Lifestyle

Fijne studieplekken waar je je kunt focussen

Eindelijk, het heeft even geduurd, maar je bent geconcentreerd aan het leren. En dan komt je moeder ineens binnenstormen met de stofzuiger. Of je betrapt jezelf erop dat je al een uur Instagram aan het afstruinen bent. Woeps. Sommige plekken zijn nou eenmaal niet studie-proof, maar Girlscene helpt een handje en zorgt ervoor dat jij die examens gaat rocken!

Bibliotheek
Als je beter werkt in een stille ruimte, is de bibliotheek een goede oplossing. Hier word je niet afgeleid door pratende mensen, want iedereen zit hier met dezelfde reden: rustig een boek lezen of studeren. Normale bibliotheken kunnen tijdens examenperiodes behoorlijk vol zitten, dus een universiteitsbieb is dan een betere keuze. Hogeschool of universiteit
Ook al zit je niet op een hogeschool of universiteit, het is wel een hele fijne studieplek. Overal zijn stille ruimtes te vinden waar jij rustig kunt leren. Veel Hogescholen en Universiteiten zijn 's avonds en in vakanties ook geopend, dus genoeg tijd om te studeren dus. Helaas woont niet iedereen in de buurt van een hogeschool of universiteit, maar veel middelbare scholen hebben ook een media- of bibliotheek waar je kunt studeren. 

Bij een vriend(in) thuis
Misschien heb je wel een vriend of vriendin met een groot en vooral rustig huis. Als zijn/haar ouders weg zijn, is dat de perfecte locatie om rustig te leren. Samen studeren is vaak extra effectief omdat je elkaar kunt overhoren en kunt helpen, maar pas wel op dat het niet té gezellig wordt.

Leeg klaslokaal
Op school zijn er vaak genoeg klaslokalen die helemaal niet gebruikt worden. Vraag aan een conciërge of jij daar mag zitten. Als het niet mag, kun je ook aan een leraar die bijvoorbeeld aan het nakijken in het lokaal is, vragen of je daar mag studeren. Koffiezaak
In Nederland is het niet heel erg gebruikelijk om te gaan studeren in een koffiezaak, maar het is wel een hele fijne studieplek. In grote steden zit je vaak niet alleen te studeren, maar in kleine steden en dorpen waar geen hogescholen of universiteiten zitten, ben je waarschijnlijk de enige. Het is er vaak lekker warm, rustig en je kunt de hele dag koffie en thee drinken. Ideaal toch? 

Boekenwinkel
Je zou het niet verwachten, maar ook een boekenwinkel is een superfijne studieplek. Het lijkt veel op een bibliotheek en veel mensen komen hier om rustig te lezen of te studeren. Niet alle boekenwinkels stellen het op prijs als je uitgebreid gaat zitten studeren, maar als je het vriendelijk vraagt krijg je vaak al een hoop voor elkaar. 

Park
Als het mooi weer is, is het park een hele fijne plek om te studeren. Vooral als je veel moet lezen is het park een fijne plek. Tegen een boom of op een bankje kun je rustig lezen. Moet je veel schrijven? Skip het park dan, want schrijven terwijl je zit op het gras is niet echt handig. 

Kantine
In de pauzes is het geen ideale studieplek, maar als er niemand is kun jij je hier prima focussen. In vakanties of op studievrije dagen is de school vaak open, en kun jij rustig studeren in de kantine. Je kunt natuurlijk ook wat eerder naar school gaan, zodat je ongestoord kunt leren in de kantine. Picknicktafel
Zoek een picknicktafel op een rustige plek. Genoeg ruimte voor al je boeken en schriften én bijna geen afleiding. Let wel op dat het niet te winderig is, want het zou zonde zijn als je al jouw aantekeningen kwijt bent na een dagje studeren. 

Waar kun jij je het best concentreren?

Must reads 👀