Lifestyle

Zo red jij iemands leven

Stel je voor dat je met slechts één druk op de knop iemands leven kunt redden, zou jij dit dan doen? Grote kans dat je hierop ja antwoordt. Natuurlijk wilt iedereen iemand's leven redden, maar waarom zijn we dan nog niet allemaal donor? Deze week is het donorweek en Girlscene vindt het heel belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Jouw keuze is namelijk allesbepalend.

Waarschijnlijk ben je op dit moment nog helemaal niet met de dood bezig en sta je midden in het leven. Je doet elke dag wat je leuk vindt en geniet volop. Over donorregistratie denken we vaak niet na, maar het leven is niet te voorspellen. Daarom is het heel belangrijk om hier tóch over na te denken. Met jouw registratie kan je namelijk acht levens redden.

Al ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland hebben laten vastleggen dat ze na hun overlijden weefsel en organen willen doneren. En al 3,5 miljoen Nederlanders zijn donor, maar toch is dit nog niet voldoende. Donorregistratie is heel belangrijk. Daarom zet Girlscene voor jou zeven reden op een rijtje waarom je echt donor moet worden.

1. In Nederland wachten gemiddeld 1000 mensen op een nieuw orgaan en bijna 150 mensen gaan dood terwijl ze wachten op een nieuw orgaan. Met meer donoren kunnen we dit voorkomen. 

2. Registratie is volledig gratis en kost slechts een paar minuten van je tijd. Dit kan je dus niet tegenhouden. Registreren gaat heel makkelijk online.


3. Van de 3,5 miljoen mensen worden er maar een paar honderd daadwerkelijk orgaandonor. Helaas komen de speciale omstandigheden om organen te doneren niet zo vaak voor. Voor een orgaandonatie moet de persoon namelijk medisch geschikt zijn én in het ziekenhuis zijn overleden.

4. Registratie in het Donorregister zorgt ervoor dat nabestaanden hier niet over na hoeven te denken. Bij overlijden hebben de nabestaanden het al zwaar genoeg en het laatste waar ze dan zin in hebben is dit te bepalen. Vaak is het antwoord daarom ook “nee”, maar misschien wilde de overledene dit helemaal niet.

5. Slecht één donor kan acht levens redden. Wanneer een donor namelijk alle organen doneert is het mogelijk deze acht levens te redden. Zo wordt het hart, twee nieren, twee longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm gebruikt. Gemiddeld doneert een donor zo’n drie organen en hiermee worden de levens van circa twaalfhonderd mensen gered.


6. Stel je voor dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt, dan zou je ook willen dat iemand dit voor jou over zou hebben. De kans dat je zelf een orgaan nodig hebt is daarbij zelfs ook nog groter dan de kans dat je na overlijden je organen daadwerkelijk kunt doneren.

7. De organen worden niet zomaar aan de eerste de beste kandidaat gegeven. Het wordt toegewezen aan de meest urgente patiënten. Rokers, alcoholisten en drugsverslaafden worden niet op de lijst geplaatst zolang zij nog gebruiken, roken of drinken.

Genoeg redenen dus om orgaandonor te worden. Natuurlijk is elke keuze persoonlijk en moet je uiteindelijk doen wat goed voelt voor jou. Maar denk wel na over de impact van jouw keuze.

Ben je er nog niet helemaal uit, praat dan verder op het forum van Girlscene of lees het verhaal van Girlscene lezeres Marieke. Weet je al zeker dat je donor wilt worden dan kan je het formulier hier invullen.

Ben jij al donor? Denk jij nu anders over donorregistratie?

Bron, bron