Lifestyle

Zesjescultuur voor masteropleiding niet meer mogelijk

Als het aan het Rotterdam School of Management (RSM) ligt hoeven bachelor studenten met een zesjes-mentaliteit niet meer aan te kloppen bij een masterstudie. Alleen bachelor studenten met gemiddeld een zeven mogen aanspraak doen op een vervolg master aan de school. Dat heeft de RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, woensdag bekendgemaakt. Dit betekent grote onrust onder de studenten, jij ook?

Hogescholen en universiteiten mogen op dit moment al wel studenten van de opleiding verwijderen die te weinig studiepunten hebben behaald, maar studenten met een bachelor worden op dit moment sowieso binnengelaten. Daar moet verandering in komen volgens de RSM. "De eindtermen van een bachelor zijn niet per definitie gelijk aan de instroomeisen van een master. Daar moeten we in Nederland nog aan wennen, maar in het buitenland is het gebruikelijk." Aldus RSM. Met een selectie wil de RSM de kwaliteit van de masteropleiding verbeteren. "Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede", zegt Steef van de Velde, de decaan van de business school.

Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets. De eis om ten minste een 7 als gemiddeld cijfer te hebben gold al voor masterstudenten die van een andere universiteit kwamen. Door een verandering in de wet kunnen universiteiten nu ook deze eis opleggen aan eigen studenten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten is deze wijziging goed voor de kwaliteit van het onderwijs. "Het dwingt universiteiten zich verder te profileren. Voor de student komt er dus meer keuze: hij zal na zijn bachelor niet meer automatisch bij de eigen universiteit blijven, maar eerder kiezen voor de master die bij hem past." 

Steeds meer universiteiten overwegen deze maatregelen. Voorheen moesten de eigen bachelors automatisch worden toegelaten tot minimaal één masteropleiding van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Nu is een doorstroommaster niet meer verplicht. Dit was een van de maatregelen die minister van Onderwijs Jet Bussemaker nam om de student op de juiste plek te krijgen en te voorkomen dat studenten stoppen. Andere maatregelen waren onder meer de studiekeuzecheck en de aanvullende eisen voor de Pabo-studenten.

Volgens directeur Anne van de Graaf, bij Rotterdam School of Management verantwoordelijk voor de masteropleidingen, is het logisch dat haar instelling strenger gaat selecteren. 'We trekken veel goede studenten vanuit de hele wereld', zegt ze. 'Zij moeten al een 7 gemiddeld staan of de toelatingstest halen. Dat eisen we nu ook van onze eigen studenten. We moeten die twee groepen voor de wet gelijk behandelen en hebben besloten de lat hoog te leggen. Zo hopen we de kwaliteit van de opleiding verder te verhogen.'  

Het staat de LSVb tegen dat instellingen vooral selecteren op de kille cijfers. 'Die geven geen volledig beeld van de kwaliteit van een student. Iemand die met de hakken over de sloot zijn bachelor haalt, kan daar goede redenen voor hebben: hij heeft in een bestuur gezeten, beoefent topsport of heeft zware persoonlijke omstandigheden gehad. Het kan nog steeds een goede student zijn.'

Minister Bussemaker heeft bij het wijzigen van de wet beloofd dat ze erop zal toezien dat alle gediplomeerde bachelors minimaal bij één masteropleiding in Nederland zullen worden toegelaten, ongeacht hun cijferlijst.

Wat vind jij van de zesjescultuur?

Bron
, bron

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀