Lifestyle

Waarom stadstuinieren hip is en jij het ook zou moeten doen

Elke avond een gezonde maaltijd op tafel met verse groenten, dat klinkt niet verkeerd toch? Niet iedereen is gezegend met een grote tuin waarin je zelf planten kan verbouwen. Maar dankzij deze nieuwe trend uit New York kan dat nu ook als je een balkon, patio of dakterras hebt. Steeds meer mensen doen aan stadstuinieren. En ja, een paprika uit de stad smaakt net zo lekker ;-). Tuinieren was nog nooit zo hip! 

Urban farming, urban gardening, stadstuinieren: hoe je het ook wil noemen, tuinieren in de stad is hip. Deze trend is aan komen waaien uit New York. Dat het nu ook bij ons veel gedaan wordt is niet zo gek, een healthy lifestyle is al een tijdje helemaal in en je eigen groenten verbouwen past hier natuurlijk helemaal tussen. Nog niet helemaal overtuigd? Girlscene vertelt je een aantal voordelen van stadstuinieren (en waarom jij het dus ook zou moeten doen). 

Stadstuinieren draagt bij aan een healthy lifestyle
Hadden we al gezegd dat het gezond is? De meeste mensen doen aan stadstuinieren omdat het bij hun gezonde levensstijl past. Groenten die je zelf hebt gekweekt zijn super gezond. Een eigen moesstuin dwingt je ook om healthy te eten, want het zou toch zonde zijn als je jouw eigen gekweekte paprika in de prullenbak moest gooien?  

Maaltijden met verse groenten is veel lekkerder
Tja, we hoeven je vast niet te vertellen dat vers altijd lekkerder is. Een tomaat of prei van eigen bodem smaakt nu eenmaal veel beter dan die al een tijdje in het schap van de Appie liggen. En het is natuurlijk te cool dat je tegen je gasten kunt zeggen dat je de groenten zelf hebt verbouwd ;-). 

Je hoeft er de deur niet voor uit
Eerlijk is eerlijk: als we thuiskomen uit school of werk dan hebben we niet altijd zin om nog naar de winkel te gaan. Dat hoeft ook niet als je aan stadstuinieren doen, je hebt alle groenten en/of kruiden al in huis! En dat is ook het leuke aan een stadstuintje, je kunt die avond kijken waar je zin in hebt want je hebt keuze genoeg (althans, als je zorgt dat je meerdere plantjes hebt ;-)). 

Tuinieren werkt ontspannend
Gestrest door de bergen werk die je nog moet doen? Een beetje met je vingers wroeten in aarde doet wonderen. Het is geen wonder dat tuinieren al jaren een populaire hobby is; je kan je gedachten verzetten. Echt, tuinieren werkt ontspannender dan een serie kijken of op je smartphone spelen. Bovendien is het super leuk om te zien hoe jouw gekweekte plantjes groeien! 

Je draagt bij aan een beter milieu
Stadstuinieren zorgt voor minder CO-2 uitstoot doordat het lokaal geproduceerd wordt. Ook hoeft groenafval niet te worden afgevoerd maar kan het worden hergebruikt als compost, wat transportkosten scheelt. Minder asfalt en minder tegels zorgen voor een betere waterafvoer tijdens hoosbuien.

Stadstuinieren is makkelijk
Kind kan de was doen! Ook al heb je misschien helemaal geen verstand van planten en tuinieren – je bent nooit te oud om te leren. Bovendien heb je niet veel nodig voor stadstuinieren. Een paar potten of lege kratten en je kunt al aan de slag. Mocht je niks geschikts in huis hebben dan kun je altijd een bezoekje brengen aan HEMA of IKEA, deze winkels hebben spullen als potten en tuiniersets in het assortiment voor een zacht prijsje. Ook hoef je er niet veel werk aan te hebben als je het slim speelt. Gebruik bijvoorbeeld bodembedekkers, dan heeft onkruid weinig kans om te woekeren en de grond houdt z’n vocht vast.

Je hebt een prachtig uitzicht 
Het uitzicht in de stad is niet altijd even inspirerend. Het is toch stukken beter om uit te kijken op prachtige groene plantjes dan dat je ziet hoe je buurman een bord spaghetti op tafel tovert? 

Het scheelt in de portemonnee
Als je een student bent met een klein budget, dan kun je enorm veel geld besparen door aan het stadstuinieren te slaan. Een tomaat in de supermarkt kost misschien net zoveel als een heel tomatenplantje waar je lang plezier van hebt. De enige kosten die je hebt zijn die voor de zaadjes en potgrond. Je hebt vast wel een plantenpot in huis (of vraag je ouders of ze er één over hebben, maar een voorraadpot kan ook prima dienen als een plantenpot) en de andere benodigdheden als een gieter heb je vast ook al in huis. 

En de de voeding dan, horen we je denken? Er is een manier om aan gratis voeding te komen, namelijk door koffiedik te gebruiken! Nu drink je vast niet genoeg koffie om er een plantje mee te kunnen voorzien, maar bij Starbucks kun je het gratis ophalen! Coffee grounds is koffiedik die de Starbucks barista's gedurende de dag verzamelen. Coffee grounds bevatten voedingsstoffen en mineralen die de groei van bloemen en planten versterken.

Een aantal tips & tricks bij het gebruik van coffee grounds:
1. Laat de coffee grounds opdrogen zodat het niet beschimmelt en gebruik het binnen drie dagen.
2. Verrijk de potgrond twee keer per jaar met de coffee grounds, de beste hoeveelheid is twee tot drie lepels.
3. Je kunt de coffee grounds ook mixen met water, voor in een vaas met bloemen.

Ga jij stadstuinieren proberen? 

Doe jij ook aan tuinieren? Deel je ervaringen en tips in dit topic van Girlscene's forum.

Bron, bron
Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀