Lifestyle

Zo kan het ook: Medische tattoos

Bij tattoos denk je eerder aan een mooie quote of symbool, dan aan een medische ingreep. Maar als plastische chirurgie een stapje te ver is, maar je toch iets wil laten veranderen is een medische tatoeage vaak een oplossing. Denk aan permanente make-up, maar ook aan het verbergen van een litteken of een wijnvlek. Op deze manier zag je tattoos nog nooit.

Medisch tatoeëren wordt ook wel dermatografie genoemd. Een medische tatoeage verschilt met een normale tatoeage omdat er geen permanente inkt gebruikt wordt. Zoals je laatst misschien in het nieuws hoorde, gebruiken normale tatoeëerders vaak giftige, kankerverwekkende soorten inkt. Een medische tatoeage wordt gezet bij iemand met een huid- of haarafwijking. Dit kan bijvoorbeeld komen door een borstcorrectie waarbij de tepel verminkt is geraakt, maar ook door chemotherapie waarbij iemand zijn/haar wenkbrauwen is verloren. Er zijn eindeloos veel gevallen te bedenken waar mensen in aanmerking komen voor een medische tatoeage, en veel behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar.  

Normale kleine tattoos worden vaak in één keer gezet, maar medische tattoos worden vaak in 3 of 4 keer gezet. De huidtherapeut voert eerst een kleur- en allergietest uit om te kijken hoe de huid reageert op de inkt. Daarna moet men gemiddeld een paar weken herstellen, zodat de huid weer rustig is voor een volgende sessie.
                                                                               Bron
In Amerika wordt 1 op de 8 vrouwen geconfronteerd met borstkanker. Vrouwen wiens borst(en) geamputeerd moesten worden kiezen nu massaal voor tatoeëerder Vinny Myers. Een tepel namaken met plastische chirurgie is een lastige klus, en na veel operaties kiezen veel vrouwen liever niet voor nog een operatie. Ze laten hun tepels liever tatoeëren bij Vinny. Vinny noemt zijn tattookunst trompe l'oeil, namelijk gezichtsbedrog. Hij tatoeëert de tepels zo realistisch in 3D, zodat het niet opvalt dat de tepel eigenlijk in 2D is. Het bijzondere is dat in Amerika medische tattoo's vaak duizdenden dollars kunnen kosten, maar Vinny vraagt voor de medische tattoo dezelfde prijs als voor een normale tattoo van hetzelfde formaat. Go Vinny!

Nog zo'n held is Basma Hameed. Op twee-jarige leeftijd had ze een ongeluk in de keuken met hete olie. Ze hield er enorme brandwonden en littekens aan over. Basma liet haar wenkbrauwen permanent tattoëren en vroeg zich af waarom ze de rest van haar gezicht niet in haar eigen huidskleur kon laten tattoëren. Basma leerde hoe ze moest tattoëren en tattoëerde haar littekens in dezelfde kleur als de rest van haar huid. Inmiddels heeft Basma verschillende klinieken waar ze mensen behandelt met verschillende soorten littekens. 

Er zijn eindeloos veel manieren om huidaandoeningen te verminderen of verwijderen, maar er zijn natuurlijk ook altijd mensen die liever voor de creatieve weg kiezen en een klein kunstwerkje van hun huidaandoening maken.                                                                                 Bron
Bedankt voor de tip Mariët!

Had jij al van medische tattoos gehoord?

Bron, Bron, Bron, Bron, Bron