Real life

Girls issues: Ik ben erg introvert

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die erg introvert is.

Hoi Girlscene,

Ik ben heel introvert en ik herken ook alle punten in jullie artikel over problemen van introverte meiden. Als de telefoon gaat begint mijn hart sneller te kloppen, als het een onbekend nummer is dan word ik haast gek. In mijn weekenden zit ik liever op mijn kamer met een goed boek en thee of huiswerk. Ik ga nooit met vrienden de stad in, alleen met mijn moeder. Dit doe ik omdat ik altijd het gevoel krijg dat mijn vrienden me raar vinden als ik uren naar titels sta te kijken in een boekhandel. Niemand in mijn vriendengroep houdt namelijk net zo veel van boeken als ik.

Daarnaast vind ik het ook erg lastig om een onbekende aan te spreken of naar nieuwe openbare plekken te gaan. Dan heb ik het nog niet eens over hoe slecht ik me voel als ik naar school moet wanneer ik een toets of presentatie heb. Ik ben momenteel bezig met de opleiding verkopen, dus ik hoef gelukkig niet veel te presenteren.

Ik zit er heel erg mee dat mijn ouders en vrienden het raar vinden dat ik liever de hele dag alleen ben. Hebben jullie tips om ervoor te zorgen dat ik me minder ongemakkelijk voel en mijn vrienden en familie stoppen om zo bezorgd te zijn?

Liefs,
Iris


Hi Iris,

Allereerst moet je weten dat er een heleboel meiden zijn net zoals jij. Je hoeft je daarom helemaal niet alleen of raar te voelen. Echt super leuk dat je zo fan bent van boeken, wees niet bang dat je vrienden je raar vinden omdat jij dit zo leuk vindt. Waarschijnlijk weten zij ook dat jij veel van boeken houdt en gaan zij graag met jou mee. Misschien heb je ook wel een vriendin die gek is op make-up, stel dan voor dat jij met haar meegaat als zij met jou meegaat. Daarnaast zou jij er ook voor kunnen kiezen om zelf bijvoorbeeld wat eerder naar de stad te gaan. Zo kun jij eerst je eigen ding doen in de stad en daarna gezellig met je vriendinnen winkelen. Zo kun je toch gezellig shoppen met vriendinnen én heb jij je tijd gehad in de boekhandel. Waarschijnlijk begrijpen je vrienden dit volkomen.

Op de redactie snappen we heel goed dat het eng is om telefoontjes aan te nemen of iemand te bellen. Maar uit ervaring weten wij ook dat het een heel fijn gevoel is wanneer je het wél doet. Wanneer je dat ene telefoontje namelijk uit blijft stellen maak je er een groter punt van dan dat het eigenlijk is, daarnaast wordt het zo alleen nog maar enger. Stel daarom voor jezelf een ultimatum en doe het gewoon! Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar wat heb je te verliezen? Beloon jezelf ook na het verplichte telefoontje met bijvoorbeeld een stukje chocolade. Je hoeft heus niet iedereen opeens plat te bellen. Begin bijvoorbeeld rustig met berichtjes op WhatsApp.

Daarnaast is het helemaal niet raar of vreemd om in het weekend alleen te willen zijn. Introverte mensen hebben namelijk tijd nodig om weer op te laden. Wanneer je een drukke week school achter de rug hebt is het weekend ideaal om wat tijd voor jezelf te nemen. Toch is het zonde om het hele weekend alleen door te brengen. Spreek bijvoorbeeld voor jezelf af dat zondag jouw dag is en doe op zaterdag iets leuks met vriendinnen. Nu hoef je echt niet opeens elke zaterdag te gaan stappen, maar bouw het rustig op. Ga bijvoorbeeld met vriendinnen ergens wat drinken of kijk thuis samen een film. Spreek voor de zekerheid bij jou thuis af, zo kan je de afspraak niet last minute afzeggen ;-).

Vraag jezelf af wat er nu eigenlijk zo eng is aan onbekende mensen. Deze mensen kennen jou niet en hebben ook nog geen mening over jou. Er is dus eigenlijk helemaal niets om bang voor te zijn. Vind je het toch heel erg vervelend om iemand te ontmoeten, zorg er dan voor dat er iemand met je meegaat. Moet je op een nieuwe plek zijn? Nekijk dan de plek van tevoren alvast met iemand. Zo ben jij goed voorbereid en is de plek niet meer nieuw.

Je ouders en vrienden zijn enkel bezorgd omdat ze veel van jou houden en willen dat jij gelukkig bent. Het beste kun je tegen je ouders zeggen dat jij op deze manier het gelukkigst bent. Laat ze weten dat jij het niet erg vindt om alleen te zijn en dat je deze tijd nodig hebt. Besef wel dat je ouders willen dat je leuke dingen doet omdat je nu nog jong bent. Je hoeft echt niet elke week de beest uit te hangen, maar af en toe iets leuks doen is gezond. Blijf wel aan jezelf denken, doe niets wat jou ongelukkig maakt.

Veel liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: Thinkstockphotos