Beauty

Dé borstels die je moet hebben om je haar te föhnen

Loop een random drogisterij binnen en bekijk het schap met haaraccessoires en borstels. Wat valt je op? Waarschijnlijk hoeveel verschillende borstels er hangen. Grote kans dat het je begint te duizelen als je er één moet uitkiezen, want de vraag is welke nu het beste voor jouw haar is als je het wil föhnen. Maak je geen zorgen, want Girlscene legt het je allemaal uit!

Je hebt ronde borstels, platte borstels, kammen en borstels met verschillende pinnetjes. Argh, zoveel keuze! Zoals je jezelf misschien wel kunt voorstellen heeft iedere borstel een andere functie. Hier lees je welke borstel of kam bij je past en in dit artikel leer je alles over welke borstels handig zijn als je je haren wil föhnen als een pro. 

Platte borstel
Heb je lang, dik haar en/of wil je je haar steil föhnen? Dan is een platte borstel jouw grootste vriend. Vaak hebben platte borstels een groot (rechthoekig) oppervlak met veel pinnetjes. Doordat het dus zo'n grote borstel is haal je het heel eenvoudig door lange lokken zonder dat je om de haverklap blijft hangen in een klit. Bovendien is een platte borstel ideaal als je je haar recht wil föhnen, wat meteen een goede voorbereiding is voordat je verder gaat met het bewerken van het haar.

Zo gebruik je het: verdeel het haar in dunne secties en pak steeds een kleine pluk met haar. Zet de borstel zo dicht mogelijk tegen de haarzet aan en werk met de borstel naar beneden terwijl je de föhn schuin op het haar houdt. Hoe langzamer je naar beneden gaat, hoe beter. Je lok is als het goed is in één keer droog.


Ronde borstel

Ronde borstels komen in verschillende groottes, dus het is aan jou om de juiste maat te vinden. Hoe groter de borstel, hoe grover de slag in het haar wordt. Je raadt het misschien al: dit is een borstel die je gebruikt in combinatie met de föhn. Onthoud dat kleine borstels goed zijn als je kort haar of laagjes hebt en dat de grote borstels als functie hebben om het haar body en volume te geven. 

Zo gebruik je het: plaats de ronde borstel altijd horizontaal in het haar. Rol richting haaraanzet en naar boven, maar blijf in de buurt van de haarwortels om volume te creëren. Richt de föhn schuin boven de borstel. Als je blijft rollen komt je haar niet vast te zitten. Let op dat je niet de hele pluk om de borstel rolt, maar steeds een klein deel.

Platte borstels met gaten
Veel borstels hebben bijvoorbeeld een houten of plastic achterkant, maar de beste borstels om mee te föhnen hebben gaten. Deze borstels zijn juist geschikt voor het föhnen omdat de warme luchtstroom dus door de gaten heengaat. Als de pinnetjes wijder uit elkaar staan blijft de borstel niet hangen in het haar. 

Zo gebruik je het: Je gebruikt deze borstel op dezelfde manier als de platte borstel. 

Roterende borstel
Lang leve de roterende borstels, want hiermee kan iedereen haar haren mooi föhnen! Dit is namelijk een föhn en borstel in een waardoor je dus niet moeilijk hoeft te doen met je föhn in de ene hand en je borstel in de andere. 

Zo gebruik je het: Pak telkens een kleine pluk haar en wikkel het haar vanaf het midden om de borstel. Omdat de borstel zelf roteert hoef je niet veel werk te doen en gaat dit na een beetje hulp vanzelf. Zet de borstel onder het haar (meer op de hoofdhuid dus) om de plukken naar binnen te draaien. Je kunt ook de borstel op het haar zelf zetten om de plukken naar buiten te laten draaien.


Do's en don'ts

 Gebruik altijd een föhn met opzetstuk – dat plastic tuitje – om ervoor te zorgen dat het haar niet te heet wordt en juist glad wordt.
 Verdeel je haar altijd in secties tijdens het föhnen.
 Vergeet niet om een hittebeschermende spray of crème in je haren aan te brengen.
 De hoogste stand van de föhn is om het haar te vormen, de middelste stand om het haar te preppen (met mousse droog föhnen) en de laagste stand om het haar te setten en te koelen.
Föhn alleen met de borstel als je haar bijna droog is.

Praat op het forum verder over dit onderwerp.

Föhn jij je haren met een borstel? Hoe doe jij dat?