Real life

Girls Issues: Hoe vind ik een bijbaantje?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die écht geen bijbaantje kan vinden.

Beste Girlscene redactie,

Ik ben 20 jaar oud en nu al meer dan een jaar op zoek naar een bijbaantje. Ik heb in mijn stad en de omliggende steden bij veel winkels gesolliciteerd, en ik reageer vrijwel op elke vacature, maar ik krijg steeds een mail terug dat ik “niet in het profiel pas”. Als ik verder vraag waarom ik niet ben aangenomen, is dat meestal omdat ik geen 16 meer ben en die dus goedkoper zijn qua loon. Al die negatieve reacties zijn erg demotiverend, maar toch blijf ik solliciteren. Ik wil gewoon graag een bijbaantje, omdat ik nu vaak moet nee zeggen als mijn vriend met me uit eten wil (want ik wil hem niet altijd laten betalen) of als vriendinnen ergens gaan lunchen of naar de film gaan. Het is natuurlijk leuk om allemaal budget activiteiten te doen, maar ik ben het na een tijdje ook wel zat om altijd de persoon te zijn die niet mee kan of door wie plannen niet door kan gaan om financiële redenen. Mijn enige “eis” is eigenlijk dat ik niet in de horeca wil werken omdat dat twee keer heel erg slecht bevallen is, maar verder vind ik vrij veel prima en wil ik gewoon iets waarmee ik maandelijkse een klein beetje kan verdienen om leuke dingen te kunnen. Wat kan ik nog doen om wel een baantje te krijgen?

Liefs, AnoniemLieve Anoniem,

Jouw probleem is een veelvoorkomend probleem bij meiden rond de 20 jaar. Omdat je solliciteert naar een bijbaantje waar je geen diploma voor nodig hebt, zijn 16-jarigen een stuk goedkoper en hebben zij meer kans op dezelfde baan. Wij zetten een paar tips op een rij, waarmee jij binnen no time een leuk bijbaantje hebt!

Flexibel
Leerlingen van de middelbare school kunnen niet zo veel uren maken, omdat zij 5 dagen per week in de schoolbanken zitten. Als je studeert hoef je vaak niet 5 dagen aanwezig te zijn op school, hierdoor val jij juist op, omdat jij ook op doordeweekse dagen beschikbaar bent. Maak in je CV duidelijk dat je bijvoorbeeld aan aantal dagen per week vrij bent en dat je erg flexibel bent.

Opleiding
Zoek een bijbaantje dat bij jouw opleiding past. Ervaring opdoen is natuurlijk nooit verkeerd. Zoek bijvoorbeeld een stageplek voor 2 dagen per week, maar natuurlijk moet daar in jouw geval wel een stagevergoeding tegenover staan.

CV
Het kan zijn dat je overal wordt afgewezen omdat jouw CV jou niet goed presenteert. Lees hier hoe je een CV maakt. Stuur niet alleen een je CV op, maar schrijf ook een persoonlijke sollicitatiebrief. Hierin schrijf je wie jij bent, maar ook waarom jij zo goed bij de baan past. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Neem dan altijd je CV en brief mee.

Oppassen
Een baantje waar je misschien nog niet aan hebt gedacht is oppassen. Op Google vind je verschillende websites waarop je een gratis profiel kunt aanmaken en waarmee je in contact kunt komen met ouders die een oppas zoeken.

Promotiewerk
Promotiewerk is nog zo’n bijbaantje waar ze bijna altijd op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Je gaat bijvoobeeld mensen werven voor een abbonement of staat op een beurs mensen te verwelkomen. Het verdient niet alleen erg goed, maar de reiskosten worden vaak ook vergoed.

Talent
Heb jij een talent? Kun je bijvoorbeeld goed tekenen, of ben je onwijs goed in Nederlands? Bied jouw talent dan aan via Facebook. Help mensen bijvoorbeeld tegen een vergoeding met het nakijken van verslagen of teken ze na voor een bepaald bedrag.

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Beeld: Thinkstock

Must reads 👀