Lifestyle

11 super simpele hacks voor een gezond(er) leven

Op Instagram zie je net zo vaak afgetrainde lichamen als de groene salades die ze eten voorbij komen. Als je ondertussen een zak chips aan het snaaien bent dan kun je je behoorlijk schuldig voelen door deze foto's. Jij wilt ook een gezond(er) leven! Maar ja, zoveel tijd als die fitgirls lijk jij niet te hebben en je wilt ook gewoon een beetje genieten van het leven. Dat jij hierdoor geen healthy leven kunt leiden is natuurlijk niet waar. Er zijn een paar simpele hacks waarmee je jouw leven een stuk gezonder maakt. Het beste nieuws? Het kost nauwelijks moeite!

Een gezond leven staat niet gelijk aan clean eten en zes keer per week in de sportschool staan, ook al lijkt dat op sociale media soms zo. Je hoeft niet meteen je hele leven te veranderen om een healthy leven te leiden. Je hoeft dus niet de persoon te worden die een stukje taart afslaat op een verjaardag en de aardappelen bij een Hollandse maaltijd laat liggen als je dat niet wilt. Een gezond leven is een leven waarin jij je goed en gezond voelt! 

Als je vindt dat je wel iets gezonder kan leven dan is dit een artikel voor jou! Girlscene heeft een aantal hacks voor je verzameld waarmee je op een simpele en bijna moeiteloze manier een stuk gezonder leeft: 

1. Verban frisdrank uit je leven
En drink alleen maar water of thee. Dit is een heel simpele manier om in calorieën te minderen. 100 mililiter cola bevat 42 calorieën, wat niet per se heel veel is, maar hoe vaak komt het voor dat het maar bij één glas blijft? Ook Starbucks drankjes kun je beter laten staan, die bevatten al gauw 400 calorieën (een hele maaltijd!). Houd het dus bij water of kruidenthee. Als je water niet zo lekker vindt dan kun je er citroensap aan toevoegen. Vind je het moeilijk om meer water te drinken? In dit artikel vind je tips om meer water te drinken.

2. Neem de trap
Ahhh, die roltrap in het winkelcentrum ("Ik draag zoveel tassen") en de lift ("Ik heb net al gefietst") zijn zo verleidelijk om te nemen, maar voor een gezonder leven zul je toch echt met de trap moeten gaan. Met twee minuten traplopen heb je al 25 calorieën verbrand! Vaak ben je ook nog eens sneller met de trap. Win-win!

3. Schaf de dagelijkse toetjes af
Na het eten een bakje vla of chocolademousse, mmm! Lekker, maar zo'n toetje bevat al snel veel calorieën. Af een toe een toetje kan geen kwaad, maar voor een gezonder leven is elke dag een toetje niet nodig. 

4. Eet tot je vol zit
Misschien heb je van je moeder geleerd dat je altijd je bord leeg moet eten, maar het is eigenlijk beter dat je eet tot je een verzadigd gevoel hebt. Vaak eten we door tot we propvol zitten. Na het eten heb je dan zo'n opgeblazen gevoel dat het lijkt alsof je buik ontploft! Niet fijn, en onnodig. Eet tot je vol zit, niet tot je bord leeg is. 

5. Drink met mate
Op vrijdag vind je het misschien geoorloofd om al vroeg aan de borrel te gaan. Dat kan, maar zorg dan dat je niet tot 's avonds laat doorgaat. Af en toe een borrel kan geen kwaad (mits je oud genoeg bent), maar drink met mate. Dat is een stuk beter voor je gezondheid. Bovendien is er toch helemaal niks leuks aan om over straat te zwalken en 's ochtends met je hoofd boven de wc te hangen? 😉 

6. 10 minuten of minder fietsen? Neem de benenwagen
Tegenwoordig zitten we zoveel -in de schoolbanken, op de bank, aan tafel en ja, ook op de fiets- dat we bijna niet meer aan lopen toekomen. Terwijl lopen zo goed voor je is! Lopen is niet alleen goed voor je lichaam (het opent je heupen die op slot zitten door het vele zitten, versterkt je afweersysteem en verlaagt de bloedsuikerspiegel), maar ook voor je geest. Wandelen vermindert stress, geeft je meer energie en je komt misschien wel op creatieve en goede ideeën. Pas daarom de volgende regel toe: als het 10 minuten of minder met de fiets is, neem je de benenwagen. 

7. Verander je kop koffie
Ben je een koffiedrinker? Zelfs deze gewoonte kun je gezonder maken. Laat voortaan het siroopje, suikerklontje en de melk achterwege. Leer om zwarte koffie te drinken, of met een klein beetje amandelmelk erin. Zwarte koffie bevat namelijk geen calorieën! 

8. Stop met het skippen van je ontbijt
Het lijkt zo'n goed idee om je ontbijt te skippen, dat bespaart je namelijk calorieën. Of je hebt 's ochtends simpelweg niet genoeg tijd om fatsoenlijk te ontbijten. Slecht idee! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je de dag begint met een voedzaam ontbijt dan heb je er de hele dag profijt van. Je hebt meer energie, bent geconcentreerder en het voorkomt dat je 's middags een enorme (vette) maaltijd naar binnen werkt en naar suiker snakt. Sla het ontbijt voortaan niet meer over, maar begin de dag met een voedzame maaltijd zoals havermout of yoghurt met fruit. 

9. Sluit je aan bij een sportclub
Actief bezig zijn en het ook nog gezellig hebben met teamgenoten, dat klinkt goed toch? Sluit je aan bij een sportclub voor meer beweging. Ondertussen maak je ook nieuwe vriendinnen en heb je helemaal niet door dat je aan het sporten bent! Hockey, voetbal, volleybal… vind de sport die bij jou past. 

10. Reken af met diëten
Een detox klinkt als een goed idee om vlak voor je strandvakantie nog wat kilo's kwijt te raken zodat je zelfverzekerd over het strand kan paraderen en clean eten lijkt dé manier om ultra healthy door het leven te gaan, maar de waarheid is dat diëten of extreem leven niet werken. Althans, niet voorgoed. Diëten zijn namelijk niet levenslang vol te houden en hierdoor krijg je al gauw het jojo-effect. Kies voor een gezonde levensstijl met voedzame maaltijden en kleine porties, maar waar er ook ruimte is voor af en toe een cheat dag. Dat heb je gewoon nodig! 

11. Stop met snacken en tv kijken
Over snacks gesproken: tv kijken en snacken gaan hand in hand. Als we de nieuwste aflevering van Pretty Little Liars kijken eten we zo drie chocoladekoekjes en een zak chips weg. En dat terwijl we eigenlijk alleen gefocust zijn op de avonturen van Hanna, Emily, Spencer en Aria! Het is dus beter als je voortaan geen snacks meer eet tijdens het tv kijken. Kies er liever voor om bewust een bakje chips of een koekje te eten. Zo geniet je er echt van en zorg je ervoor dat je niet ineens een hele zak of heel pak leeg eet! 

Wat ga jij doen om gezonder te leven? 

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀