Lifestyle

Onderzoek: scholen zouden om 10 uur moeten beginnen

Elke schooldag gaat de wekker en elke keer denk je weer: 'Huh, nu al?' Na een keer (of tien) snoozen kruip je met veel pijn en moeite je bed uit – al helemaal een moeilijk opgave als het buiten nog donker is, de horror. Vervolgens vecht je tegen je slaap in het klaslokaal. Zeg, kan school niet wat later beginnen? Als het aan de wetenschap ligt wel! Onderzoekers hebben gesteld dat school- en werkdagen elke ochtend om 10 uur zouden moeten beginnen. Hè hè, eindelijk komt men erachter!

Dit is het beste nieuws dat je vandaag gaat horen! Maar de wetenschap heeft deze conclusie natuurlijk niet getrokken omdat jij dan een uur langer kan tukken, gewoon omdat je dat fijn vindt. Het zit namelijk zo: ons lichaam is nog niet klaar om iedere dag om 9 uur te beginnen totdat we de leeftijd van 55 bereiken. Hierdoor hebben veel mensen last van slaapgebrek (ehhh, herkenbaar!). Bovendien hebben jonge mensen meer slaap nodig, ons lichaam kan dat uurtje slaap goed gebruiken.

Een onderzoek van de American Academy of Pediatrics komt ook tot de conclusie dat vroeg beginnen niet het beste is voor kinderen, tieners en adolescenten. "Het onderzoek wijst uit dat adolescenten die genoeg slaap krijgen minder kans hebben op overgewicht en depressie en ze zullen minder snel betrokken zijn bij een auto-ongeluk. Ook zorgt genoeg slaap voor betere cijfers", zegt Dr. Judith Owens. "Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het later starten van schooldagen adolescenten helpt om genoeg slaap te krijgen die ze nodig hebben om te groeien en leren", aldus Dr. Owens.

Zie je wel, we hadden gelijk!

Wat zou jij ervan vinden als scholen om 10 uur beginnen?

Bron, bron
Beeld: thinkstockphotos