Kopen bij Ebay

Fashion door Redactie

Het fenomeen zal je niet ontgaan zijn: Ebay. Veel mensen praten er over: je kunt er goedkoop allerlei nieuwe of tweedehandse spulletjes kopen. Waaronder kleding van merken als Paul Frank, Abercrombie & Fitch en David & Goliath - merken die vaak niet in Nederland volop verkrijgbaar zijn. Buitenkansjes dus ! Maar veel meiden twijfelen. Hoe gaat dat nou, is het gratis en het belangrijkste: hoe veilig is het ? Ik leg het je uit in een supersimpel stappenplan. Dus eventjes naar Ebay surfen, aanmelden, en beginnen met shoppen maar. 

Stap 1
Meld je aan op Ebay. Je hebt Ebay.com (dat is de intenationale Ebay) en Ebay.nl. Het handigste is om je bij die laatste aan te melden. Zou je toch ooit internationaal willen kopen, dan kun je dat automatisch met je Nederlandse account. Het voordeel van een Nederlandse account dat alles in het Nederlands staat, en dat scheelt.
Aanmelden doe je door bovenaan op Inschrijven te klikken. Je moet een aantal gegevens geven, die Ebay niet aan derden doorverteld. Kies een originele gebruikersnaam en een paswoord dat je niet gauw vergeet. Schrijf beiden op een briefje of in een Word document. 

Stap 2
Als je bent aangemeld krijg je automatische een eigen 'pagina' waar alles staat wat jij onderneemt op Ebay. Deze pagina heet Mijn Ebay. Als je daar op klikt, krijg je een pagina waar links een menu staat. Deze is onderverdeelt in Alles voor kopen, Alles voor verkopen, Alles voor favorieten en Mijn account. Omdat dit stappenplan gaat over kopen op Ebay, diep ik dat onderdeel eventjes uit.

Alles voor kopen. Hier staan alle veilingen die je volgt (als een soort 'favorieten' opgeslagen, net als bij je pc), waar je op geboden hebt, die je gewonnen én niet gewonnen hebt. Je kunt een veiling volgen door, op de pagina van de desbetreffende veiling, rechtsboven op Dit object volgen in Mijn eBay te klikken. De veiling wordt dan automatisch toegevoegd aan de pagina "Gevolgd" in Mijn Ebay. Als je op een veiling biedt of er eentje (niet) wint, wordt die meteen toegevoegd aan dat lijstje. 

Stap 3
Nu kan het zoeken naar leuke dingetjes beginnen. Je klikt bovenaan op Zoeken. Je krijgt dan een pagina met zoekopties. Stel: je wilt zoeken naar een Paul Frank item. Je klikt op de pagina allereerst Meer Zoekopties aan. Je typt dan bij trefwoord Paul Frank, en bij locatie Alle objecten in Nederland. Dat betekent dat je alleen veilingen krijgt te zien uit mensen in Nederland. Dit is het handigste voor beginnende Ebayers, omdat je dan geen buitenlands contact hoeft te hebben (met alle verzendkosten en problemen met overschrijvingen vandien). Je kunt nog veel meer zoekopties instellen, maar dit zijn de belangrijkste. Klik op zoeken ! 

Stap 4
Je hebt een leuk shirtje gevonden en wil daarop gaan bieden. Even wachten ! Eerst moet je altijd een paar dingen checken.

* Is het object nieuw of gebruikt, zitten er nog kaartjes aan, is er iets mee aan hand ?
* Hoeveel bedragen de verzendkosten (een truitje van 10 euro kan goedkoop klinken, acht euro verzendkosten daar bovenop niet).
* Wat is de feedback van de verkoper ? De feedback van de verkoper staat altijd rechtsbovenaan bij de veiling, onder het kopje Verkopergegevens. Achter de gebruikersnaam van de verkoper staat een cijfer (de feedbackscore) en het percentage Positieve Feedback. Elke keer als een verkoper iets verkoopt, geeft de koper hem een punt. Dat kan een negatief, neutraal of positief punt staan, en bijna altijd staat er ook een regeltje commentaar bij. Zoals: snelle levering, mooi item. Of juist: langzame levering, slecht contact. Lees ALTIJD de feedback van een verkoper. Heeft hij veel negatieve stemmen? Denk dan nog even twee keer na. Een verkoper met weinig stemmen kun je mailen om te informeren.

Alles naar wens? Okee, we kunnen gaan bieden. Elke veiling heeft een startbod. Dat stelt de verkoper vast, wat het item minimaal moet kosten. Helemaal onderaan op de pagina van de veiling kun je bieden, onder het kopje Klaar om te bieden?. Daar staat het huidige bod (ofwel het startbod, of het bod wat iemand anders al heeft gegeven). Eronder kun je het bedrag invullen wat jij wilt bieden (en daar staat ook achter staat wat je minimaal moet bieden). Klik dan op bod plaatsenen klaar ben je ! Nu zijn er twee opties. Je kunt de hoogste bieder zijn, of je wordt overboden door een andere koper. Die heeft namelijk een hoger bedrag ingevuld en gaat meteen over jou heen. Blijf zolang bieden totdat je denkt: nu wil ik niet meer. Spreek met jezelf van te voren altijd een maximaal bedrag af. 

Stap 5
Object gewonnen? Lucky you ! Onderaan de pagina staat vaak het type van betaling. Overschrijving is vaak het handigste/snelste. Je maakt dan het bedrag (kosten + verzendkosten) over. Als de verkoper het geld heeft ontvangen, stuurt hij je het item toe. Dit is totaal veilig, omdat je (natuurlijk) een verkoper met goede feedback hebt uitgekozen. Je gaat nu de verkoper een mailtje sturen en vraagt daarin hoe en wat. Je geeft je adres alvast en vraagt hem naar zijn rekeningnummer, naam en plaats. Met internetbankieren kun je direct geld overmaken, je kunt het ook gewoon via een bankafschrift doen. Voor meer informatie: bel je bank op ! 

Stap 6
Vraag aan de verkoper als hij je een mailtje stuurt als hij het bedrag binnen heeft en het item heeft opgestuurd. Binnen een aantal dagen heb je dan je artikel in huis. En vergeet vooral niet de verkoper feedback te geven !