Real life

Girls Issues: Ik heb faalangst en ADD

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die faalangst en ADD heeft.

Hallo Girlscene,

Ik vind het erg moeilijk om te leren omdat ik faalangst en ADD heb. Ik raak steeds in paniek, omdat ik bang ben dat ik niets kan, waardoor ik dingen steeds uit ga stellen. Mijn cijfers zijn goed, maar mijn klasgenoten hebben bijna altijd commentaar op mij. Het is niet de eerste keer dat ik er wat van heb gezegd, maar ze blijven doorgaan. Alleen mijn beste vriendin begrijpt het. Ik vraag me af wat ik nog meer kan doen om dit te stoppen? Hebben jullie tips?

Liefs,

Anoniem
Lieve Anoniem,

Een combinatie van faalangst en ADD is een lastige combinatie. Aan de ene kant ben je bang om fouten te maken, en aan de andere kant vind je het moeilijk om overzicht te houden en prioriteiten te stellen. Twee aandoeningen die het elkaar extra lastig maken dus.

Een symptoon van ADD is dat mensen zich vaak in een groep niet op hun gemak voelen, omdat er te veel prikkels binnenkomen. Helaas begrijpen jouw klasgenoten niet waar jij mee zit, omdat ze niet weten waar je last van hebt. Er zijn verschillende soorten faalangst, maar zo te horen heb jij cognitieve faalangst. Dit houdt in dat je bang bent om bijvoorbeeld een examen te verpesten, terwijl je wel goed voorbereid bent. Aan de andere kant werkt jouw ADD het heel erg tegen, omdat ADD er juist voor zorgt dat je veel uitstelt en dagdroomt. Veel mensen met faalangst zijn niet erg trots op zichzelf. Als zij iets goed gedaan hebben, reageren ze hier vaak op door bijvoorbeeld te zeggen dat het niets voorstelde, of dat het gewoon een kwestie van geluk was. Hierdoor hebben jouw klasgenoten waarschijnlijk commentaar op jou. Zie het als jaloezie, zij denken dat jij er niets voor hebt gedaan en dat alle goede cijfers jou komen aanwaaien.

Het is helemaal niet erg om trots te zijn op jouw behaalde resultaten, je hebt er immers hard voor gewerkt. Blijven jouw klasgenoten jou belachelijk maken en commentaar geven? Vertel ze dat je er hard voor had gewerkt en dat je dat hoge cijfer hebt verdiend, omdat je er veel tijd en moeite in hebt gestopt. Natuurlijk zijn er altijd een paar types die je commentaar blijven geven, maar hoe lastig het ook is, probeer hen te negeren of probeer je er niets van aan te trekken. Wat ook kan helpen is om je klasgenoten te vertellen dat jij ADD en faalangst hebt, hierdoor krijgen ze misschien iets meer begrip voor de situatie. Niet iedereen weet wat faalangst of ADD is, dus leg ze uit waar jij precies last van hebt. Vind je het eng om dit alleen te vertellen? Neem dan een mentor of leraar in vertrouwen die namens jou aan de klas kan vertellen waar jij precies last van hebt. Op het forum kun je praten met meiden die ook ADD hebben.

Veel succes!

Liefs,

Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Beeld: Thinkstock