Lifestyle

Zo krijg je een witte tandpasta smile

Je tanden zijn je visitekaartje. Beugels zijn vervelend, maar leiden wel tot een kaarsrecht gebit. Houd jij je aan de regel: 2x tanden poetsen per dag? We snappen het: het kan er soms bij inschieten. Je bent nu nog jong en als jij goed voor je tanden zorgt, heb je daar later zeker profijt van. Hoe kun je het beste je gebit verzorgen? Girlscene legt het uit. 

Tanden poetsen
Je tanden reinigen doe je met een tandenborstel en tandpasta. Poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds voor een schoon gevoel. Bacteriën en tandplak moeten weg uit je mond, omdat deze gaatjes kan veroorzaken. Er bestaan tientallen soorten tandenborstels en soorten tandpasta’s. Kijk naar welke jij het fijnst vindt. Je zou je tandenborstel om de drie maanden moeten vervangen. De haartjes kunnen slapper worden en daarnaast is het ook hygiënisch om regelmatig je tandenborstel te verwisselen.

Tandvlees poetsen
Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk dat je jouw tandvlees poetst. Doe dit niet hard, maar zachtjes. Op het randje van je tandvlees kunnen bacteriën zitten. Je verwijdert met het poetsen van je tandvlees, tandplak en mogelijke etensresten. Poets nooit te hard op je tandvlees! Je tandvlees kan omhoog verschuiven als je te hard poetst. Daardoor komt je wortel aan het oppervlak en dit kan pijnlijk zijn.

Flossen en tandenstokers
Ook flossen en tandenstokers gebruiken is erg belangrijk voor de hygiëne van je gebit. Het flosdraad of het stokje komt op plaatsen waar je met de tandenborstel niet kunt komen. Tussen je tanden kunnen etensresten vast blijven zitten. Hierdoor kan tandplak ontstaan en zo loop je meer risico op gaatjes in je tanden of kiezen.

Tong schrapen
Op je tong blijven veel etensresten en bacteriën achter. Maak daarom je tong ook goed schoon. Ga met de tandenborstel over je tong en haal hem heen en weer. Sommige tandenborstels hebben een speciale achterkant waarmee je dat witte spul op je tong kunt verwijderen. Voorkom een slechte adem en neem tijdens je tandenpoetsroutine ook je tong mee.

Harde dingen kapot bijten
Je tanden zijn op sommige momenten echte lifesavers. Dat zakje dressing had je nooit open gekregen met je handen en een schaar lag niet in de buurt, dus gebruikte je je tanden. Wees hier wel voorzichtig mee, voor je het weet breekt er een stukje van je tand af!

Knarsen
Sommige mensen knarsetanden tijdens hun slaap. Een bitje helpt hiertegen. Mensen die knarsen hebben vaak afgeslepen tanden (de hoekige punten zijn eraf). Denk jij dat je knarst? Ga naar de tandarts en vraag wat je hieraan kunt doen.

Tandarts bezoek
Ga regelmatig voor gebitscontrole naar de tandarts. Hij kijkt of je goed bezig bent met je gebitsverzorging. Hij kan je tips geven hoe je jouw gebit het beste kunt verzorgen. Daarnaast is het altijd fijn als er tandsteen wordt weggesleten en je tanden gepolijst worden. Je tanden voelen na zo’n tandartsbezoekje weer helemaal fris.

Beugel
Op sommige momenten heb je dat ijzer vervloekt en op andere momenten ben je hem eeuwig dankbaar. Een beugel dragen is echt geen pretje, maar het resultaat na een aantal jaar is het allemaal waard! Als je een beugel draagt weet je alles van het reinigen van je gebit. Houd het netjes bij en zorg goed voor jezelf!

Verstandskiezen trekken
Veel twintigers moeten hun verstandskiezen laten trekken omdat er geen ruimte meer is voor deze kiezen in het gebit. Verstandskiezen kunnen veel pijn veroorzaken. Ze komen soms niet helemaal door en je kunt ontstekingen krijgen onder het tandvlees dat op de kies blijft liggen. Daar heb je natuurlijk geen zin in! Zegt de tandarts dat ze eruit moeten, vraag om een doorverwijzing en laat het doen.

Ben jij bang voor de tandarts? Met deze tips zul je de volgende afspraak meer ontspannen in de stoel zitten. Wil je jouw frustraties over een beugel kwijt of wil je weten wat je kunt verwachten als je over een tijdje een beugel krijgt? Je leest het in dit topic van het Girlscenforum. 


Bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock