Lifestyle

Dit moet je weten over de menstruatiecup

De een gebruikt tampons, de ander gebruikt alleen maar maandverband. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop je menstruatiebloed kunt opvangen. Moet je je eens voorstellen dat deze producten niet op de markt waren aaah! Heb jij wel eens gehoord van de menstruatiecup en welke voordelen eraan zitten? We leggen het in dit artikel uit. 

Chocolade, tampons, maandverband en pijnstillers zijn in de week van je menstruatie primaire levensbehoeften. Wat zouden we zonder moeten… Heb je wel eens van de menstruatiecup gehoord? Deze breng je aan in je vagina en de cup vangt het menstruatiebloed op. 

De menstruatiecup is een kelkje van kunststof dat in de vagina aangebracht wordt om mensturatiebloed op te vangen. De cup is al meer dan 20 jaar op de markt. De cup is meestal gemaakt van rubber, siliconen, kunststof of latex en je brengt hem opgevouwen je vagina in. Hoe je de menstruatiecup inbrengt zie je hieronder in dit filmpje.

Watch on YouTube

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups op de markt. Je hebt cups die je één keer kan gebruiken en cups die je vaker kunt gebruiken. Cups die je één keer kan gebruiken heten softcups. Zoals de naam al zegt zijn deze cups wat zachter. Hoe je de softcup inbrengt zie je in het filmpje hieronder.

Watch on YouTube

De voordelen van menstruatiecupje:
– Je vagina blijft meer in balans omdat de cup alleen het bloed opvangt en geen vaginaal vocht absorbeert, in tegenstelling tot een tampon. Je kunt een schimmelinfectie oplopen door tampons, omdat tampons het vaginaal vocht dat je beschermt tegen infecties óók absorbeert.
– De menstruatiecup kun je hergebruiken. Was hem goed met water voordat je hem opnieuw inbrengt.
– Hierdoor bespaar je geld en denk je aan het milieu. 
– De softcup kun je inhouden tijdens de seks.
– Je kunt de softcup niet vanaf de buitenkant zien, dus kun je hem inhouden wanneer je gaat zwemmen, naar de sauna gaat of gaat sporten.
– De menstruatiecup kan niet 'omvallen', hij gaat lekken als het cupje vol is.
– Je kunt de menstruatiecup tot 12 uur inhouden.
– Aan het begin zal inbrengen lastig gaan, maar oefening baart kunst. 

Een menstruatiecup (die je vaker dan één keer kan gebruiken) kost gemiddeld tussen de €15 en €30. Je kunt de menstruatiecups vooral online kopen. Er bestaan verschillende maten. Als je nog geen kinderen hebt gehad en jonger bent dan 30 jaar kun je gebruik maken van een kleinere menstruatiecup. Als jij van jezelf hele strakke bekkenbodemspieren hebt (en ze dus lastig kan ontspannen) kan een softcup fijner zijn voor jou dan een menstruatiecup van kunststof. 

Vind jij het lastig om te sporten tijdens je menstruatie? Girlscene zet een aantal tips voor sporten tijdens je menstruatie op een rijtje in dit artikel. Praat mee over menstruatie op het Girlscene forum. Hoe overleef jij die menstruatieweek? Girlscene geeft in dit artikel tips. 

Bedankt voor de tip Nadine R.!

Welke producten gebruik jij tijdens je menstruatie? Heb jij ervaring met menstruatiecups? Deel het in de comments hieronder! 

Bron, bron
Beeld: Thinkstock