Food

5 snelle & originele Sinterklaas recepten

Oei, morgen is het pakjesavond en jij hebt nog geen één Sinterklaas hapje om van te snoepen… Dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk! Maar maak je geen zorgen, Girlscene helpt je aan makkelijke recepten die jij nog snel kan maken. Helemaal in Sinterklaas- en herfstthema en nog lekker ook. Kies de lekkerste dingen uit en hup, naar de supermarkt!

We hebben het even makkelijk voor je gemaakt: heb jij een halfuur, een uur of twee uur de tijd om iets te maken? We hebben voor ieder wat wils! 

Tot 2 uur

1. Pompoen cupcakes
Cupcakes kun je in ieder thema maken, zo ook voor Sinterklaas! Deze cupcakes hebben een lekkere pompoen twist. 

Ingrediënten voor 12 muffins:
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
Snufje zout
1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden
75 gram witte kristalsuiker
75 gram donkerbruine basterdsuiker
120 ml zonnebloemolie
1 Hollandse pompoen
2 grote eieren
1 zakje vanillesuiker 

Ingrediënten voor de topping:
200 gram boter
200 gram poedersuiker
100 gram gewone roomkaas
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet 12 muffinbakjes of een muffinblik waar het beslag straks in moet. Begin met de pompen. Doe een laagje water in een ovenschaal en leg daarin de pompoen. Zet de schaal zo’n 30 minuten in de oven zodat de pompoen zacht kan worden. Laat de pompoen vervolgens een klein beetje afkoelen. 

Snijd de pompoen daarna doormidden en haal de pitten eruit. Schraap met een lepel al het vruchtvlees uit de pompoen en doe het in een mengschaal. Het vruchtvlees moet je pureren met een staafmixer totdat er een puree ontstaat. 
Vervolgens zeef je de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden, het zout en de kaneel boven een kom en mix je het door elkaar. In een andere kom meng je de olie, pompoenpuree, suiker, vanillesuiker en de twee eieren tot een glad mengsel. Hierna kun je de twee mengsels door elkaar spatelen. Vul de vormen met het beslag en zet de muffins zo’n 22 minuten in de oven. Laat het goed afkoelen als ze klaar zijn voordat je de topping erop doet.

Voor de topping meng je 200 gram boter tot het mooi zacht is. Voeg de poedersuiker eraan toe en meng het door elkaar. Als laatste voeg je de roomkaas, speculaaskruiden en het vanille-extract toe. Schep of spuit met een spuitzak het roommengsel op de muffins. En klaar! 

2. Kippenbouten met mandarijn en wortel
Waarom niet avondeten in Sinterklaas stijl?! Mandarijn en wortel zijn natuurlijk perfect voor pakjesavond en de combinatie met kip klinkt heel interessant.  

Ingrediënten (voor 4 personen):
8 kippenbouten
5 mandarijnen
3 kaneelstokjes 
2 eetlepels olie
Snufje kaneel
1 theelepel tijm
250 gram wortels, geraspt
2 eetlepels Grand Marnier
Peper en zout 

Materialen:
Rasp
Ovenschaal 

Begin met het raspen van een mandarijn en knijp het sap er daarna uit. Meng het sap, de geraspte schil, olie, snufje kaneel en de Grand Marnier door elkaar. Haal vervolgens de kippenbouten tevoorschijn en marineer de kip een halfuur in het mandarijnmengsel. Vergeet niet de oven voor te verwarmen op 200 graden. Schil de rest van de manarijnen en snijd ze doormidden. Doe de kip samen met de mandarijnen, de wortel en de kaneelstokjes in de ovenschaal. Voor extra smaak voeg je wat peper, zout, tijm en een beetje olijfolie toe. Vervolgens kun de schaal in de oven voor zo’n 40 minuten! Combineer het met bijvoorbeeld gebakken krieltjes of aardappeltjes. 

Tot 1 uur

3. Borstplaat
Een echt oud-Hollands recept is borstplaat en het wordt vaak tijdens Sinterklaas gemaakt. Heel gezond is het niet, maar wel lekker 😉 

Ingrediënten:
300 gram donkere basterdsuiker
150 ml slagroom
roomboter 

Benodigdheden
6-8 vormpjes (afhankelijk van de grootte)

Begin met de vormpjes in te vetten en leg het op een stuk bakpapier. Vervolgens doe je de basterdsuiker samen met de slagroom in een steelpan en breng je dit mengsel aan de kook. Kook het zachtjes voor zo’n drie tot vijf minuten en blijf ondertussen roeren. Test of het mengsel klaar is door een beetje van een pollepel te laten lopen. Het laatste wat van de lepel afloopt moet een heel dun ‘draadje’ zijn. Haal de pan van het vuur en roer het mengsel heel goed door. Roer met een pollepel over de bodem van de pan. Het mengsel moet een beetje doorzichtig zijn geworden. Hierna kun je het over de vormpjes gieten en het mengsel zo’n 15-20 minuten laten uitharden. 

Tot een halfuur

4. Kruidnotencrumble
Apple crumble is heerlijk, dus kruidnotencrumble lijkt ons ook een goed idee!

Ingrediënten
150 gram kruidnoten
500 gram stoofperen uit een potje of bakje
50 gram boter 

Begin met de oven voor te verwarmen op 160 graden. Als je wilt kun je de peren in iets kleinere stukken snijden. Vet de ovenschaal of ovenschaaltjes in met gesmolten boter. Je mag je even lekker uitleven op de kruidnoten en een deel kapot stampen (laat er ook een paar heel). Leg de peren in de ovenschaal en verdeel de kruidnoten erover heen. Bak het voor zo’n 20 minuten in de oven en klaar! Eventueel lekker om te serveren met wat slagroom of een bolletje ijs. 

5. Wortel sinaasappelsoep
Tja, zoals we al zeiden: wortels en sinaasappels/mandarijnen passen perfect bij Sinterklaas, dus waarom zou je er geen soep van maken! Klinkt apart, maar misschien wel heel lekker…

Ingrediënten
500 gram worteltjes, geraspt of in plakjes
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel boter
750 ml kippenbouillon
250 ml verse sinaasappelsap
Snufje gemalen komijn
Zout en peper
150 ml kookroom

Begin met het smelten van de boter in een soeppan en fruit de uitjes hierin. Bak ook de wortels een paar minuten aan. Voeg het snufje komijn toe en roer het goed door. De kippenbouillon kan nu toegevoegd worden en moet 10 minuten koken. Pak de staafmixer erbij en pureer de soep. Voeg het sinaasapelsap en de kookroom ook toe. Als laatste kun je nog een beetje zout en peper toevoegen voor de smaak en serveer het met een beetje kookroom of verse peterselie. 

Haal jij liever je inspiratie uit een kookboek? Wij vonden dit boek met de leukste en lekkerste Sint recepten. Klik op de afbeelding om meteen te bestellen.

Het grote Sinterklaas kookboek
Speculaar receptenboek

Welk gerecht wil jij uitproberen? 

Bron, bron, bron, bron, bron