Lifestyle

10 redenen waarom je altijd moe bent

Vaak denk je dat je moe bent omdat je maar 4 uur hebt geslapen in plaats van de normale 8. Helemaal prima, maar wist je al dat er nog veel meer redenen zijn waarom je niet lekker slaapt en/of moe wakker wordt? Girlscene vertelt je in dit artikel de 10 redenen waarom je altijd moe bent – en dat heeft niets met slaap te maken. Lees maar mee.

1. Alcohol drinken voordat je gaat slapen is geen goed idee. Ja, misschien val je sneller in slaap als je een glas wijn op hebt, maar tegelijkertijd berooft alcohol je een deel van je REM-slaap. Deze fase is heel belangrijk voor dromen, leren en geheugen. Tijdens de tweede helft van de nacht slaap je dan onrustiger waardoor je 's ochtends moe wakker wordt.

2. Een andere reden kan zijn dat je te weinig beweegt. Zelfs lichte beweging (drie keer per week, 20 minuten) helpt al om je minder moe te laten voelen. Moe zijn hoort daarom niet een reden te zijn om een workout te skippen. Ben je echt te moe? Ga desnoods een rondje lopen om toch aan je beweging te komen.

3. Vraag je jezelf af waarom je maar niet kunt concentreren op je (huis)werk? Misschien komt het omdat je te veel rotzooi om je heen hebt. Een vol bureau = een vol hoofd. Dit weerhoudt je ervan om te concentreren en informatie te verwerken. En geloof ons… Dat is heel vermoeiend.

4. Wie niet genoeg water drinkt kan zich zo maar vermoeider voelen dan normaal. Zelfs een klein beetje gedehydrateerd zijn kan ervoor zorgen dat het energieniveau zakt. Het wordt voor de cellen moeilijk om normaal te functioneren… Als je het moeilijk vindt om voldoende water te drinken kun je bijvoorbeeld dit artikel eens lezen over citroenwater. Zo wordt water drinken een stuk lekkerder! 

5. Krijg je te weinig ijzer binnen? Grote kans dat daar je vermoeidheid vandaan komt. Wie te weinig ijzer consumeert voelt zich sneller traag, minder gefocust en geïrriteerd en dat is waarschijnlijk iets wat je wil voorkomen. Zet dus meer mager rundvlees, bonen, noten en groene groentes op het menu. Vooral vlees (en vis) is belangrijk.

6. In het voorjaar begint de ellende vaak al: allergieën. Maar ook tijdens de rest van het jaar kun je er last van hebben. Snotteren kan namelijk veel van je energieniveau vragen. Daarom is het aan te raden om medicijnen te nemen tegen je allergie zodat je meer energie hebt.

7. Wanneer je een tikje perfectionistisch bent kan het voorkomen dat je daardoor ook sneller vermoeid bent. Hè? Ja echt. Zeker als je mede daarom graag langer en harder doorwerkt en onrealistische doelen stelt. Als de extra tijd die je er in steekt niet de moeite waard is geweest, weet je dat het overbodig was. Een realistische planning maken wil hierbij helpen.

8. Slechts nieuws voor meiden die graag in het weekend uitslapen: dit schijnt helemaal niet zo goed voor je te zijn als je vaak moe bent. Je verpest namelijk je biologische klok als je op vrijdag en zaterdag laat gaat slapen om vervolgens ook weer laat wakker te worden. En daar kun je de rest van de week last van hebben. Oei. Daarom is het dus zo moeilijk om op maandag op te staan…

9. Even lezen is voor veel meiden de manier om lekker in slaap te vallen. Als je een papieren boek leest dan. Want wist je dat e-books eigenlijk helemaal niet goed zijn om te gebruiken voordat je in slaap valt? Voor diegenen duurt het langer voordat ze in slaap vallen en de REM-slaap wordt korter, waardoor zij de volgende ochtend minder alert zijn dan mensen die hardcover boeken lezen. 

10. Je slaat het ontbijt over. Kan echt niet. Eten is als brandstof voor je lichaam. Je lichaam verbruikt 's nachts wat je tijdens het avondeten naar binnen hebt gewerkt en dat moet je na je slaap weer aanvullen met het ontbijt. Wanneer je dat niet doet voel je je traag omdat je metabolisme niet op gang komt. Het is beter om de dag te beginnen met een kom havermout, smoothie of eieren.

Wat zijn volgens jou nog meer redenen waarom je je altijd moe voelt?

Bron en bron

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀