Lifestyle

Deze tips moet je onthouden als je samenwoont met huisgenoten

Het is misschien een enorme opluchting als je niet meer hoeft te wonen met een zusje dat altijd je kleding jat en een broertje dat je altijd plaagt, maar samenwonen met huisgenoten kan ook lastig zijn. Hoe voorkom je dat je jouw huisgenoten in de haren vliegt? En hoe pak je een huisgenoot aan die nooit haar rommel opruimt en ongevraagd jouw spullen gebruikt? Als je deze tips onthoudt dan voorkom je een hoop ellende! 

Op kamers gaan en wonen met huisgenoten is een hele ervaring. Het is heel anders dan samenwonen met je familie. Het heeft heel veel voordelen (meer vrijheid!), maar het kan ook moeilijkheden opleveren. Als je huisgenoot ongevraagd jouw jurkje heeft geleend dan kun je niet zomaar tegen haar gaan schreeuwen zoals je altijd bij je zusje deed. Althans, niet als je het gezellig wilt houden in huis ;-). Samenwonen met huisgenoten is in het begin even wennen, maar met de volgende tips ben je voorbereid en voorkom je lastige situaties!

Wees duidelijk vanaf het begin
Wat zijn je verwachtingen van het samenwonen? Vind je het goed als ze je kamer binnenlopen of wil je liever dat er eerst geklopt wordt? Vind je het leuk om samen te eten of heb je soms ook tijd voor jezelf nodig? Wees hier duidelijk in vanaf het begin. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en voorkom je ergernissen. En het is wel zo eerlijk, een huisgenoot kan niet ruiken dat je liever wilt dat ze eerst vraagt of ze jouw pan mag gebruiken. 

Respecteer je huisgenoten
Houd ook rekening met de wensen van je huisgenoten. Als een huisgenoot heeft aangegeven dat ze niet wil dat je in haar kamer komt, doe dat dan ook niet. En leen niet zomaar dingen van je huisgenoten, vraag het eerst. Jullie wonen samen en iedereen heeft recht op haar eigen wensen. 

Doe jezelf niet anders voor
Het is natuurlijk sociaal wenselijk om te zeggen dat je altijd vroeg naar bed gaat en nooit snoozed, maar als je eigenlijk wel houdt van een feestje en absoluut geen ochtendmens bent dan is dit niet zo handig om te zeggen. Na verloop van tijd komen je huisgenoten er toch wel achter wie je echt bent. Huisgenoten zijn niet hetzelfde als vriendinnen, want je leeft met ze. Huisgenoten weten dat je weleens een seizoen van een serie in één dag kijkt en dat je je regelmatig verslaapt. 

Deal meteen met moeilijkheden
Communicatie is de sleutel van samenwonen. Als je het vervelend vindt dat je huisgenoot nooit haar bordje meteen afwast, zeg er dan meteen wat van. Krop je het op, dan stapelen de ergernissen zich op en zal het op een gegeven moment ontploffen. En het lucht ook heel erg op! Bovendien ontwikkelen jullie dan een goede band wat betreft samenwonen, alles kan tegen elkaar gezegd worden zonder dat er een discussie ontstaat. Zeg het natuurlijk wel op een aardige manier ;-). Praat altijd in de ik-vorm en val de ander niet aan! 

Verwacht niet dat jullie best friends worden…
Het is heel leuk als je bevriend bent met je huisgenoten. Regelmatig filmavondjes houden, samen koken en eten… Dat is het ideaalbeeld, maar in praktijk werkt het lang niet altijd zo. Het kan zo uitpakken, maar als je er met dit idee instapt dan kan je flink teleurgesteld raken. 

… Maar toon wel interesse in je huisgenoten. 
Misschien heb je er juist geen behoefte aan om vrienden te zijn met je huisgenoten. Dat kan. Maar zorg wel dat je geïnteresseerd in ze bent. Leer ze beter kennen! Kom erachter wat ze studeren en wat hun hobby's zijn. Ga een keertje koffie drinken, naar de bioscoop of doe iets anders leuks. Het samenwonen wordt een stuk leuker als je overweg kunt met je huisgenoten! 

Ruim je rommel op
Nu klinken we als je moeder, maar stiekem weet je ook wel dat moeders altijd gelijk hebben. Hoe je kamer eruitziet is jouw zaak, maar houd de gezamenlijke ruimtes netjes. Het is niet aardig tegenover je huisgenoten om de vaat na het koken te laten staan en vuile sokken horen in de wasmand. 

Behandel je huisgenoten zoals je zelf behandeld wilt worden
Dit is uiteindelijk de basis van samenwonen. Behandel je huisgenoten zoals je wil dat zij jou behandelen. Vind je het fijn als je huisgenoten hun vieze borden meteen afwassen? Doe dat zelf dan ook. Ochtendhumeur? Geef op een aardige manier aan dat je liever even met rust wordt gelaten. Dat zou jij ook fijn vinden. 

Ga je binnenkort op kamers of woon je al op kamers? Praat mee en lees ervaringen van andere Girlscene lezeressen op dit topic van het forum. 

Meer tips voor samenwonen met huisgenoten? In dit artikel vind je er nog meer. 

Woon jij samen met huisgenoten? 

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀