News

Vrouw rent marathon zonder tampon tegen ‘menstruatie shaming’

Na 'body shaming' en 'make-up shaming' is er nu ook 'menstruatie shaming'. Ondanks dat (vrijwel) elke vrouw menstrueert wordt er nog steeds niet veel over gepraat en als je het dan doet dan krijg je vaak een "Ewww"-reactie. Kiran Gandhi vindt dat menstruatie niet meer zo'n taboe moet zijn en besloot de London Marathon te rennen zonder tampon… Let it flow, let it flow! 

Toen Kiran zich realiseerde dat ze ongesteld zou zijn op de dag van de London Marathon -de eerste marathon die ze ooit zou lopen- nam ze een verrassende beslissing. De marathonloper besloot dat ze geen tampon of maandverband zou gebruiken om het bloed op te vangen. Kiran liep de hele marathon en liet het bloed vloeien. 

De 26-jarige vrouw heeft een jaar lang getraind voor de London Marathon. Ze zegt dat ze "vrij wilde rennen" en geen tampon wilde dragen omdat ze wil aankaarten dat veel vrouwen zich schamen voor hun menstruatie. "Menstruatie shaming is voor mij dat je -terwijl je menstrueert- iemand anders op zijn of haar gemak moet stellen over je ongesteldheid." Kiran vindt het maar gek hoe er over ongesteldheid wordt gedaan. "Ik heb deze beslissing ook genomen doordat ik dacht aan wat andere mensen van mij zouden vinden. Maar het zou niet uit moeten maken hoe je eruitziet terwijl je een marathon rent. Hierdoor besefte ik me dat er wereldwijd heel weinig wordt gepraat over menstrueren." 

Kiran heeft veel positieve reacties gekregen op haar verhaal, maar veel mensen hebben haar ook 'walgelijk' genoemd. Kiran trekt zich helemaal niks aan van de negatieve reacties. "Het doet me niks als mensen me belachelijk maken. Ik voelde me er goed bij, het is mijn leven en het is mijn verhaal", aldus Kiran. 

Wat vind jij van Kiran's beslissing? Vind je het goed dat er iemand opkomt voor 'menstruatie shaming'? 

Beeld & tekst: Bron, bron

Must reads 👀