Lifestyle

9 dingen die je nog niet weet voordat je op kamers gaat

Spannend, je gaat op kamers! Je hebt vast wel een beeld bij het zelfstandige leven, maar er zijn ook een heleboel dingen die je nog niet weet. Boodschappen doen lijkt misschien makkelijk, maar het is eigenlijk best wel een kunst.  En bij je ouders thuis is het als in een hotel. Daar kom je pas achter als je op kamers gaat. Deze dingen weet je pas als je op jezelf woont. 

Lees je huurcontract helemaal door. Elk regeltje.
We know, als je iets installeert op je computer geef je ook altijd aan dat je de voorwaarden hebt gelezen terwijl je in werkelijkheid geen woord hebt gelezen. Met een huurcontract werkt dit toch iets anders. Het is misschien niet de leukste klus om een contract in moeilijke taal door te lezen, maar belangrijk is het wel. Je moet weten waar je mee akkoord gaat voordat je aan iets vast zit. Er bestaat niet iets zoals een standaard huurcontract, dus doorlezen is in alle gevallen een goed idee. Haal even diep adem en ga ervoor zitten. Als je iets niet begrijpt, laat er dan iemand naar kijken die het voor je kan vertalen. 

Een nieuwe huisarts en tandarts zoeken is belangrijk
Ga je verhuizen naar een nieuwe plaats? Zoek een nieuwe huisarts en tandarts. Dit wordt vaak vergeten, maar is wel belangrijk. Als je namelijk ineens met tandproblemen rondloopt dan is het behoorlijk vervelend als je eerst een treinreis moet afleggen voordat je naar de tandarts kan. En voor de huisarts geldt dat natuurlijk al helemaal. Zoek dus een nieuwe huisarts en tandarts, als er wat is zal je jezelf dankbaar zijn. 

Alle roommates zijn anders
Voordat je uit huis gaat heb je een leuk beeld in je hoofd over samenwonen met andere meiden. Gezellig samen koken en tv kijken, elkaars kleding lenen… Dit kan werkelijkheid worden als je op kamers gaat, maar het kan ook totaal anders uitpakken. Bedenk je dat iedereen anders is. Niet iedereen is even netjes als jij, niet iedereen heeft hetzelfde leefschema als jij. Dit hoeft niet per se problemen op te leveren, maar houd er wel rekening mee. 

Er komen onverwachtse kosten 
Denk jij dat je alle kosten hebt gedekt met de huurprijs, dan heb je het mis. Je moet ook nog denken aan gas, water, licht, internet en eventueel tv. En daarmee zijn je kosten ook nog niet per se gedekt (hangt er wel vanaf of je inclusief of exclusief huurt), want je zal ook nog rekeningen binnenkrijgen zoals waterbelasting en afvalstoffenbelasting. En wat als je wasmachine ineens stuk gaat? Het is dus goed om maandelijks wat geld opzij te zetten zodat je voorbereid bent op onverwachtse kosten. 

De koelkast vult zichzelf niet
Je zal regelmatig te maken hebben met een lege koelkast. Een vreemde gewaarwording als je de gevulde koelkast van je ouders gewend bent. 'Duh!' zal je misschien wel denken, maar in het begin is het best wennen dat je nu zelf boodschappen moet doen. Eten gaat namelijk sneller op dan je denkt en voor je het weet heb je geen ontbijt. De koelkast vult zichzelf helaas niet, dus je zal naar de winkel moeten gaan. Ook na een nacht feesten en ook als je ziek bent. 

Boodschappen doen is een stuk moeilijker dan je denkt
Het lijkt zo makkelijk: naar de supermarkt gaan, boodschappen in je mandje doen en afrekenen. Maar in werkelijkheid is het een stuk lastiger. Je hebt nu een budget waar jij je aan moet houden en daarvan moet je de benodigde én lekkere boodschappen van halen. Dat is in het begin even puzzelen. 

Schoonmaken wordt je hobby. Of niet. 
Schoonmaken is waarschijnlijk niet je prioriteit als je nog thuis woont. Wat maakt het ook uit als je kamer een zwijnenstal is als de woonkamer wel netjes is? Als je op jezelf woont dan zal je toch echt zelf aan de slag moeten gaan met poetsspullen. Als je een eigen paleisje hebt dan zal je misschien wel heel anders tegenover schoonmaken gaan staan. Het kan zijn dat je ineens verandert in een schoonmaakfreak en er misschien zelfs plezier in krijgt. Maar het kan ook dat er niks verandert, maar dan zit je wel in een rommelig huis. 

Je bent zelf verantwoordelijk. Voor alles. 
Is je oma jarig? Je moet zelf een kaartje sturen, niemand die je eraan herinnert. Morgen vroeg op? Controleer een keer extra of je de wekker hebt gezet, want als je je verslaapt is er niemand die je wakker maakt. Een kapotte leiding? Dat moet je zelf zien op te lossen. 

Een bezoekje aan je ouders is als een vakantie 
Nu je op jezelf woont en alles zelf moet doen (wassen, schoonmaken, boodschappen doen), is het een verademing als je weer thuis bent. Je moeder die kookt, een huis waar je van de grond kan eten… heerlijk! Waarom heb je dit niet eerder gewaardeerd? 

Wil je weten wat je allemaal moet regelen voordat je op kamers gaat? Lees dan dit artikel
Wil je jouw ervaring over op kamers gaan delen of lezen hoe andere meiden het ervaren? Dat kun je op dit topic van het forum terecht. 

Ga jij op kamers? Of woon jij al op kamers?

Beeld: thinkstockphotos