Lifestyle

Heftig verhaal: Ik ben depressief

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer een meisje dat depressief is.

Ik ben depressief. Het heeft me een lange tijd gekost voordat ik het toe kon geven. Ik wist dat zodra ik het uitsprak, het écht zou zijn. Die dag is nu ongeveer een half jaar geleden. Ik heb er waarschijnlijk al ongeveer een jaar last van, zo lang is het geleden dat ik me herinner dat ik gelukkig was. Ongeveer een maand daarna heb ik professionele hulp gezocht.

Veel mensen begrijpen niet wat een depressie inhoudt. De woorden die ik gebruik om het te beschrijven zijn meestal 'hel' en 'leeg'. Beeld je in dat je geen emoties meer hebt behalve verdriet, zo voelde het voor mij. Ik begreep het zelf eerst ook niet, ik was doodsbang. Een vriendin van mij was depressief en ik hielp haar, dus ik had er al mee te maken gehad. Toch herkende ik het eerst niet bij mezelf, dat deed mijn moeder. Depressie zit in beide kanten van mijn familie dus ze had er al wat ervaring mee. Toch had ik het pas drie weken later zelf door.
De meeste mensen denken bij een depressie aan somberheid, en dat een persoon veel slaapt. Toch zijn er veel meer symptomen. Ik ben bijvoorbeeld sterk afgevallen omdat ik alleen ontbijt en een paar happen avondeten neem. Mijn lichaam heeft totaal geen behoefte aan eten. Ook kan ik dagen en nachtenlang slapen. Ook voel ik me gewoon nutteloos, alsof ik waardeloos ben en spuuglelijk. 

Het vervelendste symptoom vind ik de continue somberheid. Als ik een dag niet huil is dat een wonder. Ik heb nergens meer plezier in, winkelen of uit eten met vriendinnen geven me evenveel plezier als op bed zitten en naar de muur staren. Geen. Ik weet niet meer hoe het voelt om gelukkig te zijn, het is iets vreemds voor mij. Ik heb mezelf expres pijn gedaan. Veel mensen denken aan snijden, dat heb ik nooit gedaan. Wel heb ik mezelf uitgehongerd, expres wakker gehouden, een elastieken bandje om mijn pols gedragen en eraan getrokken en losgelaten. Ook denk ik vaak aan zelfmoord en de dood, maar ik heb er niet aan toegegeven.

Het ergst vind ik toch wel dat ik mezelf niet meer ben. Ik was een positieve denker, heel tevreden met mezelf en een jongensgek. Alles wat ik ooit was is weg, ik zie er niet eens hetzelfde meer uit omdat ik mager ben en niet meer lach. Ik ben een leeg omhulsel van mezelf, zo zie ik het. Gelukkig begin ik langzaam beter te worden, ik heb laatst zelfs even één seconde oprecht gelachen. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend, maar niet voor mensen met een depressie.

Een directe aanleiding is er niet, ik ben vroeger wel heel erg gepest, en mijn ouders gaan al drie jaar lang door een hele nare scheiding. Ikzelf denk dat alles zich heeft opgestapeld en ik gewoon uitgeput ben, zo voelt het namelijk.

Ik ben helaas op veel onbegrip van mijn omgeving gestuit. Ze snapten niet waarom ik niet altijd zin had in dingen, zo vaak ziek was, paniekerig werd als ik in mensenmassa's was en kon huilen van schrik als een deur hard dichtsloeg. Gelukkig steunen mijn familie en veel vriendinnen me, maar niet iedereen is zo. Ik ben al een vriendin verloren omdat ze aan iedereen rondbazuinde dat ik depressief was, wat ik haar in vertrouwen had verteld, en dat ik me aanstelde en aandacht zocht. Ik heb haar erop aangesproken omdat ik me niet meer zo laat behandelen. Ik had gewild dat ze naar me toe was gekomen als ze het niet begreep, of het op z'n minst op zou zoeken.

Daarom deel ik mijn verhaal nu. Ik wil dat meer mensen van depressie afweten en ermee om leren gaan. Ook hoop ik mensen te inspireren om hun verhaal te delen en anderen om begrip te tonen. Want het beste wat je iemand die depressief is kan geven is begrip, geduld en liefde. Ken je iemand die hier (misschien) doorheen gaat, laat duidelijk weten dat je je zorgen maakt en veel om ze geeft.

Maud (17)

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: 'Heftig verhaal of Leven met'.

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀