Lifestyle

Zo voelt het om een ernstige huidziekte te hebben

Vandaag is het donderdag. Nu denk je misschien: tja, het is gewoon maar een donderdag. Nee, vandaag is het een speciale dag. Het is namelijk Wereld Psoriasis Dag en Girlscene wil daar graag bij stilstaan. Want hoe voelt het eigenlijk om een ernstige huidziekte te hebben en daar onzeker over te zijn? Dat kun jij nu meemaken, zelfs als je geen psoriasis hebt.

Wist je dat 1 op de 50 mensen psoriasis heeft en jij dus hoogstwaarschijnlijk iemand kent met psoriasis? De Girlscene redactie in ieder geval wel. Zo kampt Girlscene's Renée's zus ermee. Zij is het voorbeeld van iemand met psoriasis die niet alleen de fysieke klachten heeft, maar ook mentaal het zwaar vindt. Waarom? Veel mensen vinden het vies als iemand psoriasis heeft en dat is enorm kwetsend. En het is niet psoriasis besmettelijk is…

Nu is er een super innovatieve video ontwikkeld zodat iedereen middels de virtual reality techniek kan ervaren hoe het is om psoriasis te hebben. Misschien confronterend, maar tegelijkertijd ook cool dat er zoiets bestaat nu. Je staat even in de schoenen van iemand met psoriasis, waardoor je ineens veel meer begrip voor deze huidziekte kunt opbrengen. Denk er maar eens aan hoe het zou voelen om in de zomer met lange mouwen te lopen omdat je plekken op je arm hebt die je niet aan de wereld durft te laten zien. Puur uit schaamte. Enne… Wist je dat celebrities zoals Kim Kardashian en Cara Delevingne ook psoriasis hebben? Zo 'gek' is deze huidziekte dus helemaal niet.

Dus… Hoe is het dan om psoriasis te hebben? Je kunt de onderstaande video op je mobiel bekijken via de YouTube app door de telefoon opzij te bewegen. Heb je een Cardboard bril? Dat is helemaal perfect! Op de computer kun je de toetsen w, a, s en d gebruiken om rond te kijken in de video. 
 

Watch on YouTube

Vergeet niet om deze video met je vrienden en familie te delen om meer aandacht te generen voor mensen met psoriasis. 🙂

Hoe kijk jij de volgende keer naar iemand die psoriasis heeft?

*Dit artikel is geschreven voor Wereld Psoriasis Dag