Lifestyle

7 handige tips om school en werk te combineren

Werk en school kan af en toe een lastige combinatie zijn, maar je wilt naast je school natuurlijk wel een zakcentje bijverdienen. Anders kun je nooit al jouw shopping behoeftes vervullen of in de zomer lekker op vakantie gaan. Girlscene geeft nuttige tips over hoe je werken met school combineert, zonder hierbij in tijdnood te komen. 

Jammer genoeg ben je na een lange schooldag nog steeds niet klaar met school. Dan komt dat vervelende huiswerk ook nog eens jouw kostbare tijd claimen. Lastig als je ook nog wilt werken en een social life wilt hebben. Maar niet onmogelijk. Vooral niet als je gebruik maakt van deze zes handige tips: 

1. Praat met je werkgever
Het is belangrijk om je baas te laten weten dat je het soms druk hebt met school. School staat op nummer één en jouw werkgever zal daar rekening mee moeten houden. Vooral als je in de drukke tentamenperiode zit. Als je hierover met je baas praat, creeër je meer begrip en weet hij meer van je situatie. Wil jouw werk absoluut geen rekening houden met je school? Dan is het misschien beter om een ander baantje te zoeken waar ze dat wel doen, zodat je later niet in de problemen komt. 

2. Plannen, plannen, plannen!
Om alles soepeltjes te laten verlopen moet je jouw agenda heel netjes bijhouden. Probeer je huiswerk zo snel mogelijk af te krijgen zodra je een gaatje hebt. Als je alles zo snel mogelijk af hebt kom je niet in de problemen met tijd. Zorg voor nul afleidingen tijdens je studie uurtjes. Op die manier is alles sneller af en heb je uiteindelijk meer tijd over. Vraag bij je werk of je misschien vaste werkdagen kunt krijgen. Dan kom je nooit voor een verrassing te staan. Ook belangrijk: leuke dingen inplannen. Het is bijna onmogelijk om alleen maar met school en werk bezig te zijn. Plan daarom af en toe een avondje vrij om een film te kijken, met vrienden af te spreken, te sporten of iets anders leuks.

3. Kies een baan die je leuk vindt
Werken voelt niet als werken wanneer je een leuke baan hebt. Op die manier is het veel minder vermoeiend en vervelend om na school door te gaan naar je bijbaan. Lijkt misschien onmogelijk, maar als je goed zoekt is er vast iets te vinden wat bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld bijles geven in een vak waar je in uitblinkt, oppassen als je goed met kinderen bent of in een kledingwinkel werken als jouw passie bij fashion ligt. Als je je vast wil focussen op de toekomst, kun je solliciteren bij een baan die heel goed past bij je opleiding en die mooi op je cv zal staan. Dan heb jij vast een streepje voor op de rest. Hier vind je tien gouden tips voor het vinden van een bijbaan. 

4. Slaap voldoende
Als je zo druk bezig bent iedere dag, is het belangrijk dat je lichaam voldoende rust krijgt. Met te weinig slaap wordt het steeds moeilijker voor je lichaam om jouw volle schema vol te houden. Ga dus op tijd naar bed en probeer iedere nacht zo'n 7 uur te slapen. De ideale slaapduur kan per persoon verschillen, test hoeveel slaap voor jouw lichaam voldoende is. 

5. Eet gezond
Net als slaap is gezonde voeding een must voor het goed functioneren van je lichaam. Probeer in alle drukte genoeg fruit en groente binnen te krijgen. Op die manier heb je minder kans om geveld te worden door griep en andere vervelende kwaaltjes. Daar heb jij natuurlijk geen tijd voor! Een gezonde voeding helpt ook tegen vermoeidheid. 

6. Werk vanuit thuis
Er zijn heel veel mogelijkheiden om vanuit thuis te werken. Denk aan bijvoorbeeld inpakwerk voor verschillende bedrijven. Wat misschien nog wel meer opbrengt, is voor jezelf werken. Verkoop al je kleding en spullen die je niet meer gebruikt op internet. Investeer wat tijd in het fotograferen en online zetten van de spullen en je kan hier een aardig zakcentje mee verdienen. Als je goed bent in het maken van armbandjes of bakken van cupcakes, probeer deze dan ook via internet en social media te verkopen. Als je thuis werkt kun je zelf beslissen op welk tijdstip je dat doet. Vooral handig als je een onregelmatig rooster hebt. 

7. Stel jezelf een doel op
Als jij een duidelijk doel voor ogen hebt waarom jij naast je studie ook nog wilt werken, is het makkelijker vol te houden. Af en toe zal je misschien gek worden van de drukke combinatie en liever stoppen met je bijbaan. Door in je hoofd te houden waarvoor je iets doet, geef je minder snel op. Misschien doe jij het om te sparen voor een backpackreis door Australië, een nieuwe laptop of je rijbewijs. Keep that in mind en houd vol zodat jij aan het einde van de rit je doel behaalt hebt en trots op jezelf kunt zijn. 


Hoe combineer jij werk met je studie? 

Bedankt Sanae F. voor het insturen van je tip! Mocht jij ook een tip/suggestie voor een artikel hebben, mail dan naar danique@girlscene.nl