Real life

Girls Issues: Ik heb een laag zelfbeeld

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres met een laag zelfbeeld.

Hey Girlscene,

Ik ben een meisje van negentien jaar en heb een gebrek aan zelfvertrouwen. Ik word al zowat heel mijn leven gepest of uitgelachen. In het derde en vierde jaar van de middelbareschool was dit beter omdat ik een goede vriendengroep had in de klas. Maar de laatste twee jaar van mijn middelbare school begon alles opnieuw.

Ik veranderde van school omdat de richting te zwaar was. Ik dacht dat alles wel ging meevallen, totdat de roddels begonnen en mijn klas me aan de kant liet staan. Een meisje van zeventien jaar dat werd buiten gesloten en tegen wie de enige twee jongens in de klas zeiden dat ze lelijk was. Mijn ouders wisten deels dat ik niet goed lag in de groep en ik ben ook naar de leerkracht gestapt en heb de klas ermee geconfronteerd. Hierdoor werden de roddels minder, maar het buitengesolten gevoel bleef. Van school veranderen had geen zin, want ik was bang dat dat niets zou oplossen en leerde er langzaamaan mee leven.

In die periode leerde ik een jongen kennen. Hij was heel erg lief, we hadden dezelfde interesses. Hij wilde meer, maar het probleem was dat ik niet wist wat ik voor hem voelde. Ik kon niet geloven dat hij echt van iemand als ik kon houden, o.a omwille van de hele situatie op school, weinig zelfvertrouwen en uit angst om hem teleur te stellen duwde ik hem weg. Ik had/heb nog nooit een lief gehad of gekust.

Op dit moment zit ik in het eerste jaar op de hogeschool in de richting journalistiek. Ik heb een toffe klas, een fantastische vriendengroep en voel me echt goed op school. Ondanks dit voel ik me op momenten toch nog altijd slecht in mijn vel. Daarbij komt ook dat ik verliefd ben geworden op één van mijn vrienden daar. Ik heb het hem niet verteld, maar ik weet dingen waardoor het niet wederzijds is. Hij vindt me een toffe meid, maar meer niet en bovendien is hij ook verliefd op iemand anders. Hierdoor voel ik me nog slechter.

Ik vind mezelf ook helemaal niet knap en vraag me af wat er met me aan de hand is en waarom ik net voor iemand die val die niets tot weinig om me geeft. 19 jaar is een leeftijd waarop de meeste meisjes toch al heel wat hebben bereikt, maar ik heb enkel tegenslagen en een laag zelfbeeld.

Hebben jullie enkele tips voor me hoe ik zelfzekerder door het leven kan gaan en meer in mezelf kan geloven?

Alvast bedankt!

Anoniem

Lieve Anoniem,

Het is helemaal niets geks om op jouw leeftijd last te hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen. Iedereen om je heen lijkt misschien een geweldig, zelfverzekerd leven te leiden maar geloof ons; ook zij zijn onzeker. Natuurlijk speelt er bij jou nog wat extra’s mee, omdat je aangeeft dat je op de middelbare school gepest bent. Het is heel dapper dat je hulp gevraagd hebt aan een leerkracht. Helaas was het niet voldoende, maar hierdoor heb je al de eerste stap gezet door niet zomaar over je heen te laten lopen. Waarschijnlijk waren jouw klasgenoten nog onzekerder dan jij. Het is namelijk heel gemakkelijk om over iemand anders te praten, hierdoor worden ze zelf niet het onderwerp van bijvoorbeeld een roddel.

Het is fijn om te horen dat je nu wel een goede vriendengroep om je heen hebt en het is volkomen normaal dat je je niet altijd fantastisch voelt en soms niet lekker in je vel zit. Iedereen heeft dagen waarop je liever in bed ligt te huilen, doe dit dan ook! Blijf een vervelend gevoel niet opkroppen, ga een potje zitten janken of ga flink sporten. Accepteer dat het op dit moment even niet geweldig gaat en ga dan door. Sommige dagen zijn nou eenmaal wat minder, maar volgende week is weer anders. Probeer dus vooruit te kijken en weet dat het altijd beter gaat. Geef ook aan bij familie of vrienden dat het even niet zo lekker gaat. Zij kunnen hier dan rekening mee houden en bijvoorbeeld extra lief voor je zijn. Vergeet ook niet dat er heel veel mensen zijn die met hetzelfde probleem worstelen. Probeer daarom met andere hierover te praten, bijvoorbeeld in het Girlscene forum.

Het is helemaal niet fout dat je een jongen leuk vindt die jou toevallig niet leuk vindt. Zulke dingen gebeuren nou eenmaal en dit is niet jouw schuld. Je geeft aan dat hij iemand anders leuk vindt, maar wie weet wordt dit helemaal niets. Zeg nooit nooit. Jij hebt in ieder geval al een mooie vriendschap opgebouwd met deze jongen. Wees vooral niet al te veel gefocust op het vinden van een vriend omdat dit ‘moet’ of omdat je dit ‘normaal’ vindt voor jouw leeftijd.

Girlscene’s Danique en Renée hebben samen een video opgenomen met tips om tevreden over jezelf te zijn, check de video hier.

We hopen dat je toch een beetje beter in je vel gaat zitten zodat je van het leven kan genieten.

Veel liefs,
Girlscene

Heb jij een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀