Food

30-Day No Sugar Challenge – durf jij het aan?

Je hebt je warme maaltijd nog maar net achter de kiezen of je lichaam vraagt om iets zoets. Het komt ook niet zelden voor dat je overdag enorme cravings hebt naar koek, snoep en alles wat daar op lijkt. Herkenbaar? Er wordt steeds vaker gesproken van een 'suikerverslaving'. Daarom gaan ook steeds meer mensen de 30-day No Sugar Challenge aan. Girlscene legt je uit wat zo'n challenge inhoudt en wat de voordelen zijn. Durf jij het aan? 

We're not gonna lie: we kunnen ontzettend genieten van een blokje chocola of een koekje. Maar je kunt ook teveel genieten (lees: de reep en het pak in razend tempo opeten). Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat je een suikerverslaving kan hebben. Misschien is dit ook de reden dat de 30-day No Sugar Challenge steeds populairder wordt. Tijdens deze challenge eet je -je raadt het al- een maand lang geen suiker. 

Waarom zou je de No Sugar Challenge doen?
Er zijn veel verschillende redenen om met de 30-day No Sugar Challenge te beginnen. Dat is per persoon verschillend. Als je merkt dat je lichaam constant vraagt om zoetigheid en je van de cravings af wilt komen. Misschien vind je het wel een goede uitdaging voor jezelf en ben je benieuwd of je het volhoudt. Of je wilt je bewust worden van wat je nou eigenlijk eet op een dag. Het kan ook een extra push zijn om een kilootje kwijt te raken. Veel mensen zijn ook nieuwsgierig naar het effect op hun lichaam. Kortom: iedereen heeft een eigen reden om eraan mee te willen doen. Of niet, want het kan ook dat je er echt niet aan mee wilt doen omdat je dat blokje chocola voor geen goud wilt missen. Dat kan natuurlijk ook! Je hoeft absoluut niet ergens aan mee te doen als je dat niet wilt. 

Wat zijn de gevaren van suiker? 
Iedereen weet dat suiker niet volledig gezond is. De gevaren van suiker zijn echter niet allemaal bewezen, maar dit zijn er een aantal gevaren die veel worden genoemd: 
– Suiker laat je bloeddruk stijgen
– Suikergebruik veroorzaakt op lange termijn stress
– Je wordt er vermoeid en neerslachtig (futloos) van
– Suiker verstoort je natuurlijke nachtrust
– Je geraakt rusteloos. Of je voelt je vlug moe
– Je krijgt gemakkelijker ontstekingen in je lichaam, suiker is ook slecht voor botten
– Suiker maakt ziek; Obesitas (overgewicht); tandbederf
– Verstoorde bloedsuikerspiegel (stijging van het insulinegehalte) veroorzaakt evenwichtstoornissen, extreme moeheid, concentratiestoornissen …
– Suiker verstoort ons metabolisme en verkort de levensduur

Oké, maar hoe werkt die challenge dan?
In de maand eet je geen suiker. En dan bedoelen we niet alleen dat je dat suikerklontje in je thee achterwege laat en de koekjes laat staan. In heel veel dingen zitten suiker. Je gaat dan ook proberen om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Toegevoegd inderdaad, want in fruit zitten bijvoorbeeld ook suikers en dat is natuurlijk niet slecht. 

Tijdens deze challenge moet je de etiketten goed lezen, want de fabrikanten zijn wel wat slimmer dan dat ze alleen 'suiker' vermelden. Er zijn heel veel benamingen voor suiker, maar probeer om te beginnen het volgende te onthouden: 
– Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
– Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘
– Alles waar 'suiker wordt genoemd. 

Kies voor fruit of een handje noten in plaats van voor snoep en drink geen frisdrank en alcohol (want wijn is bijvoorbeeld ook een echte suikerbom!). 

Wat merk je van de No Sugar Challenge?
Dat is per persoon verschillend. In het begin kun je last hebben van hoofdpijn en je kunt zelfs gaan trillen. Daarnaast kun je het warm en koud krijgen. Om nog maar te zwijgen over de heftige cravings. Dit kun je afkickverschijnselen noemen. Maar je kunt ook helemaal nergens last van krijgen! De kans is echter wel groot dat je het aan je kleding merkt en je je tegen het einde kiplekker voelt. Maar nogmaals: de effecten moet je zelf ervaren. 

Wat zijn de nadelen van de challenge?
De challenge kent ook valkuilen. Sommige mensen slaan erin door en eten vrijwel niets anders meer dan groente. Zij verbannen alle suikers in hun leven en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want suiker zit vrijwel overal in. Ook in pasta en brood. Dat is in onze ogen niet heel gezond. De No Sugar Challenge is overigens geen dieet! Het is de bedoeling dat je een maand lang op je eten let en je bewust wordt van de producten waar suiker in zit. Het is aan jezelf om ervoor te zorgen dat je er niet in doorslaat. Mocht je van jezelf weten dat je hier gevoelig voor bent, wees dan gewaarschuwd! 

Durf jij de No Sugar Challenge aan? Of vind je het onzin?

Bron, bron, bron
Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀