Lifestyle

Bewezen: Sarcastische mensen zijn succesvoller

“Nee, die broek maakt je helemáál niet dik”, zucht je vriend wanneer je de zoveelste broek voor hem past. We horen letterlijk het sarcasme van deze zin afdruipen, maar wist je dat sarcasme ook heel veel voordelen heeft? Een tijdje geleden schreven we al dat sarcastische mensen slimmer en creatiever zijn, maar nu is er nog meer onderzoek gedaan waarin naar voren komt dat sarcastische mensen ook nog eens sexyer en succesvoller zijn!

Iedereen heeft wel een sarcastische collega die altijd met haar ogen rolt en over alles sarcastische opmerkingen maakt. Wees niet verbaasd als zij eerder promotie krijgt dan jij. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sarcasme op de werkvloer helpt om creatief na te denken. Voor dit onderzoek hebben onderzoekers drie verschillende soorten gesprekken gestimuleerd. Gesprek één bestond uit het voeren van gesprekken met een sarcastische ondertoon, in gesprek twee moesten de testpersonen praten over de laats gehoorde sarcastische opmerking en in gesprek drie moesten zij een sarcastische grap navertellen. Na deze gesprekken werden de testpersonen uitgenodigd om creatieve taken uit te voeren. En wat bleek, de testpersonen die sarcastische gesprekken gevoerd hadden bleken betere resultaten te hebben.

Het is dus helemaal niet verstandig om een sarcastische medewerker te ontslaan, denk aan alle creativiteit die verloren gaat! Daarnaast is het ook goed om sarcasme tot ontvangen. Wel alleen van personen waarmee je een goede relatie hebt, anders kan dit leiden tot een conflict.

Naast dat sarcastische mensen het beter doen op de werkvloer zijn ze ook nog een sexyer. Want wat is er nou sexyer dan iemand met humor? Humor is de nummer één karaktertrek die mannen graag in een vrouw zien. Onze voorouders gebruikten sarcasme al om erachter te komen of iemand vijand of vriend was. De Universiteit van California beweert dat sarcasme een geweldige tool is om te overleven en relaties te versterken. Sarcasme zou zich namelijk in een bepaald gedeelte van het brein bevinden waar alleen intelligente mensen “bij zouden kunnen”. Sarcastische mensen hebben dus een voorsprong op mensen die niet tegen een geintje kunnen.

Mensen die zichzelf dus niet al te serieus nemen doen het dus beter op de werkvloer én zijn sexyer, dus sarcastische mensen zijn over het algemeen succesvoller. Om deze conclusie te stellen werden 375 studenten uitgenodigd voor een experiment. De studenten kregen verschillende gesprekken te horen tussen een bedrijf en zijn klant. Tussen deze gesprekken zaten normale gesprekken maar ook vijandige. Wanneer het gesprek vormen van sarcasme bevatte, waren de studenten achteraf beter in het oplossen van problemen en waren ze meer gefocust dan de studenten die andere gesprekken hadden gehoord.

Vanaf nu gooien wij altijd een flinke portie sarcasme in onze gesprekken, kom maar op met dat succesvolle leven!

Gebruik jij veel sarcasme?

Bron, bron

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀