Food

24 budget tips voor een ultiem studenten kerstdiner

Je kunt je portemonnee de maanden voor december al steeds harder horen schreeuwen. De duurste maand van het jaar komt eraan en hoewel we dat al een jaar weten, is het toch een aanslag op je budget. Tot overmaat van ramp heb je in een opwelling je ouders uitgenodigd in jouw studentenhok omdat je wilt bewijzen dat je heus heel zelfstandig bent. Met deze tips ben je klaar voor het kerstdiner.

Om het organiseren van een kerstdiner iets makkelijker voor je te maken zijn de budget tips verdeelt in de drie categorieën receptkeuze, boodschappen en versiering. Zo weet je (bijna) zeker dat je niets vergeet bij het organiseren en koken en kun je relaxter aanschuiven bij je gasten. 

Receptkeuze
1. Bepaal je budget
Hoeveel ben je maximaal kwijt voor het hele diner? Hierbij moet je rekening houden met het aantal personen dat komt, het aantal gangen dat je wilt koken, hoeveel je aan de aankleding wil besteden en wat je al in huis hebt. Zo weet je hoeveel een gerecht ongeveer mag kosten.

2. Maximaal aantal ingrediënten per gerecht
Bij het kiezen van gerechten heeft dit twee voordelen. Het kan namelijk nooit heel duur worden als je bijvoorbeeld 5 ingrediënten per gerecht aanhoudt. Dan heb je waarschijnlijk ook een gerecht dat makkelijk te maken is.

3. Kies goedkopere varianten
Fancy uitziende gerechten hebben vaak dure en moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Deze kun je prima verruilen voor goedkopere varianten. Pancetta (Italiaanse ham) kun je bijvoorbeeld verruilen voor ontbijtspek. Kipfilet kun je omruilen voor de goedkopere kippendijen. Net zo lekker, maar simpelweg minder gewild en daarom goedkoper.

4. Buffet
Je kunt natuurlijk zes gangen koken om de traditie in stand te houden, maar een buffet is net iets goedkoper. Kies een bepaalde keuken als thema, zoals Mexicaans of Indiaas. Misschien zijn je gasten juist dankbaar dat ze op Tweede Kerstdag niet zes gangen naar binnen hoeven te proppen.

5. Maak je eigen gourmetschotel
Ook een tip in de richting van veel en gemak. Iedereen vind gourmetten leuk en door de gourmetschotel zelf te maken bespaar je een hoop geld. Hier vind je trouwens een aantal lekkere recepten voor gourmetten. 

6. Roeien met de ovens die je (niet) hebt
Leuk natuurlijk die ovenschotels, maar als je geen oven hebt, wordt dat een net iets te grote uitdaging. Kies dus je gerechten verstandig uit.

7. Ga voor seizoensproducten
Seizoensgroenten zijn veel goedkoper en daarom interessanter voor iemand met een kleiner budget. Voorbeelden van deze soorten zijn pompoen, koolsoorten, andijvie, aardappelen en witlof.

8. Budget recepten
Google gewoon budget recepten. Je hoeft niet per se kerstgerelateerde gangen te maken, zolang je het maar mooi opdient. 

9. Bereken en uitrekenen
Ga uit van ongeveer 200 gram groente en 100 gram vlees per persoon. Als je gaat gourmetten moet je op iets meer vlees per persoon rekenen. Zo weet je dat je niet veel te veel maakt. 

Als je zelf nog een goede tip hebt, deel het dan met andere meiden of haal inspiratie uit hun tips op het forum bij het studentenrecepten-topic.

Winkelen
1. Plan je boodschappen
Ingrediënten die je vers wil hebben koop je als laatst, maar niet té laat.

2. Koop zoveel mogelijk producten van huismerken
Dit ligt misschien voor de hand, maar soms heb je een recept waarbij een specifiek product wordt gebruikt. Probeer er gewoon een huismerk variant van te vinden. 

3. Houd de aanbiedingen in de gaten
Als je ruim op tijd begint met het voorbereiden van je kerstdiner weet je wat je nodig hebt en kun je veel dingen in de aanbieding scoren. 

4. Koop alleen wat je nodig hebt
Soms is er een aanbieding zoals ‘tweede voor de helft van de prijs’. Als je het niet nodig hebt voor het diner, koop het dan niet, want je bent dan uiteindelijk duurder uit. 

5. Shop bij Aldi of Lidl
De producten zijn vaak net zo goed, maar veel goedkoper. Vooral als je verse groenten en fruit haalt kun je flink besparen. 

6. Zoek kortingscodes
Kortingscodes voor de supermarkt zijn er natuurlijk niet echt, maar voor je versiering kun je wel kortingscodes of -coupons zoeken. 

7. Begin op tijd
Zo voorkom je dat je misgrijpt bij bepaalde producten en uiteindelijk zonder komt te zitten. Zodra je weet dat je iets nodig hebt kun je gaan kijken om het aan te schaffen.

8. Bevroren ingrediënten
De bevroren variant van een product is bijna altijd goedkoper. Als je fruit gebruikt voor je toetje kun je die ook uit het diepvriesgedeelte van de supermarkt halen. 

9. Shop bij een toko
Vooral als je speciale ingrediënten voor een buitenlands gerecht nodig hebt kun je die beter in een toko vinden dan in de supermarkt. Dan heb je vaak ook meer keuze. 

10. Even vergeten te vragen
Soms heb je maar een klein beetje nodig van een soort kruiden die je vervolgens nooit meer gebruikt. Leen het gewoon thuis even, zo voorkom je dat je vijf euro uitgeeft voor iets waar je bijna niets van gebruikt.

Versiering
1. Maak je gerechten creatief op
Je kunt de ingrediënten op een bepaalde decoratieve manier organiseren op een bord. Je kunt ook vormpjes gebruiken waardoor je simpele koekjes net iets leuker ogen.  

2. Vervang spullen die je niet hebt
Heb je geen soepkommen? Serveer je soep gewoon in een mooi glas. Wees creatief, dat staat vaak ook heel leuk op tafel.

3. Regel op tijd meubels
Als je weet dat er veertien man komt eten en je hebt maar zes stoelen, moet je wel even extra stoelen regelen. 

4. Kijk op Pinterest voor inspiratie
Maak je eigen versiering en zoek daarvoor inspiratie op Pinterest. Deze tips zijn vaak budget proof, als ze überhaupt al iets kosten. 

5. Kies een thema (in de winkel)
Je kunt een thema kiezen zoals alle versiering met kerstbomen erop. Je kunt ook voor bepaalde kleuren kiezen. Als in de winkel blijkt dat iets anders goedkoper is, is het misschien verstandig om van thema of kleur te switchen. 

Voor wie kook jij tijdens de kerst?

Bron, bron, bron

Must reads 👀