Lifestyle

9 don’ts voor een sollicitatie die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord

Kom geen seconde te laat, doe je research en kleed je niet te sexy: dit zijn de standaard regels voor een sollicitatie die je inmiddels wel kent. Ondanks deze regels is een sollicitatie nog steeds zenuwslopend. Eigenlijk kun je nooit genoeg tips krijgen! Daarom heeft Girlscene een aantal don'ts voor een sollicitatie op een rij die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord. 

Dit moet je absoluut niet doen voor een sollicitatie…

1. De social media van je potentiële werkgever een dag van tevoren bekijken
Voor een sollicitatiegesprek kijk je op de social media van degene met wie je het gesprek hebt. Wel zo fijn om een gezicht bij de naam te hebben (helpt enorm met de zenuwen!), maar het is vooral slim voor de voorbereiding. Social media zijn onderdeel van je research, doe dus je huiswerk! En net zoals het niet verstandig is om te laat te beginnen met je huiswerk, is dit ook niet verstandig met je research. Je wilt niet gapend en met wallen onder je ogen bij het gesprek zitten omdat je 's nachts nog bezig was met je research. Bovendien kan je potentiële werkgever op LinkedIn zien wanneer je zijn of haar profiel hebt bekeken en uitstelgedrag komt niet gemotiveerd over. 

2. Jouw social media laten versloffen
Tegenwoordig heeft iedereen social media en reken maar dat jouw potentiële werkgever een kijkje gaat nemen op jouw Instagram-, Facebook- en Twitteraccount. Net zoals jij dat bij je potentiële werkgever doet. Je beste vriendin is dus echt niet de enige die de kiekjes van de zaterdagavond ziet. Check al je social media voordat je solliciteert. Zorg dat je geen ongepaste foto's online hebt staan en scan je Twitter-account op tweets die een verkeerd beeld van jou zouden kunnen geven. Je wilt niet weten hoeveel mensen zijn afgewezen voor een baan door hun social media accounts! 

3. Een nieuwe look uitproberen
Je wilt er tijdens een sollicitatie tip top uitzien. Een verzorgd uiterlijk scoort punten! Het lijkt heel logisch om vlak voor een sollicitatiegesprek nog even langs de kapper te gaan en een nieuwe make-uplook uit te proberen, maar het werkt juist averechts. Je wilt niet constant aan je haar plukken omdat je nog even moet wennen aan jouw nieuwe pony en het is ook niet fijn als je steeds bang bent dat jouw wing is uitgelopen. Dat leidt alleen maar af. Een verzorgd uiterlijk is een must, maar zorg dat jij je prettig voelt bij je look. 

4. Vertrouwen op het openbaar vervoer
"Sorry dat ik te laat ben, maar mijn trein was uitgevallen en toen reed de bus ook nog eens met een behoorlijke omweg". Welk (geldig) excuus je ook hebt, te laat komen bij een sollicitatiegesprek is altijd not done. Ook al heb je de weg naar het sollicitatiegesprek al duizend keer afgelegd, vertrouw nooit op het openbaar vervoer. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Laat niks aan het toeval over en vertrek ruim op tijd. Beter te vroeg dan te laat!

5. Te vroeg komen
Eh ja, te vroeg komen is dus ook not done. Althans, te vroeg aanbellen bij het bedrijf waar je solliciteert. De mensen die jouw sollicitatie afnemen hebben namelijk wel meer te doen op een dag. Als je vijftien minuten te vroeg aanbelt dan is de kans groot dat je ze stoort en dat kan ergernissen opleveren. Je kunt beter nog even voor het kantoor wachten tot vijf minuten van tevoren. 

6. Nieuwe schoenen aantrekken
'Give a girl the right shoes and she can conquer the world'. Er is geen beter excuus dan een sollicitatie om een nieuw paar schoenen aan te schaffen. Of toch niet? Het juiste paar schoenen kan je de nodige dosis zelfvertrouwen geven, maar die nieuwe high heels aantrekken voor een sollicitatiegesprek is niet het slimste idee. Het is niet echt charmant om door het kantoor te hinken omdat je een blaar op je grote teen hebt. Kies liever voor schoenen die er nog als nieuw uitzien en waar je goed op kan lopen.

7. Vlak voor het gesprek een kop koffie drinken
We get it. Je hebt niet geslapen van de zenuwen en een kop koffie is geen overbodige luxe. Dat is prima, maar neem dat kopje koffie ruim voor het sollicitatiegesprek. Je wilt niet dat je per ongeluk koffie morst op je kleding en een koffieadem werkt ook niet echt ehhh… overtuigend. 

8. Het op je af laten komen
"Als het meant to be is, dan gebeurt het wel. Ik zie wel wat er gebeurt". Dit is een heel ontspannende gedachte, maar verstandig is het niet. Het is geen goed idee om een sollicitatiegesprek op je af te laten komen. Zorg dat je tot in de puntjes voorbereid bent. Lees alles over het bedrijf. Volg ze op social media. Bedenk alle vragen die er gesteld kunnen worden. Oefen het gesprek met je ouders of vriendinnen. Er is geen enkel excuus om onvoorbereid op een sollicitatiegesprek te komen. 

9. Je telefoon niet opladen
Je telefoon niet opladen is nooit de bedoeling, maar al helemaal niet voor een sollicitatiegesprek. Het kan zomaar gebeuren dat je op ergens in the middle of nowhere belandt en dan is het wel zo fijn als Google Maps je uit de brand kan helpen. Laad je telefoon op, ga zo min mogelijk op Facebook en Instagram om batterij te besparen en neem een powerbank mee voor de zekerheid. 

Wat is jouw ultieme tip voor een sollicitatiegesprek?

Bron
Beeld: thinkstockphotos