Lifestyle

10 tips om sneller in slaap te vallen

Lig jij de hele nacht te piekeren in bed en zie je de wekker elke dag op 02:00 uur staan? Dan kun je zeker wel wat hulp gebruiken. Girlscene zet een aantal tips onder elkaar zodat jij straks heerlijk in een diepe slaap valt net als Doornroosje. Zeker weten dat jij morgen uitgerust wakker wordt. Is het al bedtijd?

1. Verwijder felle schermen
Probeer om minimaal een half uur voordat je gaat slapen niet meer in contact te komen met felle beeldschermen. Hierdoor raakt je lichaam langzaam in een slaaptoestand. Zeg maar doei tegen je laptop, televisie en telefoon.

2. Verstop je wekker
Natuurlijk moet je ’s ochtends nog wel wakker worden van dat irritante gepiep, maar de hele avond staren naar je wekker is nergens goed voor. Zet hem daarom op een plek waar je hem niet direct ziet.

3. Open een raam
De perfecte slaapkamertemperatuur is achttien graden. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat er een goede ventilatie ontstaat en jij ’s ochtends niet wakker wordt in je eigen zweetlucht.

4. Gebruik lavendelolie
Lavendelolie is goed voor alles, gebruik het in je bad voordat je gaat slapen of smeer wat op je polsen en kussen. Voordat je het weet droom je weg…

5. Koop een nieuw matras
Een matras kan slechts 30.000 slaapuren aan, dat is ongeveer tien jaar. Investeer daarom in een goed bed, want de helft van je leven ben je hier in te vinden. Wanneer je matras te oud is kan dit slaapklachten veroorzaken.


6. Eet een banaan 
Eet een half uur voordat je gaat slapen een banaan. In bananen zit namelijk een hoog gehalte melatonine. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van slapeloosheid.

7. Let op cafeïnegebruik
Nu weten we al dat je vlak voor het slapen gaan geen koffie of cola meer moeten drinken, maar ook overdag moeten we oppassen met ons cafeïnegebruik. Dat glas cola om drie uur kan er namelijk ook voor zorgen dat jij ’s nachts in bed ligt te woelen.

8. Ken je slaaphouding
Probeer verschillende houdingen uit en kies jouw favoriete houding. Wanneer je “jouw” houding hebt gevonden zal je direct merken dat je een stuk beter slaapt.

9. Doe de 4-7-8 ademhaling
Deze oefening is ideaal om sneller in slaap te vallen. Ga comfortabel liggen en adem vier seconden in. Houd vervolgens je adem zeven seconden in en adem dan acht seconden uit. Herhaal dit zo’n vijf keer.

10. Neem een tablet melatonine
Dit is geen slaapmedicijn, maar een supplement dat het lichaamseigen melatonine ondersteunt. Hierdoor val je sneller in slaap.

Kun je écht niet slapen blijf dan niet liggen! Stap uit bed en ga wat doen totdat je je weer slaperig voelt. Hierdoor ga je je slaapkamer niet associëren met een onprettige omgeving. Sport je veel in de avond? Bekijk dan dit artikel zodat je sneller in slaap kan vallen na je workout. 

 
 

Kun jij goed slapen? Heb jij veel last van slapeloosheid?

Bron, bron, bron