maken om iets wat een ander doet, terwijl de ander misschien niet door heeft dat het vervelend is. Het kan zijn dat de roker op het balkon onder jou er geen seconde over heeft nagedacht dat de rook bij jou naar binnenkomt. In eerste instantie is het vaak gewoon een kwestie van simpel laten weten dat dit het geval is. Vaker dan je denkt doet iemand iets onbewust of met een goede reden.

4. (Bespreek het) op het juiste moment
Als jou buurt- of studiegenoot ’s ochtends uit bed rolt en begint met een sigaretje op het balkon, is dit waarschijnlijk niet het juiste moment om jouw probleem aan te kaarten. Niet iedereen kan het waarderen om ’s morgens direct te worden aangesproken op iets wat zij eigenlijk fout doen. Bespreek het op het goede moment, zoals wanneer diegene later op de dag relaxed op het balkon zit. Dikke kans dat het dan beter aankomt.

5. Ik denk aan jou, denk jij aan mij?
Er is een heel effectieve manier om jouw irritatie te bespreken. Begin met iets waarvan jij denkt dat de ander zich aan zou kunnen storen, bijvoorbeeld dat jij altijd ’s ochtends vroeg om zeven uur de deur uitgaat en zeg dan: “Ik weet dat ik nogal vroeg de deur uitga, maar ik hoop dat je niet al te veel last hebt van de deur.” Op die manier laat je ruimte voor je buurt- of huisgenoot om te zeggen dat hij of zij het geen probleem vindt en dat diegene hoopt dat hij of zij jou niet tot last is. Op dat moment zou je, zonder beschuldigend te klinken, kunnen zeggen dat je er soms wel last van hebt. Als diegene dit niet doet, vraag dan gewoon vriendelijk of hij of zij rekening kan houden met jou en vertel waarom.

6. Check het bij andere buren of huisgenoten
Vraag eens aan andere huisgenoten of buren wat zij ervan vinden. Het kan fijn zijn om te weten dat je niet alleen staat in dit probleem. Daarnaast kan het ook slim zijn wanneer diegene de andere buur al beter kent, omdat de troublemaker het misschien eerder van een (goede) buur aanneemt dan van jou.

7. Schakel iemand in
Als je het al meerdere keren hebt geprobeerd aan te kaarten, maar het probleem blijft aanhouden, schakel dan je huisbaas, woningcorporatie of de politie in. Doe dat ook het liefst in die volgorde. Als je buurman of buurvrouw overlast blijft veroorzaken kan het helpen om hierover te praten, terwijl er iemand anders aanwezig is. Het belangrijkste is namelijk dat er een oplossing komt waar jullie allebei mee kunnen leven. Houd dat ook in gedachten: het gaat er niet om dat jij gelijk hebt of niet, het gaat erom dat het probleem opgelost wordt.

Heb jij weleens last gehad van vervelende buren of huisgenoten? Wat heb je toen gedaan?

Bron, bron, bron

Must reads 👀