News

Gaat de batterij van je smartphone echt sneller leeg als je ‘m vaak oplaadt?

Kun je je die goede oude tijd nog herinneren toen je jouw Nokia slechts één keer per week hoefde op te laden? Nu is het bijna niet meer voor te stellen. Als je geluk hebt dan hoef je jouw smartphone maar één keer per dag aan de lader te leggen. Om je batterij zo duurzaam mogelijk te houden, moet je jouw smartphone niet te vaak opladen. Dit is een veelgehoorde uitspraak, maar klopt het wel? Girlscene heeft het antwoord. 

"Dat je je smartphone niet te vaak moet opladen omdat de batterij anders sneller leeg zou gaan, is een veelgehoorde uitspraak maar het is niet meer dan een fabeltje", zegt technologie-expert Jesse Hollington. "Je batterij opladen als die nog niet helemaal leeg is, schaadt je telefoon geenszins", zegt Jesse. 

Sterker nog, als je telefoon voor 90% opgeladen is, kan het geen kwaad om de batterij bij te laden. "Je kan een iPhone of een ander elektrisch apparaat niet 'overladen'", beweert de expert. Dat komt doordat de smartphones 'slimme batterijen ' hebben. De toestellen hebben een batterij van het type Lithium lon of Lithium Polymer, waardoor de stroom automatisch wordt uitgeschakeld als je smartphone 100% opgeladen is. Hoe lang je je smartphone aan de lader hebt liggen maakt dus niet uit. 

Volgens Jesse is het schadelijker om je telefoon helemaal leeg te laten lopen dan dat je 'm voortijdig oplaadt. Ze hebben namelijk een vast aantal oplaadbeurten voordat ze kapot gaan. Apple heeft een limiet van 500 oplaadbeurten. Als je je telefoon oplaadt als hij 90% batterij heeft dan verbruik je geen volledige oplaadbeurt, maar slechts 10%. "De levensduur van je batterij heeft dus vooral te maken met hoe vaak je je smartphone volledig herlaadt", aldus Jesse.

Geloofde jij in dit fabeltje? 

Bron

Must reads 👀