Fashion

Veilig online shoppen

Veel meiden mogen niet op internet kopen (van hun ouders). Omdat ik weet dat veel meiden hier van balen en het vaak niet mag omdat ouders er te weinig vanaf weten, heb ik deze pagina geschreven.

Zelf mag ik mij een ‘ervaren internetshopper’ noemen. Ik winkel misschien wel vaker online dan in het echt! Daarom help ik graag andere jonge meiden met het e-shoppen. En als ze niet mogen van hun ouders, help ik die graag over te halen. Niet door te zeuren, maar om gewoon te vertellen wat internetshoppen nu eigenlijk inhoudt!

Meest voorkomende redenen
De meeste redenen die ouders aandragen waarom kinderen niet op internet mogen kopen:

-         Het is onveilig
-         Je kunt de spullen niet eerst bekijken, voelen of passen
-         Terugsturen is vaak moeilijk
-         Je kunt opgelicht worden
-         Het is nergens voor nodig, je kunt ook naar de winkel toe

Omdat ik graag een aantal van deze redenen wil weerleggen, heb ik wat meiden die niet mogen internetshoppen gevraagd waaróm ze dat niet mogen. Onder elk verhaaltje geef ik een reactie,

Tonke: Ik ben 14 jaar en ik mag niks op internet kopen. Daar baal ik er ontzettend van! Ze zeggen dat ik geen creditcard heb, en dat ze geen zin hebben om rotzooi met hun creditcard te kopen. Ook zeggen ze, dat als het product niet goed is, het altijd zo’n gedoe is om het terug te sturen, en dat je uiteindelijk alleen maar meer geld kwijt ben. Heb jij toevallig tips? Je hoeft toch niet altijd een creditcard nodig te hebben? Ik weet het in ieder geval niet meer!

Monique: Ten eerste hoef je niet voor elke internetshop een creditcard te hebben. Dat is meestal alleen bij buitenlandse webwinkels. Als je ergens alleen met creditcard kunt betalen, is het vaak makkelijk te achterhalen of de site veilig is. Maar ben je achterdochtig, koop dan alleen op sites waar je ook anders kunt betalen. Die zijn er zat!
Over het terugsturen: eigenlijk elke (goede) webshop heeft een retour-systeem. Vaak kun je de items gratis of tegen lage verzendkosten terugsturen of laten ophalen. Bij webwinkels die ook echte filialen hebben, zoals H&M, mag je de spullen vaak ook terugbrengen naar de winkel. Op elke internetshop staat bij de Hulp pagina uitgelegd hoe je kunt ruilen. Als je dit van tevoren checkt, is er dus niets aan de hand.

Ruqiyah: ik ben 12 jaar en ik mag van m`n ouders niet op internet kopen… Ze vertrouwen internet niet. Ik ben namelijk helemaal gek van kleding vooral van de H&M ! Maar ik kan er niet zomaar heen, omdat ik te ver weg woon! Dus ik hoop dat ik het later wel mag... Ik blijf door zeuren totdat m`n ouders gek worden en dan mag het vast wel !

Monique: Je ouders zeggen dat ze het niet vertrouwen, en dat je het daarom niet mag. Vraag altijd waaróm ze het niet vertrouwen. Er zit een verschil tussen veilingen en internetwinkels. Bij veilingen, bijvoorbeeld op Ebay of Marktplaats, kunnen er oplichters tussen zitten. Dit komt omdat elke veiling van iemand anders is. Maar hier kun je vaak checken of de verkoper veilig is: door te kijken of hij/zij een goede ‘feedback’ (reacties van vorige kopers aan de verkoper) heeft of door even contact te hebben. Webwinkels daarentegen zijn vaak heel goed te checken of ze veilig zijn. Webwinkels met (veel) echte vestigingen in de stad, bijvoorbeeld H&M, Mango of Hunkemöller, zijn over het algemeen altijd veilig. Ook aan andere dingen kun je checken of de shop veilig is, bijvoorbeeld of –ie is aangesloten op het Thuiswinkel waarborg. Zie ook hieronder bij Hoe check je of een webshop veilig is?.

Ouders kunnen dus niet bij voorbaat al  zeggen “ik vertrouw het niet”, laat ze eerst even de webshop bekijken en dan kunnen ze het alsnog zeggen.

Mandy: Ik ben 15 jaar en woon in Ede. Ik zit mijn moeder steeds over te halen om mij wat te laten kopen op de site van bijvoorbeeld de H&M. Op zich heeft ze wel goede redenen waarom ik het niet zou doen.
Ze zegt van ja je weet nooit of het goed past & het is ook veel gezelliger om met mij (dus m'n moeder, ze is 36, & ze weet ook precies wat ik leuk vind dus 't is echt gezellig als ik met haar ga shoppen) ergens naar een grote stad te gaan en daar lekker de winkels leeg te plunderen. Daar kan je ook alles vinden en het gelijk passen, en dan heb je gelijk een leuk uitje. Op zich heeft ze daar dus wel gelijk in, maar het is natuurlijk veel handiger om op het internet te kopen…

Monique: Natuurlijk is ‘echt shoppen’ in de stad gezelliger! Maar dat wil niet zeggen dat je niet ook op internet mag winkelen. Spreek af dat je gewoon naar de stad blijft gaan, maar voor bepaalde dingen ook online mag shoppen. Gewoon omdat dat lekker makkelijk en snel is.

Sanne: Ik ben 13 jaar en mag niets online shoppen. Zelf zou ik het wel willen, maar ik heb  ook mijn twijfels, soms heb ik XS en soms S. Ook mijn schoenmaat verschilt elke keer... En je zit met die betaling, en soms krijg je (heb ik gehoord) gewoon een pak suiker ofzo. Daar zijn mijn ouders dan ook bang voor...

Monique: De maat is natuurlijk iets lastigs. Maar op veel internetwinkels wordt er ook extra informatie over maten gegeven: bijvoorbeeld de afmetingen in centimeters. Staat dit er niet bij, dan kun je er altijd voor mailen. Als je een lastige schoenmaat hebt, kun je dat beter niet op internet kopen. Of je besteld twee maten en stuurt een (of allebei) paar terug.

Over de betaling: dit moet geen probleem zijn. Als je eerst uitgebreid checkt of de webshop veilig is (zie hieronder bij Hoe check je of een webshop veilig is?), kun je uitsluiten dat je bv. een pak suiker krijgt.

Emma: Ik 14 jaar en mag ook niet kopen op het internet. Dit is denk ik vooral omdat je niet goed weet van wie je dingen koopt. Een keer, was er een hele gave aanbieding (dacht ik). Er was een cursus en daarbij zou je een digitale camera krijgen. Ik zeuren bij mijn ouders maar het mocht niet. Daarom heb ik het op een gegeven moment toch zelf besteld maar het viel heel erg tegen! Ik kreeg die camera helemaal niet, maar moest wel 40 euro betalen voor die stomme cursus! Wijn ouders waren natuurlijk helemaal boos en nu word ik de hele tijd gecontroleerd !

Monique: Het was natuurlijk niet zo slim om die aankoop stiekem te doen. Sowieso moet je niet in zee gaan met aanbiedingen die “te mooi om waar te zijn” lijken. Als dat lijkt, is het ook meestal zo! Ook moet je niet een cursus of abonnement aangaan alleen maar voor het welkomstcadeau. Probeer dan het cadeau ergens los te kopen.

Om het vertrouwen van je ouders terug te winnen, kun je een keer op een veilige shop als H&M of Wehkamp.nl bestellen, zodat ze zien dat het ook goed kan gaan.

Ilona: Ik durf nooit ergens mijn gegevens in te vullen. Niet mijn adres, maar bijvoorbeeld ook mijn bankrekeningnummer niet. Dan kunnen ze toch je rekening leegroven?!

Monique: Check altijd of een webshop veilig is (zie hieronder bij Hoe check je of een webshop veilig is?). Als dit zo is, kun je rustig je adres geven. Er zitten heus geen boeven achter die komen inbreken! Over je rekeningnummer: dit kun je rustig geven. Men kan namelijk niets van een bankrekening afhalen, alleen als jij ze daartoe machtigt. En dit gaat altijd via een (online) formulier of bevestiging. Als jij ergens je rekeningnummer invult, kunnen zij er niets anders mee doen dan er iets óp te zetten.

Hoe check je of een webshop veilig is?

-         Kijk of de webshop is aangesloten op het Thuiswinkel waarborg.
-         Kijk of er een adres en telefoonnummer opstaat. Bel het anders even, met bijvoorbeeld een algemene vraag. Zo weet je meteen of er een veilig iemand achter zit.
-         Vul de naam van de webshop in bij bv. Google. Dan zie je vaak meteen andermans ervaringen.
-         Kijk of er een hangslotje of sleutelteken (meestal rechts onderaan op je scherm) staat. Is dit zo, dan is de site altijd veilig.
-         Check altijd even wat de verzendkosten zijn. Zijn deze superhoog, dan is het vaak niet zo veilig. Let op: dit geldt alleen voor Nederlandse webshops. Internationale webshops kunnen vaak wel hoge verzendkosten hebben.

Mijn favoriete en 100 % veilige webshops

Een aantal webshops waar ik al (vaak) geshopt heb en met zekerheid kan zeggen dat ze helemaal veilig zijn:

-         Asos.com
-         Netalsindefilm.nl
-         Wehkamp.nl
-         Hm.com
-         Bol.com
-         Orangebag.nl
-         Yoox.com
-         Net-a-porter.com
-         Hunkemoller.nl
-         Mangoshop.com en Mangooutlet.com
-         Esprit.nl
-         Mexx.nl
-         Shoptommy.de

En verder alle webshops die je op Girlscene.nl vindt bij Fashion (Online Shoppen) en Fashion (Merken). Natuurlijk zijn dit niet alle veilige webshops, maar dit is een klein deel!

Heb je nog meer vragen, stel ze dan hieronder of mail me op monique@girlscene.nl. Het is slim om deze pagina uit te printen en aan je ouders te laten lezen, dan kun je ze misschien overtuigen. Vertel er dan ook bij dat ik een onafhankelijk persoon ben die advies geeft hierover, ik ben dus niet van een webwinkel zelf ofzo. En dat Girlscene een meidensite is en geen webshop!

Hoop jullie hiermee geholpen te hebben, en shop ze (online) !

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved